Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More

  Librería Bardón

  -

  Το γοητευτικό βιβλιοπωλείο Bardon (Librería Bardón) ιδρύθηκε το 1947 από τον Luis Bardón, βρίσκεται στην κεντρική Plaza de San Martín της Μαδρίτης και ειδικεύεται σε (πολύ) παλιά βιβλία. Εδώ, μην περιμένετε να βρείτε τα πιο πρόσφατα μπεστ σέλερ καθώς ειδικεύονται σε τίτλους που κυμαίνονται από τον 19ο έως τον 15ο αιώνα. Σαν χρονομηχανή, σαν από μυθιστόρημα, το μέρος είναι άκρως προσεγμένο και απολύτως όμορφο.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Πλέον οι εγγονές του Bardón, Alicia και Belén, είναι αυτές που συνεχίζουν να ηγούνται της προσεκτικής συλλογής βιβλίων του παππού τους στην οικογενειακή αυτή επιχείρηση τρίτης γενιάς.

  «Εμείς, αντί να κάνουμε μια επιχείρηση, είμαστε βιβλιόφιλοι, όπως ο παππούς και ο πατέρας μας, που περνούσαν ώρες εδώ μετά το σχολείο από τότε που ήταν 12 ετών».

  Συγκαταλέγεται στα 42 παλιά βιβλιοπωλεία της Μαδρίτης. Μέλος της Iberian Association of Antiquarian Booksellers (A.I.L.A), της International League of Antiquarian Booksellers (I.L.A.B) και της British Antiquarian Booksellers Association, το ανεξάρτητο αυτό βιβλιοπωλείο δίνει παρών στις σημαντικότερες εθνικές και διεθνείς εκθέσεις.

  Ομορφιά, τάξη, ισορροπία.

  Η αλήθεια είναι ότι λόγω της θέσης του στο Barrio de Sol συνήθως περνά απαρατήρητο. Ακόμη και η πρόσοψή του, δίπλα στο παράθυρο, δεν ξεχωρίζει και πολύ για να τραβήξει την προσοχή των περαστικών. Αυτό διορθώνεται χάρη στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα.

  Αν και ειδικεύεται σε πρώιμες εκδόσεις, από incunabula έως εκτυπώσεις του 18ου και 19ου αιώνα, πουλάει επίσης βιβλία σε ιδιώτες συλλέκτες και σε μερικούς νεότερους.

  Τα ξύλινα ράφια υψώνονται περισσότερο από τρία μέτρα, αποκαλύπτοντας ράχες εκδόσεων που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Ισπανίας. Στα παλιά αυτά ξύλινα ράφια δεν υπάρχει χώρος για άλλο αντίγραφο. Είναι επενδυμένα με επεξεργασμένο δέρμα, με τέτοιο τρόπο που οι σειρές με τις πολύχρωμες άκρες των αντιγράφων να πετυχαίνουν την απόλυτη ισορροπία.

  Με το που περνάς από την πόρτα του είναι σαν να μπαίνεις σε μια από τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ.

  Η Βιβλιοθήκη βιβλιόφιλων Luis Bardón (όπως αναγράφεται στην πρόσοψή της) έκλεισε τα 70 της χρόνια και έχει μια συλλογή με περισσότερα από 50.000 αντίτυπα βιβλίων, πάνω κάτω τα μισά στον κύριο χώρο της, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται σε μια αποθήκη.

  Bonus tip: Το Bardón έχει στην κατοχή του ένα αντίγραφο της δεύτερης έκδοσης του Δον Κιχώτη, που τυπώθηκε στις Βρυξέλλες το 1607!

  Librería Bardón

  Pza. San Martín, 3,
  28013,
  Μαδρίτη,
  Ισπανία
  +34 915 21 55 14

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ