Δευτέρα, 19 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Tι έγινε; Τα παρατάμε; - Ζωή Τσαρσιώτου

  Tι έγινε; Τα παρατάμε; – Ζωή Τσαρσιώτου

  -

  Από τις Εκδόσεις Γράφημα, κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες το τρίτο βιβλίο της σειράς ΆΤΛΑΣ, με τίτλο “Tι έγινε; Τα παρατάμε;”, της ομάδας ΆΤΛΑΣ. Συγγραφέας του βιβλίου η Ζωή Τσαρσιώτου, ενώ η εικονογράφηση είναι της Δωροθέας Λούκρη. Σε επιστημονική επιμέλεια από τη Φανή Σέρογλου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η ομάδα ΑΤΛΑΣ αποτελείται από τέσσερις φίλους: τη Φανή, τη Ζωή, τον Βασίλη και τον Οδυσσέα. Μπλέκουν σε περιπέτειες, λύνουν μυστήρια. Σε αυτό το βιβλίο, οι τέσσερις φίλοι θα βρεθούν το καλοκαίρι στο χωριό τους, την Πλατανιά. Εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο χωριό, τίποτε δεν θυμίζει στα παιδιά το χωριό όπως το ήξεραν τα προηγούμενα καλοκαίρια που περνούσαν εκεί τις διακοπές τους.

  Το δάσος που κάηκε ήταν το καλύτερό μας μέρος για παιχνίδι. Εκεί πηγαίνουμε για να δροσιστούμε στις μεγάλες ζέστες, εκεί ψάχναμε σκιουράκια και μαζεύαμε φουντούκια και αγριοφράουλες. Τις μέρες μετά τη βροχή βρίσκαμε ακόμα και μανιτάρια.

  Η κατάσταση στο χωριό είναι απελπιστική. Παντού συναντά κανείς στάχτη. Τα παιδιά θέλουν να δουλέψουν όλα μαζί για να κάνουν και πάλι όμορφο το χωριό τους. Οι μεγάλοι όμως δεν έχουν διάθεση. Νιώθουν απογοήτευση και πιστεύουν ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ το χωριό τους την  εικόνα που είχε πριν τη φωτιά.

  Τι χαζά είναι αυτά; Αυτές είναι δουλειές του κράτους, δε θα γίνουμε εμείς ούτε Δήμος ούτε Δασαρχείο! Είπε ο μπαμπάς του Ορέστη και του Μιχάλη.

  Τα παιδιά απογοητεύονται από τη στάση των μεγάλων, μέχρι που βλέπουν σε έναν τοίχο γραμμένη μια φράση:

  Τι έγινε; Τα παρατάμε;

  Ποιος έγραψε άραγε αυτή τη φράση; Θα είναι αρκετή για να δώσει κίνητρο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, να συνεργαστούν προς όφελος του χωριού τους;

  Μια όμορφη ιστορία έγραψε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ζωή Τσαρσιώτου με σκοπό να δείξει τις επιπτώσεις μιας πυρκαγιάς τόσο στη φύση και τα πλάσματα που ζουν εκεί, όσο και στη ζωή των ανθρώπων. Αναφέρεται η συγγραφέας όμως και στις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, και τις περισσότερες φορές, ο άνθρωπος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη με τη συμπεριφορά του απέναντι στο περιβάλλον.

  Δεν μένει όμως η συγγραφέας μόνο στην καταγραφή των αρνητικών συνεπειών μιας φωτιάς. Μέσα από τη μυθοπλασία και με τη βοήθεια των παιδιών της ομάδας ΆΤΛΑΣ, δείχνει στους αναγνώστες του βιβλίου της ότι κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του. Από κάθε αρνητικό μπορεί να βγει και κάτι καλό. Αρκεί να υπάρχει διάθεση για συνεργασία και όρεξη για δημιουργία.

  Η ιστορία της συγγραφέως μάς υπενθυμίζει ότι στη ζωή συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα και πολλές φορές αυτά μας οδηγούν σε μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Σημασία έχει να βρίσκουμε τη δύναμη να στεκόμαστε και πάλι στα πόδια μας και να μην τα παρατάμε.

  Μια ιστορία γεμάτη δράση, μυστήριο, αλλά και πολλή θετική διάθεση. Υπέροχη όπως πάντα και η εικονογράφηση της Δωροθέας Λούκρη. Απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

  Περίληψη: Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στο χωριό των παιδιών, την Πλατανιά! Μια μεγάλη φωτιά έκαψε το δάσος και τα έκανε όλα άνω κάτω! Η ομάδα ΑΤΛΑΣ καλείται να αναλάβει δράση. Δεν είναι, όμως, εύκολο να κινητοποιηθούν οι μικροί και οι μεγάλοι, μέχρι που κάποιος άγνωστος τους ξυπνάει όλους!

  Τώρα τα παιδιά της ομάδας ΑΤΛΑΣ έχουν δύο μεγάλα ερωτήματα να απαντήσουν: Τι να κάνουν για να βοηθήσουν την Πλατανιά; Και ποιος έγραψε στον τοίχο: «Τι έγινε; τα παρατάμε;».

  Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ…

  Ελάτε στην ιστοσελίδα http://atlaswikigr.wikifoundry.com/atlasbooks για δραστηριότητες, εκπαιδευτικό υλικό, αφηγήσεις και ταινίες.

  Στοιχεία βιβλίου

  Tι έγινε; Τα παρατάμε;Τίτλος: Tι έγινε; Τα παρατάμε;

  Συγγραφέας: Ζωή Τσαρσιώτου

  Εικονογράφος: Δωροθέα Λούκρη

  Εκδόσεις: Γράφημα 

  ΙSBN: 978-618-5494-08-7

  Σελίδες: 72

  Ημερομηνία έκδοσης: 07/2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here