Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Μια λευκή σελίδα - Ελεωνόρα Κόκκινου

  Μια λευκή σελίδα – Ελεωνόρα Κόκκινου

  -

  Μια λευκή σελίδα

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη το βιβλίο της συγγραφέως Ελεωνόρας Κόκκινου «Μια λευκή σελίδα», που απευθύνεται σε ηλικίες 7+. Η ιστορία αυτή έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το βιβλίο περιέχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  Η ιστορία της συγγραφέως είναι η επιβεβαίωση στα λόγια της Μαρία Μοντεσσόρι: “Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο  που μπορεί  να μάθει”.

  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήρωας της ιστορίας είναι ο Οδυσσέας, ο οποίος δεν είναι και ο πιο επιμελής μαθητής. Κάθε φορά που πρέπει να γράψει μια έκθεση, όλο και το ξεχνάει και οι σελίδες του τετραδίου του παραμένουν λευκές. Πάντα ελπίζει ότι ο δάσκαλος δεν θα του ζητήσει να διαβάσει τη δική του έκθεση και θα γλυτώσει.

  Ήταν οχτώ το πρωί και είχα αργήσει για το σχολείο. Έπιασα το τετράδιο της έκθεσης για να το βάλω στην τσάντα και τότε θυμήθηκα ότι πάλι δεν είχα γράψει την έκθεση. «Δεν πειράζει» σκέφτηκα. «Ο κύριος με σήκωσε να διαβάσω και τις δύο προηγούμενες φορές και τα κατάφερα μια χαρά. Δεν θα με ξανασηκώσει».

  Τι θα συμβεί στον Οδυσσέα όταν τελικά ο δάσκαλος του ζητά να διαβάσει την έκθεσή του στους συμμαθητές του; Τι θα του πουν οι συμμαθητές του;

   

  Μια λευκή Σελίδα – Ελεωνόρα Κόκκινου

  Παιδιά σαν τον Οδυσσέα, που δεν χαίρονται να κάνουν τις εργασίες τους, συναντάμε καθημερινά. Κάθε παιδί, άλλωστε, λειτουργεί διαφορετικά ως μαθητής. Το να συναντάς όμως δασκάλους σαν τον δάσκαλο που έπλασε η συγγραφέας στην ιστορία, είναι ευλογία για τους μαθητές.

  Όπως και ο Οδυσσέας, έτσι και ο κάθε μαθητής θα ήθελε να έχει για δάσκαλο κάποιον που να τον εμπνέει, να τον ενθαρρύνει, να τον βοηθά να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά. 

  Οδυσσέα, πρέπει να σου πω ότι και εγώ έτσι αισθανόμουν στην ηλικία σου. Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις. Να πιστεύεις στον εαυτό σου και όλα θα πάνε καλά. Σήμερα μας έδειξες πως αν αποφασίσεις να κουραστείς λίγο παραπάνω, σε λίγα χρόνια θα είσαι ένας εξαίσιος παραμυθάς. Συγχαρητήρια.

  Μια όμορφη ιστορία για μαθητές που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κανόνες του σχολείου, αλλά και για όλους τους δασκάλους, που οφείλουν να ανοίξουν δρόμους στους μαθητές τους. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο σπουδαίος μας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης:

  «Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του κι όταν πια του έχει διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».

  Περίληψη: Ο μικρός Οδυσσέας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο δημοτικό σχολείο, δυσκολεύεται να μοχθήσει λίγο παραπάνω ώστε να είναι συνεπής στις νέες υποχρεώσεις του και μάλλον… δυσκολεύεται να μεγαλώσει! Ευτυχώς, όμως, ο δάσκαλός του πιστεύει σε εκείνον και στη «λευκή» σελίδα του!

  Μπορούν, άραγε, μια λευκή σελίδα, το Νησί του Λάθους και το χειροκρότημα των συμμαθητών του να κάνουν τον μικρό Οδυσσέα έναν ασταμάτητο συγγραφέα;

   Η ιστορία μας έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

  Μια λευκή Σελίδα – Ελεωνόρα Κόκκινου

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Μια λευκή σελίδα

  Συγγραφέας: Ελεονώρα Κόκκινου

  Εικονογράφος: Γιώργος Πετρίδης

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη  

  ISBN: 978-960-468-250-8

  Ημ. Έκδοσης:  12/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here