Η αλήθεια είναι ότι δεν εκδίδονται πολλά βιβλία ποίησης για παιδιά. Όσα όμως έχω διαβάσει είναι εξαιρετικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το βιβλίο της Ροδούλας Παππά «Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα…», με μια υπέροχη εικονογράφηση της Seng Soun Ratanavanh. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη. Απευθύνεται σε ηλικίες 4+.
Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Πρόκειται για ένα βιβλίο με χαϊκού για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Στα Ιαπωνικά, χαϊκού σημαίνει αστείος στίχος. Είναι μια ποιητική φόρμα που χωρίζεται σε 3 στίχους και αποτελείται από δεκαεπτά συλλαβές (5, 7, 5). Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης.
Το βιβλίο αυτό έχει λάβει τις εξής διακρίσεις: ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2018 /// WHITE RAVENS 2018 (International Youth Library) /// ΒΡΑΒΕΙΟ 2018 ΤΟΥ ΠΕΡ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ /// ΕΠΑΙΝΟΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΒΓΕ 2018.
Η συγγραφέας, ξεκινώντας από την άνοιξη, περιγράφει τις εποχές του χρόνου χρησιμοποιώντας την ιαπωνική αυτή μορφή ποίησης, σε συνδυασμό με πανέμορφες εικόνες της εικονογράφου από το Λάος.
Μες στις καλαμιές
Καινούργιος γαλαξίας
πυγολαμπίδες
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι μοναδική. Πραγματικά έργα τέχνης αντικρίζουν τα παιδιά σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Η εικονογράφος ταξιδεύει τους αναγνώστες του βιβλίου στην Ιαπωνία, γνωρίζοντάς τους τον πολιτισμό της. Επιλέγει χρώματα φωτεινά και έντονα. Είναι έκδηλη η επιρροή του ιαπωνικού πολιτισμού στη δουλειά της.
Δες! Στον ουρανό
ανθίσανε και φέτος
οι χαρταετοί.
Ένα βιβλίο που εξάπτει τη φαντασία, δίνει ερεθίσματα στα παιδιά να δοκιμαστούν στη δημιουργία χαϊκού, αλλά και να μάθουν περισσότερα για τη μακρινή χώρα της Ασίας. Πραγματικά είναι ένα βιβλίο που μέσα στις σελίδες του κρύβεται μοναδική ομορφιά.
Περίληψη: Γνώρισε τις τέσσερις εποχές του χρόνου
μέσα από τρίστιχα ποιηματάκια (χαϊκού)!
Τι βαθύς ύπνος!
Στη μύτη του κουταβιού
μια ακριδούλα…
Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα…
Συγγραφέας: Ροδούλα Παππά
Εικονογράφος: Seng Soun Ratanavanh
Eκδόσεις: Νεφέλη
ΙSBN: 978-960-504-207-3
Σελίδες: 54
Ημερομηνία έκδοσης: 19/10/2017
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα