Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Λύκοι και πρόβατα - Ρία Φελεκίδου

  Λύκοι και πρόβατα – Ρία Φελεκίδου

  -

  Το βιβλίο της συγγραφέως Ρίας Φελεκίδου «Λύκοι και πρόβατα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση Σοφίας Παπαδοπούλου. Ανήκει στη σειρά Διαβάζω ιστορίες. Aπευθύνεται σε ηλικίες 7+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία με μηνύματα για πολλούς αποδέκτες. Ο Τάσος, για τους γονείς του, είναι το αγαπημένο τους προβατάκι. Πολλές φορές παίζει τον λύκο και το πρόβατο με τον μπαμπά του, λατρεύει το πρόβειο γιαούρτι, και όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί, μετράει πρόβατα μέχρι να τον πάρει ο ύπνος.

  Ο Τάσος δεν θέλει να κόβει τα μαλλιά του. Ο μπαμπάς του έχει μια μακριά κοτσίδα κι ας μην αρέσει στη μαμά, που του ζητά να την κόψει. Δεν έχει όμως και δουλειά. Είναι άνεργος εδώ και ένα χρόνο.

  Εδώ και λίγες μέρες όμως ο μπαμπάς του Τάσου δεν έχει καμία όρεξη για παιχνίδια και κουβέντες. Μπορεί να φταίει και αυτό που του λέει και του ξαναλέει τελευταία η μαμά του.

  Μήπως να πας κι εσύ μια βόλτα απ’ τον κουρέα;

  Τελικά θα αναγκαστεί ο μπαμπάς του Τάσου να κόψει την κοτσίδα του; Πώς θα αντιδράσει ο Τάσος στη συμπεριφορά της μητέρας του;

  Μια τρυφερή και γλυκιά ιστορία έγραψε η Ρία Φελεκίδου, που θα μπορούσε να είναι αληθινή και όχι προϊόν μυθοπλασίας. Οι καταστάσεις που περιγράφει μας είναι οικείες. Αναφέρεται στην ανεργία και πώς τη βιώνουν τα μέλη μιας οικογένειας. Οι διάλογοι είναι αληθοφανείς, όπως και οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας.

  Η συγγραφέας, εκτός από το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει κάθε κοινωνία, μιλάει και για τα στερεότυπα. Θεωρώ πολύ εύστοχη την αναφορά της στον λύκο και το πρόβατο για να δείξει τα στερεότυπα που επικρατούν, τις ταμπέλες που βάζουμε κοιτώντας μόνο την εμφάνιση, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο. Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, που κινείται στο ύφος της ιστορίας δημιουργώντας ευφάνταστες εικόνες, άκρως εντυπωσιακές.

  Επειδή, αγόρι μου, υπάρχει ανεργία και οι δουλειές είναι λίγες και αυτοί που δίνουν τις δουλειές προτιμούν εκείνους που τους μοιάζουν. Εκείνους που δεν έχουν κοτσίδες δηλαδή.

  Ένα βιβλίο που δίνει τροφή για σκέψη και προσφέρεται για οικογενειακές συζητήσεις. Είμαι σίγουρη ότι η ανάγνωσή του θα είναι απολαυστική.

  Περίληψη: Ο Τάσος είναι το αγαπημένο προβατάκι των γονιών του και οι γονείς του είναι οι αγαπημένοι του άκακοι λύκοι. Ξαφνικά όμως τα πράγματα αλλάζουν. Οι λύκοι τού αγριεύουν στα αλήθεια! Κι εκείνος πετάει την προβιά του και μεταμορφώνεται σε λύκο. Και να σκεφτεί κανείς πως όλη η φασαρία γίνεται για μαλλιά και κουρέματα. Ή μήπως όχι; Μήπως γίνεται στα αλήθεια για τον τρομερό λύκο με το όνομα ανεργία που τρώει τις δουλειές και για μια κοτσίδα που σημαίνει πολύ περισσότερα από μια κοτσίδα;

  Λύκοι και πρόβαταΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Λύκοι και πρόβατα

  Συγγραφέας: Ρία Φελεκίδου

  Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο 

  ΙSBN: 978-618-03-1950-7

  Ημ. Έκδοσης: 14/11/2019

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here