Τρίτη, 13 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΛέορ - Η αναζήτηση του δράκου-βασιλιά - Δημήτρης Μαντζαβράκος

  Λέορ – Η αναζήτηση του δράκου-βασιλιά – Δημήτρης Μαντζαβράκος

  -

  Λέορ, Η αναζήτηση του δράκου-βασιλιά. Δράκοι. Ξωτικά. Φανταστική λογοτεχνία και εκδόσεις Πηγή. Συνταγή για ένα μυθιστόρημα που θα βρίθει δημιουργικότητας.

  Προσωπική άποψη: Νάντια Κίσκα

  Έβγαλε αμέσως το Κόρτρατ από το θηκάρι του και με μια του κίνηση εξαπέλυσε μια τεράστια ακτίνα φωτός σε σχήμα μισοφέγγαρου προς τον πρώτο δράκο, που του επιτέθηκε.

  Υπέροχη ιδέα, δύσκολο είδος, δεν αγάπησα την εκτέλεση. Η φαντασία ξεχειλίζει από κάθε σελίδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Υπάρχει ένας πολύ σωστά δομημένος κόσμος που αποδίδεται χωρίς να μπερδεύει τον αναγνώστη και να χάνεται ανάμεσα σε ενέργειες, χαρακτήρες και περιοχές.

  Η αποστολή είναι ξεκάθαρη και ας έχουμε αρκετά subplots μέχρι να φτάσουμε εκεί. Οι χαρακτήρες είναι δομημένοι τόσο ώστε να έχουμε τις κατάλληλες πληροφορίες για να τους ακολουθήσουμε στο μακρύ τους ταξίδι. Δεν υπάρχει πληθώρα βασικών χαρακτήρων, πράγμα που κρατάει την προσοχή του αναγνώστη χωρίς να πλατειάζει, ενώ οι δευτερεύοντες και τριτεύοντες χαρακτήρες είναι αξιέπαινοι και όλοι άρτια κατασκευασμένοι. Η γλώσσα είναι ανάμεσα σε απλή και επική. Έχει στοιχεία επικής και λυρικής γλώσσας αλλά είναι υφασμένα προσεκτικά στο κείμενο, ώστε να δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω που κερδίζει τον αναγνώστη.

  Στα προβλήματά μου τώρα: την ώρα που διάβασα το εισαγωγικό σημείωμα και έπεσα πάνω στις λέξεις “one piece” και “kingdom hearts” ήθελα να το παρατήσω. Φοβήθηκα ότι θα πλατειάσει πολύ (one piece) και ότι δεν θα βγάλω κανένα απολύτως νόημα (kingdom hearts). Προς τιμήν του συγγραφέα, απέφυγε και τις δύο αυτές περιπτώσεις και πραγματικά του βγάζω το καπέλο σε αυτό. Η επιρροή από τα άνιμε ωστόσο είναι διάχυτη σε κάθε λέξη του βιβλίου. Επικές σκηνές μάχης σε κάθε 2 σελίδες με υπερβολικά μεγάλο διάλογο. Πας να σκοτώσεις, όχι να αναλύσεις για ποιον λόγο σκοτώνεις. Αυτή είναι παγίδα των άνιμε. Στα άνιμε όμως δεν σε νοιάζει, γιατί υπάρχει κινούμενη εικόνα. Όταν ο διάλογος σου γεμίζει σελίδες και σελίδες και επαναλαμβάνεται σε κάθε μάχη, κουράζει. Τουλάχιστον εμένα.

  Για τις περιγραφές τώρα… Ο συγγραφέας αναλύει τις κινήσεις των ηρώων με απώτερο σκοπό να οπτικοποιήσει στο μυαλό του αναγνώστη τη σκηνή. Θεμιτό και κατανοητό μεν, περίεργο δε. Ο αναγνώστης έχει φαντασία ώστε να πλάσει τη σκηνή με τα μάτια του νου του χωρίς να χρειάζεται τόση ανάλυση.

  Πολύ γρήγορη πλοκή. Γεγονότα αναφέρονται βιαστικά, σκηνές πάνε απίστευτα γρήγορα, και το χειρότερο για εμένα, δεν κατάφερα να δεθώ με κανέναν απολύτως χαρακτήρα, πράγμα που σιχαίνομαι και με εκπλήσσει, καθώς είχε πληθώρα χαρακτήρων. Εάν ήταν manga, από τα οποία έχει επηρεαστεί ο συγγραφέας, θα έβγαζε νόημα η ταχύτητα. Όχι όμως σε πρώτο βιβλίο σειράς που ακόμη γνωρίζουμε τον κόσμο.

  Το εξώφυλλο στα plus σίγουρα, αλλά δεν περιμένεις κάτι λιγότερο από τις εκδόσεις Πηγή.

  Περίληψη – Λέορ, Η αναζήτηση του δράκου-βασιλιά: Έχεις ακούσει για το καταραµένο σπαθί; Ένα σπαθί γεννηµένο από σκοτεινή µαγεία.
  Έχεις δει τους δαίµονες; Είναι παντού. Κι αυτό είναι, ίσως, η µόνη µας σωτηρία.
  Έχεις ακούσει για έναν άντρα µε λευκά µαλλιά; Το έχει ξυπνήσει. Το κουβαλάει µαζί του.
  Έχει ξεκινήσει ένα µεγάλο ταξίδι.
  Τι; Ο δράκος-βασιλιάς. Όχι. Αυτοί είναι χαµένοι στους αιώνες µιας άλλης εποχής.
  Απόψε τα φεγγάρια φέγγουν δυνατά. Κάνε µια χάρη στον εαυτό σου και… άκουσε.

  ΛέορΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Λέορ: Η αναζήτηση του δράκου-βασιλιά

  Συγγραφέας: Δημήτρης Μαντζαβράκος

  Σελίδες: 326

  Εκδόσεις: Πηγή

  ISBN: 9789606263491

  Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here