Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Μουσεία Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

  Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

  -

  Σήμερα, μέσα από το άρθρο μας θα σας ταξιδέψουμε μέχρι τη Λευκάδα για να επισκεφτούμε το σπίτι-μουσείο του ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού, το οποίο βρίσκεται πίσω ακριβώς από τον κεντρικό πεζόδρομο στην πόλη της Λευκάδας. Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη σε όλους τους επισκέπτες.

  Γράφει η  Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσείο, που δεν εκθέτει απλά ενθυμήματα από τον αλαφροΐσκιωτο ποιητή, αλλά ταξιδεύει τον επισκέπτη σε κάθε πτυχή όχι μόνο της ζωής, αλλά και του έργου του, μέσα από μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και μουσειολογική προσέγγιση, έργο μιας ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων.

  Η οικία Σικελιανού, στην οποία στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο, αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας το 2009. Ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα πρωτοποριακό μουσειακό χώρο που παραδόθηκε στον Δήμο Λευκάδας και εγκαινιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017.

  Στον χώρο του  Μουσείου θα συναντήσει κανείς εκθέματα που αφορούν τη ζωή και το έργο του Σικελιανού, τα οποία πρόσφεραν μεγάλα μουσεία, συλλέκτες και φορείς από όλη την Ελλάδα.

  Στο μουσείο υπάρχουν ιδιαίτερα εκθέματα όπως το νυφικό της Άννας (η δεύτερη σύζυγος του ποιητή) και υφαντά της, τα χειροποίητα ρούχα που ύφανε η Εύα (η πρώτη σύζυγος του ποιητή) για τον εαυτό της και για τις Δελφικές Εορτές, το διαβατήριό της, η πλεξούδα από τα πορφυρά μαλλιά της, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, φωτογραφικό υλικό, ταινίες και ηχογραφημένες απαγγελίες με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

  Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

  Ποιος ήταν όμως ο Άγγελος Σικελιανός; Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1884 στη Λευκάδα. Ήταν το τελευταίο από τα πέντε παιδιά του Ιωάννη Σικελιανού, καθηγητή της ιταλικής και γαλλικής γλώσσας στο τοπικό γυμνάσιο, και της Χαρίκλειας Σικελιανού, καλλιεργημένης και αρχοντικής γυναίκας. 

  Το 1900 ήλθε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά, αλλά τα εγκατέλειψε πολύ νωρίς για να αφιερωθεί ολόψυχα στην ποιητική δημιουργία, ύστερα από ένα μικρό πέρασμα στο θεατρικό σανίδι ως ηθοποιός. Τον Αύγουστο του 1906 θα γνωρίσει την εύπορη Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ (1874-1952), την οποία θα νυμφευτεί τον επόμενο χρόνο.

  Το 1907 ταξιδεύει στην Αίγυπτο, όπου εργαζόταν ο μεγαλύτερός του αδελφός, και σε μία εκδρομή του στη Λιβυκή Έρημο θα γράψει την ποιητική σύνθεση «Αλαφροΐσκιωτος», η κυκλοφορία της οποίας το 1909 θα αποτελέσει εκδοτικό γεγονός. Το πρώτο του αυτό έργο είναι ένας αληθινός ύμνος προς την ελληνική φύση, γραμμένος με θαυμαστή δύναμη και με αδρούς πρωτότυπους στίχους.

  Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στους οποίους πήρε μέρος, έγραψε πατριωτικά ποιήματα, που δημοσιεύθηκαν σ’ εφημερίδες, περιοδικά και στην ποιητική συλλογή «Στίχοι» (1921). Έγραψε επίσης και δημοσίευσε από το 1915 έως το 1918 τον «Πρόλογο στη ζωή», αποσπάσματα από το «Πάσχα των Ελλήνων», τον «Δελφικό Λόγο» και μελέτες. Είχε άφθονα οικονομικά μέσα και βρήκε την ευκαιρία να μελετά διαρκώς, να γράφει απερίσπαστα και να ταξιδεύει.

  Μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του, ο Σικελιανός συνέλαβε το σχέδιο ν’ αναστήσει τη Δελφική Αμφικτυονία. Οργάνωσαν το 1927 και το 1930 με δικά τους έξοδα τις «Δελφικές Εορτές», με παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, με αγώνες και λαϊκές εκθέσεις, που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου.

  Ωστόσο το πόνημα δυστυχώς δεν πήγε πολύ καλά. Χωρίς τη στήριξη του κράτους, οι «Δελφικές Εορτές» δεν είχαν επιτυχία. Ο Άγγελος, πικραμένος, εν μέρει έριξε το άδικο στην Εύα, λέγοντας πως μια γυναικεία σκηνοθεσία παραξένεψε και προβλημάτισε το κοινό. Η Εύα από την άλλη, απογοητευμένη και σχεδόν χρεοκοπημένη, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Άφησε όμως και τον Άγγελο που την απατούσε. Η Εύα επέστρεψε στην Αμερική. Ο Σικελιανός παντρεύτηκε την Άννα Καραμάνη και οι τρεις τους διατήρησαν μια φιλική σχέση…

  Η ποιητική έμπνευση του Σικελιανού αυτή την εποχή και αρκετά χρόνια αργότερα αντλεί τα θέματά της από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, από τη μυθολογία και τον μυστικισμό (ορφισμός κ.λπ.), από τη θρησκεία και την ιστορία. Τέτοιες είναι οι τραγωδίες του: «Διθύραμβος του Ρόδου» (1933) και «Ο Δαίδαλος στην Κρήτη», καθώς και πολλά ποιήματα. 

  Στις 9 Ιουνίου 1951, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, ο Άγγελος Σικελιανός άφησε την τελευταία του πνοή σε μια κλινική της οδού Πατησίων. Η απροσεξία της οικιακής του βοηθού, που αντί για το φάρμακό του τού έδωσε να πιει απολυμαντικό, έκοψε αναπάντεχα το νήμα της ζωής του άτυχου ποιητή.

   Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγές: http://www.mixanitouxronou.grgia/
              https://www.sansimera.gr/biographies/1252
               https://sikelianosmuseum.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here