Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Κόκκινη βροχή - Αλίκη Οικονόμου-Γιωτάκου

  Κόκκινη βροχή – Αλίκη Οικονόμου-Γιωτάκου

  -

  Κόκκινη Βροχή

  Προσωπική άποψη: Παρασκευή Εμμανουήλ

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών θα μιλήσουμε για το μυθιστόρημα με τίτλο “Κόκκινη βροχή” της συγγραφέως Αλίκης Οικονόμου-Γιωτάκου, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

  Διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου, αναρωτήθηκα, τι ιστορία θα μπορούσε να διαδραματίζεται και να σχετίζεται με κόκκινη βροχή; Όταν τέλειωσα την ανάγνωση του βιβλίου όμως, κατάλαβα τον συμβολισμό, και με ενθουσιασμό θα σας πω λίγα λόγια για το βιβλίο μέσα από τη δική μου ματιά.

  Ναι, ο Μάρκος είναι. Τα πάντα πάγωσαν γύρω της. Μελάνιασε. Ξαφνικά, ούτε θόρυβοι, ούτε φωνές, ούτε βογκητά, πάρα μόνο μια ησυχία παράξενη και ένα βουητό, σαν υπόκωφη ηχώ από σπηλιά, την κύκλωσαν.

  Κόκκινη βροχήΤο βιβλίο ξεκινάει με τη Λουΐζα, μια γιατρό που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον καλό και κακό της εαυτό, βλέποντας στο χειρουργικό τραπέζι της τον έρωτα που ήταν και η καταστροφή της ζωής της. Κοιτώντας τα χέρια της με το αίμα του Μάρκου, αρχίζει το ταξίδι στις αναμνήσεις της. Έτσι ξεκινάει μια διήγηση με πολλά γεγονότα, με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, όπου όλα και όλοι παίζουν βασικό ρόλο στην ιστορία.

  Τον Μάρκο τον μίσησε. Τον μίσησε πολύ και δεν είχε άδικο, γιατί είναι ο κακός ήρωας του βιβλίου. Η Εύη, φίλη της, παλεύει με τους δικούς της δαίμονες, ώσπου έρχεται η λύτρωση μέσα από τα γλυκά μάτια του Νίκου. Ο Σπύρος κουβαλάει μια ακόμα δακρύβρεχτη ιστορία στις πλάτες του.

  Κόκκινη βροχή σημαίνει αίμα, ενοχή, θάνατος, δυστυχία, όμως και πάθος, ζωή και αγάπη. Το κάθε ένα με τη δική του κόκκινη απόχρωση.

  Αρκετά! Μέχρι εδώ! Κουράστηκα! Δεν σε θέλω άλλο. Καταλαβαίνεις; Δεν σε αντέχω. Με σκλαβώνεις μέσα στα ανιαρά, τα παιδιάστικα όνειρά σου. Το ακούς; Κι ύστερα, το δυνατό βροντοκόπημα της πόρτας ασφάλισε πίσω τις λέξεις, τις σκληρές λέξεις που πετάχτηκαν από το στόμα του Μάρκου. Και έμεινε εκείνη να κοιτά απορημένη…

  Όλοι οι ήρωες του βιβλίου παλεύουν με τις ηθικές αξίες τους και με την ατυχία που τους κατακεραυνώνει. Η ζωή τους είναι βαθιά συνδεδεμένη με την οικογένειά τους και αυτό παίζει ρόλο και στον καθορισμό των αποφάσεων και των επιλογών ζωής τους. Κακουχίες, εμπόδια και λύτρωση, βρίσκονται παντού σε όλη την ιστορία. Όμως μέσα από όλα αυτά ανθίζει η ελπίδα και η ευτυχία. Μπορεί το μονοπάτι να είναι δύσβατο, με εμπόδια και δηλητηριώδεις κισσούς, όμως στο τέλος υπάρχει ένα λιβάδι φωτεινό, ανθισμένο και γεμάτο ήλιο. Αυτό είναι η ευτυχία!

  Λάτρεψα τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε για το βιβλίο αυτό, καθώς η ανάγνωσή του είναι ξεκούραστη και εύκολη. Η γραφή της συγγραφέως είναι ρεαλιστική, λυρική, ρέουσα και κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία και εγρήγορση.

  Θα χαρακτηρίσω το βιβλίο με μια φράση: Σε βολεμένες ζωές, δεν χτίστηκε ποτέ η ευτυχία…

  Περίληψη: Ένα τροχαίο ατύχημα γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτεί το κουβάρι των αναμνήσεων στο νου της γιατρού Λουίζας Αδελίδου. Γίνεται η αφορμή να ξυπνήσει μέσα της το βαθιά κοιμισμένο μίσος για τον πρώτο της έρωτα. Στο αντίκρισμα του πολυτραυματία, τα διλήμματα σκληρά και αμείλικτα. Η πάλη ανάμεσα στο πρέπει ή δεν πρέπει, εξοντωτική.
  – Μάρκος! Ο μεγάλος έρωτας της Λουίζας και η καταστροφή της. Η ζωή της ανατρέπεται. Το μίσος οδυνηρό. Σκληρό. Η εκδίκησή του, επιθυμία της.
  – Εύη. Δυναμική, φίλη και στήριγμα της Λουίζας. Χαράζει τη δική της πορεία, ανάμεσα σε αμφιταλαντεύσεις και αντιθέσεις προς τα πιστεύω της.
  – Νίκος. Πλούσιος επιχειρηματίας. Τίμιος. Ειλικρινής. Τύπος μοναχικός. Ζητά μια συνοδό για ένα επαγγελματικό του ταξίδι. Στο πρόσωπό της βρίσκει τον έρωτα. Την πληρότητα.
  – Σπύρος. Σέρνει στη ζωή του το βάρος της δολοφονίας του πατέρα του και της ψυχικά άρρωστης μητέρας του. Η μοίρα του αλλάζει απρόσμενα.
  Οι ήρωες και οι αντιήρωες καλούνται να παίξουν σε μια νοητή θεατρική σκηνή της ζωής τους ρόλους τους και να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους.
  Κόκκινη βροχή! Ένα μυθιστόρημα με πάθη, έρωτες, λάθη, ενοχές. Με πρόσωπα που ζουν και δρουν με τρόπο επιτρεπτό και ανεπίτρεπτο. Αθώο και ενοχικό.
  Ένας κόσμος με ορμήματα, φρονήματα και μίση θανατερά. Για όλους αυτούς ποιο θα είναι το τέλος;

  Κόκκινη βροχήΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Κόκκινη βροχή

  Συγγραφέας: Αλίκη Οικονόμου-Γιωτάκου

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρης

  ISBN: 9789604681433

  Χρονολογία Έκδοσης: Ιούλιος 2016

  Αριθμός σελίδων: 368

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here