Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 0-5Μη θυμώνεις, βρε Θυμούλη! - Εύη Δουργούτη

  Μη θυμώνεις, βρε Θυμούλη! – Εύη Δουργούτη

  -

  Mη θυμώνεις, βρε Θυμούλη! Το πρώτο της παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε η συγγραφέας Εύη Δουργούτη από τις εκδόσεις Πνοή, μετά τα δυο της μυθιστορήματα στην ίδια εκδοτική στέγη.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  «Μη θυμώνεις, βρε Θυμούλη» είναι ο τίτλος του βιβλίου, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Αγγελικής Δρακάκη.

  Το βιβλίο αναφέρεται στον θυμό και τη διαχείρισή του. Οι ήρωες της ιστορίας είναι δίδυμα αδέλφια: ο Θυμούλης και ο Ξεθυμούλης.

  Έχουν ολόιδια μάτια, ολόιδια μύτη, ολόιδιο στόμα αλλά διαφορετικό χρώμα στα μαλλιά τους. Ο Θυμούλης έχει κατακόκκινα μαλλιά σαν φωτιά, ενώ ο Ξεθυμούλης έχει γαλάζια, σαν την ήρεμη θάλασσα.

  Μέσα από τους ήρωες της, η συγγραφέας αναφέρεται σε καταστάσεις που όλοι ως γονείς έχουμε βιώσει. Το να διαχειριστούμε τον θυμό των παιδιών μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα μπορεί να κατανοήσει και να διαχειριστεί ένα μικρό παιδί. Ακόμα και εμείς οι ενήλικες πολλές φορές νιώθουμε να χάνουμε τον έλεγχο.

  Η συγγραφέας παρουσιάζει τους λόγους που ένα παιδί μπορεί να θυμώσει. Λόγοι που, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι συνηθισμένοι. Μια ήττα σε ένα παιχνίδι, μια συννεφιασμένη μέρα αντί για ηλιόλουστη, ένα όχι αντί για ναι.

  Δεν παίζω μαζί σου ξανά! φώναξε τελικά μόλις ο Ξεθυμούλης κέρδισε τον πρώτο γύρο κι έτρεξε με φόρα στο κόκκινο κρεβάτι του.

  Δεν είναι κακό να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Τι γίνεται όμως όταν η ισορροπία χάνεται και δημιουργούμε προβλήματα στους γύρω μας ή στα αγαπημένα μας πρόσωπα;

  Η συγγραφέας παίζει με τα χρώματα και τα επίθετα, για να παρουσιάσει στους μικρούς αναγνώστες της τις διαφορές ανάμεσα στον θυμό και την ηρεμία. Πολύ όμορφη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου από την Αγγελική Δρακάκη. Κείμενο και εικόνες δένουν αρμονικά και δημιουργούν ένα όμορφο αποτέλεσμα που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τον θυμό τους και να τον διαχειριστούν.

  Διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας το βιβλίο, ακολουθήστε τις προτάσεις του Ξεθυμούλη, συζητήστε μαζί τους την ιστορία του βιβλίου, και είμαι σίγουρη ότι κάτι θα αλλάξει στη συμπεριφορά μικρών και μεγάλων αναγνωστών προς το καλύτερο.

  Περίληψη: Είναι φυσιολογικό άραγε να θυμώνουμε; Πώς νιώθει αυτός που θυμώνει και πώς αυτός που εισπράττει τον θυμό μας; Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μη στεναχωρούμε τους ανθρώπους που μας αγαπούν; Τα δίδυμα αδερφάκια, ο Θυμούλης και ο Ξεθυμούλης, μας βοηθούν να απαντήσουμε σ’ αυτές τις ερωτήσεις και μας μαθαίνουν τρόπους ώστε να ελέγχουμε τον θυμό μας. Γιατί, μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε τον θυμό μας σήμερα, απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή αύριο. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους «Θυμούληδες»!

  Μη θυμώνειςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Μη θυμώνεις βρε θυμούλη

  Συγγραφέας: Εύη Δουργούτη

  Εικονογράφος: Αγγελική Δρακάκη

  Εκδόσεις: Πνοή

  Σελίδες: 28

                                                             ΙSBN: 978 618 5520 10 6

                                                             Ημ. κυκλοφορίας: 4/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here