Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΚλίμακα Μπόγκαρτ - Μαρία Φακίνου

  Κλίμακα Μπόγκαρτ – Μαρία Φακίνου

  -

  Aπό τις Εκδόσεις Αντίποδες κυκλοφορεί το βιβλίο «Κλίμακα Μπόγκαρτ» της συγγραφέως και μεταφράστριας Μαρίας Φακίνου. Πρόκειται για μια νουβέλα με ιδιαίτερη γραφή που ενδεχομένως -ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της ανάγνωσης- να ξενίσει κάποιους αναγνώστες, καθώς τα σημεία στίξης είναι απειροελάχιστα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο θάνατος ενός κοτσυφιού γίνεται η αφορμή για να επαναφέρει στη μνήμη του ο εβδομηντάχρονος ήρωας του βιβλίου περιστατικά της ζωής του. Ζει μόνος στο χωριό μετά τον θάνατο της συζύγου του και τη φυγή της κόρης του. Έχει χρόνια να τη δει. Εκείνη δεν επιθυμεί καμιά σχέση πλέον μαζί του. 

  Και το μυαλό του κάνει κύκλους. Θυμάται τη γνωριμία με τη γυναίκα του στο χωριό, την απόφασή του να φύγουν για την Αθήνα για να κλείσει τα στόματα των χωριανών. 

  Όταν γύρισες, χρόνια μετά, μετά τη δίκη, μετά τη φυλακή, εδώ, στη γενέτειρά σου, εκείνη σε περίμενε, μετέωρο είχε μείνει το χέρι της και σου το έδωσε, παντρευτήκατε λίγους μήνες μετά, στενός κύκλος, έφαγαν οι δυο οικογένειες μαζί σαν να κήδευαν κάποιο δικό τους.

  Και η νέα ζωή στην Αθήνα στήνεται σε ένα δυάρι και ένα αναψυκτήριο. Η οικογένεια μεγαλώνει με την έλευση μιας κόρης. Και η ζωή κυλάει. Δουλειά, σπίτι και τα χρόνια περνούν. Το παρελθόν του νομίζει ότι έχει ξεχαστεί. Μέχρι που η κόρη του βρίσκει μια φωτογραφία του από την περίοδο που ο ίδιος θέλει να της κρύψει. 

  Η κόρη σου αμίλητη κοιτάζει μια εσένα μια τη φωτογραφία μες στα χοντρά της δάχτυλα, στολή λευκό κράνος περιβραχιόνιο ΕΣΑ…

  Κι ύστερα εκείνη ψάχνει, διαβάζει, μαθαίνει. Μια φράση της συγκρατεί εκείνος, καθώς τη βλέπει να φεύγει από το σπίτι: «Δεν θέλω τίποτα από σένα».

  Ένα βιβλίο που μέσα στις εκατό σελίδες του θίγει πολλά θέματα και δίνει τροφή για σκέψη. Οικογενειακά μυστικά, πολιτικές πεποιθήσεις, ψέματα και αλήθειες που ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί. 

  Ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Ο αναγνώστης καλείται να δώσει τη δική του απάντηση ανάλογα με τα δικά του πιστεύω. Παραμένει άραγε το βάρος στο παιδί από το παρελθόν του γονέα; Είναι εύκολο ή δύσκολο για ένα παιδί να ξεχάσει και να συγχωρέσει τον γονιό του;

  Εξαιρετικό είναι το τέλος του βιβλίου που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι δυνατόν να σας το αποκαλύψω. Η συγγραφέας όμως πετυχαίνει με ευρηματικό τρόπο να συνδέσει την αρχή με το τέλος της ιστορίας της. Πραγματικά ένα εξαιρετικό βιβλίο που εντυπώνεται στον αναγνώστη. 

  Περίληψη: Μία το μεσημέρι και σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό ένα ασήμαντο περιστατικό γίνεται η αφορμή για έναν άντρα χωρίς όνομα να κάνει έναν νοερό απολογισμό της ζωής του. Το σκοτεινό παρελθόν του, η κόρη του που έχει δώδεκα χρόνια να του μιλήσει, η γυναίκα του, η προηγούμενη ζωή του, ξετυλίγονται ακολουθώντας το ρυθμό των βημάτων του, αλλά και τον εσωτερικό ρυθμό των σκέψεων και της μνήμης του, μιας μνήμης συχνά στρεβλής και παραποιημένης. Η αφηγηματική φωνή παρεμβαίνει στα γεγονότα, τα πρόσωπα και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις δίνοντας τη δική της εκδοχή, διαμορφώνοντας τη δική της αλήθεια, συνομιλώντας μαζί τους, μέχρι να φανερωθούν μυστικά δεκαετιών.

  Στοιχεία βιβλίου

  Κλίμακα Μπόγκαρτ - Μαρία ΦακινούΤίτλος: Κλίμακα Μπόγκαρτ

  Συγγραφέας: Μαρία Φακίνου

  Εκδόσεις: Αντίποδες

  ISBN: 9786185267575

  Σελίδες: 112

  Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2022

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ