Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το σπίτι του Ιανού - Elly Griffiths

  Το σπίτι του Ιανού – Elly Griffiths

  -

  Το σπίτι του Ιανού

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Το βιβλίο “Το σπίτι του Ιανού” είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω. Η υπόθεση ξεκινάει όταν, κατά τις εργασίες κατεδάφισης ενός ορφανοτροφείου, βρίσκουν θαμμένο έναν σκελετό που φαίνεται να ανήκει σε παιδί, και καλούν τη Ρουθ Γκαλογουέι να συνδράμει τις έρευνες ως αρχαιολόγος ιατροδικαστής.

  Κάθε φορά που κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυπτε ένα νέο στοιχείο, εντεινόταν η προσοχή μου και το ενδιαφέρον μου για την εξέλιξη της πλοκής. Μου άρεσε ο τρόπος που η συγγραφέας αποκάλυπτε τα νέα στοιχεία σταδιακά, σύμφωνα με τις έρευνες των αστυνομικών, μου φάνηκε αληθοφανές αφού τίποτα δεν βασιζόταν στην υπέρμετρη εξυπνάδα κάποιου, αλλά όλα ήταν θέμα σωστής δουλειάς και σκέψης. Επίσης, μου άρεσε ο τρόπος που προχωρούσε στα γεγονότα που αφορούν την προσωπική ζωή της Ρουθ, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, απλά και ήρεμα.

  Αναστενάζει καθώς στρίβει στον δρόμο των Αλυκών. Τα φώτα, οι θόρυβοι και τα χρώματα του Μικρού Θεάτρου φαίνονται εκατομμύρια μίλια μακριά. Εδώ τα πάντα είναι σκοτεινά και ακίνητα. Πέρα μακριά, ακούει τον βρυχηθμό της θάλασσας. Παράξενο πόσο δυνατά ακούγεται τη νύχτα.

  Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με τον δολοφόνο όταν αυτός αποκαλύφθηκε. Ο τρόπος που συμπεριφερόταν δεν ταίριαζε με την εικόνα που η συγγραφέας με είχε οδηγήσει να φτιάξω στο μυαλό μου καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου. Επίσης, με ξένισε λίγο το ότι η Ρουθ κατάφερε σε μια ιδιαίτερα στρεσογόνα και δύσκολη κατάσταση να σκεφτεί καθαρά και να κωδικοποιήσει κάποιο μήνυμα, το οποίο αποκωδικοποίησε ο σωστός άνθρωπος που τη σωστή στιγμή ήταν στο σωστό μέρος. Λίγο έχασε την πειστικότητά της όλη η υπόθεση.

  Γενικά όμως πρέπει να πω ότι το βιβλίο είναι καλογραμμένο, η υπόθεση κυλάει γρήγορα και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Μου άρεσε πολύ που εμβόλιμα στην πλοκή υπάρχουν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας.

  Παρότι δεν έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια τη Ρουθ Γκαλογουέι, δεν είχα πρόβλημα στο να συγκρατήσω τα ονόματα των πρωταγωνιστών αστυνομικών και αρχαιολόγων.

  Υπήρχε βέβαια μεγάλος αριθμός παραπομπών στην ιστορία του πρώτου βιβλίου, περισσότερες από όσες μου χρειαζόταν για να καταλάβω τη σχέση μεταξύ των πρωταγωνιστών, με αποτέλεσμα να μην θεωρώ απαραίτητο πλέον να το διαβάσω αφού ξέρω πάρα πολλά βασικά κομμάτια της πλοκής.

  Θυσίασα πάλι χθες βράδυ και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Στάσου. Όμως εκείνη μεγαλώνει. Περπατάει και σύντομα θα μιλάει. Δεν είμαι σκληρός άνθρωπος. Οι Θεοί ξέρουν ότι ποτέ δεν έβλαψα κανέναν ηθελημένα. Αλλά η οικογένεια έρχεται πρώτη. Αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει. Fortes fortuna iuvat.

  Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι το βιβλίο είναι καλογραμμένο, γρήγορο και με μια πρωταγωνίστρια εξαιρετικά συμπαθητική.

  Περίληψη: Το σπίτι του Ιανού Η απρόσμενη ανακάλυψη του σκελετού ενός παιδιού χωρίς κρανίο κατά την κατεδάφιση ενός παλιού ορφανοτροφείου απαιτεί επειγόντως την έμπειρη γνώμη της αρχαιο­λόγου ιατροδικαστού Ρουθ Γκαλογουέι: Πρόκειται για ανθρωποθυσία, μέρος μιας σκοτεινής τελετουργίας από το παρελθόν, ή μήπως για ξεκάθαρο φόνο;

  Η Γκαλογουέι καλεί αμέσως τον επιθεωρητή Χάρι Νέλσον να διερευνήσει την υπόθεση. Αυτός, αναζητώντας τον καθολικό ιερέα που διηύθυνε κάποτε το ορφανοτροφείο, ανακαλύπτει ότι δύο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, εξαφανίστηκαν ανεξήγητα πριν από σαράντα χρόνια. Και δεν βρέθηκαν ποτέ.

  Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα οστά ανήκουν σε μια εποχή που το οίκημα ήταν ιδιωτική κατοικία, ανακάλυψη που ωθεί την Γκαλογουέι να αφο­σιω­θεί ακόμα περισσότερο στην υπόθεση. Αλλά καθώς μπαίνει το καλοκαίρι, γίνεται φανερό ότι κάποιος προσπαθεί να τη βγάλει από τη μέση εκφοβίζοντάς την μέχρι θανάτου…

  Το δεύτερο συγκλονιστικό μυθιστόρημα από τη βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα Έλι Γκρίφιθς, μια ιστορία μυστηρίου με ευφυέστατη πλοκή και σύνθετους χαρακτήρες, που εκτυλίσσεται στα ομιχλώδη και άγρια τοπία του Βόρειου Νόρφολκ.

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Το σπίτι του Ιανού

  Συγγραφέας: Elly Griffiths

  Μεταφραστής: Ξενίας Γιώργος

  Εκδοτικός: Ελληνικά Γράμματα

  Έκδοση: 2019

  Σελίδες: 368

  ISBN: 9789601907536

  Επεξεργασία εικόνας: Πουλτσίδη Νεκταρία

  Προηγούμενο άρθροΚαλοκαίρι και ανάγνωση
  Επόμενο άρθροΑκαδημία Rasnarry

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here