Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 O ελέφαντας που φυσούσε ουράνια τόξα - Δήμητρα Μουσιώλη

  O ελέφαντας που φυσούσε ουράνια τόξα – Δήμητρα Μουσιώλη

  -

  O ελέφαντας που φυσούσε ουράνια τόξα

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Κρατώντας στα χέρια μου το βιβλίο της συγγραφέως Δήμητρας Μουσιώλη «O ελέφαντας που φυσούσε ουράνια τόξα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο, το πρώτο που παρατήρησα είναι η υπέροχη εικονογράφηση της Βανέσσας Ιωάννου. Όμορφες εικόνες σε παστέλ αποχρώσεις που μεταδίδουν μια ηρεμία.

  Ξεκινώντας την ανάγνωση και φθάνοντας στην τελευταία σελίδα, ανακάλυψα ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο βιβλίο, που δεν απευθύνεται μόνο σε μικρούς αναγνώστες αλλά και σε μεγάλους.

  Η συγγραφέας μάς συστήνει τη διαμεσολάβηση και μας βοηθά να γίνουμε καλοί συζητητές.

  Μέσα από τους ήρωες του παραμυθιού, οι αναγνώστες μαθαίνουν να λύνουν τις όποιες διαφορές προκύπτουν χωρίς εντάσεις, καυγάδες και φωνές, αλλά με ηρεμία και διάλογο. Πρόκειται για ένα διαφορετικό από όσα έχουμε διαβάσει παραμύθια, που αντιμετωπίζει τα παιδιά με υπευθυνότητα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να βάλουν στη ζωή τους τη διαμεσολάβηση, να γίνουν καλοί συζητητές και να λύνουν τα προβλήματά τους με ηρεμία και συζήτηση.

  Η συγγραφέας χρησιμοποιεί για ήρωες του βιβλίου της ζώα του δάσους και της ζούγκλας. Η νυφίτσα και ο ασβός είναι δυο ζώα που ζουν στο δάσος και τσακώνονται συνεχώς. Η σοφή κουκουβάγια προσπαθεί κάθε φορά να δώσει λύση στα προβλήματά τους, αλλά έχει καθημερινά πολλές τέτοιες υποθέσεις φιλονικίας.

  Εεεε! Σταματήστε επιτέλους, φώναξε κάποια στιγμή μια τεράστια, καφέ αρκούδα που ήταν φανερά αγανακτισμένη με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Δεν βγαίνει άκρη έτσι. Ας έρθουν μπροστά μου αμέσως οι υπεύθυνοι αυτής της αναταραχής.

  Προς στιγμήν όλοι σώπασαν και μετά ένα έντονο μουρμουρητό άρχισε ανάμεσά τους. Μέσα στο πλήθος των ζώων ξεπρόβαλαν ξεφυσώντας και με αναμαλλιασμένες τις γούνες τους ο ασβός και η νυφίτσα.

  Η χελώνα προτείνει κάτι διαφορετικό για να λυθούν οι παρεξηγήσεις ανάμεσα στον ασβό και τη νυφίτσα. Να πάνε στη ζούγκλα και να συναντήσουν τον ελέφαντα που φυσάει ουράνια τόξα από την προβοσκίδα του και χρησιμοποιεί μια δική του μέθοδο επίλυσης διαφορών. «Τη διαμεσολάβηση».

  Τα ζώα δεν είναι σίγουρα αν ο ελέφαντας θα βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών τους, αλλά αποφασίζουν να πάνε στη ζούγκλα, αναζητώντας τον ελέφαντα και δοκιμάζοντας τη μέθοδό του.

  Θα τα καταφέρει άραγε ο ελέφαντας να φέρει την ηρεμία στο δάσος και να λύσουν τις διαφορές τους ο ασβός και η νυφίτσα;

  Ένα όμορφο παραμύθι που περνάει όμορφα μηνύματα για μικρούς και μεγάλους. Διαβάστε το και ανακαλύψτε μαζί του τον τρόπο της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Ένα βιβλίο που δίνει τροφή για σκέψη και αφορμές για πολλές συζητήσεις με τα παιδιά μας.

  Περίληψη: Γιατί όταν μάλωσαν ο ασβός και η νυφίτσα, αντί να δώσει τη λύση στο πρόβλημά τους η σοφή κουκουβάγια, τα ζώα μας αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη μακρινή ζούγκλα για να βρουν τον ελέφαντα που φυσούσε ουράνια τόξα; Και ποια περίεργη λέξη χρησιμοποίησε η χελώνα για να τους πείσει να κάνουν το ταξίδι αυτό; Μήπως το ουράνιο τόξο που περίμεναν τα ζώα μας να δουν δεν ήταν τελικά εκεί που το έψαχναν; Αυτές και άλλες πολλές απαντήσεις θα βρούμε στην ιστορία μας, ανακαλύπτοντας καθώς αυτή ξεδιπλώνεται, τον μαγικό τρόπο να βρίσκουμε τη λύση όταν μαλώνουμε, ο οποίος ακούει στο όνομα: Διαμεσολάβηση! Τα παιδιά μέσα από το παραμύθι αυτό θα εξοικειωθούν με τη φύση και τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, καθώς και όλων των υπέροχων εννοιών που τη συνοδεύουν, γνωρίζοντας έτσι έναν εντελώς καινούριο τρόπο σκέψης που θα τους βοηθήσει σημαντικά στη ζωή τους όταν θα αντιμετωπίζουν μια σύγκρουση.

  O ελέφαντας που φυσούσε ουράνια τόξαΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο ελέφαντας που φυσούσε ουράνια τόξα

  Συγγραφέας: Δήμητρα Μουσιώλη

  Εκδόσεις: Ανάτυπο

  Σελίδες: 64

  ΙSBN: 978-618-5239-45-9

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here