Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Ο Σημαδεμένος Άνδρας (Τόμος Α') - Peter V. Brett

  Ο Σημαδεμένος Άνδρας (Τόμος Α’) – Peter V. Brett

  -

  Ο Σημαδεμένος Άνδρας (Τόμος Α’), η αρχή της σειράς «Ο Κύκλος των Δαιμόνων», της ολοκληρωμένης (στα αγγλικά) πενταλογίας του Peter V. Brett. Ένα κράμα post-apocalyptic και dark fantasy του οποίου έγινα ταγμένη φαν από το πρώτο κιόλας βιβλίο. Λατρεύω να διαβάζω βιβλία για δαίμονες και να βλέπω τι πλοκή έχει υφάνει ο κάθε συγγραφέας γύρω από αυτούς, και η ιδέα του Brett, η μαγιά από την οποία έχτισε τον κόσμο του, είναι ευφυέστατη μες στην απλότητά της.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  «Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, για όσους είναι πρόθυμοι ν’ αψηφήσουν το σκοτάδι».

  Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Brett χρησιμοποιεί έναν εντελώς δικό του κόσμο ή τον δικό μας κόσμο μετά από πολλές γενιές. Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, στον κόσμο του Σημαδεμένου Άνδρα, οι δαίμονες αναδύθηκαν από τον Πυρήνα, κατέστρεψαν τον πολιτισμό και κυριάρχησαν στον κόσμο. Κάθε νύχτα έκτοτε αναδύονται από το χώμα και κυνηγούν τους τελευταίους επιζώντες, που έχουν οργανώσει τις μικρές τους, απομονωμένες κοινωνίες και επιβιώνουν προστατευμένοι πίσω από φυλαχτά, αποτροπαϊκά μαγικά σύμβολα δηλαδή, τη μόνη άμυνα ενάντια στα πυρηνογεννήματα.

  Αυτές οι κοινωνίες έχουν το άρωμα και την αίσθηση ευρωπαϊκών μεσαιωνικών χωριών και πόλεων, ένα σκηνικό φοβερά οικείο στον μέσο αναγνώστη fantasy, αλλά διανθισμένο με δαίμονες, λεπτομέρειες και κοινωνική διαστρωμάτωση που ανήκουν αποκλειστικά στον Brett. Είναι αυτός ακριβώς ο συνδυασμός γνωστού με φρέσκο που κάνουν το βιβλίο τόσο ελκυστικό. Σε αυτόν τον πρώτο τόμο, ο Brett μας συστήνει στα βασικά στοιχεία του κόσμου του και βάζει τον θεμέλιο λίθο της ιστορίας των τριών πρωταγωνιστών του. Τους γνωρίζουμε παιδιά, και μέχρι το τέλος του τόμου, έχουν μεγαλώσει κατά εφτά χρόνια.

  Ο Άρλεν είναι ένα απλό αγροτόπαιδο σε ένα χωριό του κάμπου. Στα έντεκά του, είναι θαρραλέος, πνεύμα αμφισβήτησης, γεμάτος περιέργεια και εντυπωσιακά ταλαντούχος στη χάραξη των φυλαχτών. Θέλει να δει τον κόσμο, να γίνει Αγγελιοφόρος –οι μόνοι που αψηφούν το σκοτάδι και ταξιδεύουν από μέρος σε μέρος–, μα πάνω από όλα θέλει να μάθει πώς να πολεμάει τα πυρηνογεννήματα, κάτι που κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει. Ο Άρλεν θα πολεμήσει, ακόμα κι αν πολεμήσει μόνος… και θα ανακαλύψει βήμα βήμα τον τρόπο που ο κόσμος του έχει ξεχάσει.

  Οι δαίμονες είχαν κλέψει πολλά απ’ τον κόσμο, από τον ίδιο. Ορκίστηκε τότε πως δεν θα τους έδινε τίποτα ηθελημένα, ούτε τώρα, ούτε ποτέ.

  Η Λήσα είναι σχεδόν δεκατριών όταν την πρωτοσυναντάμε. Ζει στο δάσος, στην Κοιλάδα των Ξυλοκόπων, με μια κακοποιητική μητέρα και έναν άβουλο πατέρα. Η δική της μοίρα την οδηγεί να γίνει μαθητευόμενη της ηλικιωμένης και κακότροπης Μπρούνα, της Βοτανοσυλλέκτρας του χωριού. Οι Βοτανοσυλλέκτρες είναι κάτι ανάμεσα σε γιατρίνες, μαμές και μάγισσες, και μέσα από τη μαθητεία της αυτή, η Λήσα θα μάθει να παλεύει για τον εαυτό της και για τους άλλους με έναν τρόπο διαφορετικό από του Άρλεν, αλλά εξίσου απαραίτητο.

  «Κρατάμε τη γνώση του παλιού κόσμου για τη μέρα που θα τη χρειαστούμε ξανά, αλλά η γνώση αυτή σημαίνει μεγάλη ευθύνη. Αν οι αρχαίες ιστορίες για τους πολέμους των ανθρώπων μας έχουν διδάξει κάτι, είναι ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς στους άντρες τα μυστικά της φωτιάς. Αυτός είναι ο λόγος που οι Βοτανοσυλλέκτρες ήταν πάντα γυναίκες».

  Και τέλος, έχουμε τον Ρότζερ, μόλις τριών ετών παιδάκι όταν τον συναντάμε πρώτη φορά. Οι τραγωδίες της ζωής του τον οδηγούν στο να μαθητεύσει με έναν μέθυσο Γελωτοποιό – μίμοι, ηθοποιοί, μουσικοί, ζογκλέρ, οι Γελωτοποιοί είναι η μοναδική πηγή διασκέδασης σε αυτόν τον κόσμο και θεωρούνται πολύτιμοι.

  Και τα τρία παιδιά μαθητεύουν δίπλα σε σημαντικά πρόσωπα και αποκτούν σημαντικές δεξιότητες-κλειδιά, προοικονομώντας τη μελλοντική τους συνάντηση και συνεργασία. Το ζουμί αυτού του πρώτου τόμου είναι η πορεία τους προς την ενηλικίωση, πώς πόνεσαν, έμαθαν, σκλήρυναν μέσα από τις δοκιμασίες της ζωής τους, ώστε να σφυρηλατηθούν οι πρωταγωνιστές που θα χρησιμοποιήσει ο Brett στα ερχόμενα βιβλία. Κι αυτή η πορεία, όπου το κάθε τραγικό και δύσκολο γεγονός σε χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά γραμμένο με την ωμή και δυνατή γραφή του Brett, αξίζει και σε κερδίζει σε κάθε σελίδα. Εξαιρετικά ψυχογραφήματα και εξέλιξη χαρακτήρων, εξαιρετικοί και όλοι μα όλοι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Καθηλωτική και η εξερεύνηση της πατρικής φιγούρας στις ιστορίες του Άρλεν και του Ρότζερ, και της μητρικής φιγούρας στην ιστορία της Λήσα.

  Πλοκή, γραφή, ύφος, χαρακτήρες και potential: για μένα, ο Σημαδεμένος Άνδρας ως αρχή της σειράς παίρνει καθαρό δεκάρι, και ελπίζω να συνεχίσει έτσι και καλύτερα. Αν αγαπάτε το dark fantasy, μην τη χάσετε.

  Θα σας αφήσω με ένα απόσπασμα από τον αγαπημένο μου δευτερεύοντα χαρακτήρα, την πιο don’t-mess-with-me, badass γριά ever, που δεν είχε σκοπό να επιτρέψει στην πατριαρχική τους κοινωνία να της υπαγορεύσει τη θέση της γυναίκας.

  «Μη βιάζεσαι τόσο ν’ αφήσεις πίσω τα παιδικάτα σου, μικρή», είπε η Μπρούνα. «Θα δεις ότι θα σου λείπουν όταν τα χάσεις. Υπάρχουν και άλλα πράγματα στον κόσμο, πέρα από το να ξαπλώνεις κάτω από έναν άντρα και να του κάνεις παιδιά».

  «Μα τι άλλο μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτό;» ρώτησε η Λήσα.

  Η Μπρούνα έκανε νόημα προς το ράφι. «Διάλεξε ένα βιβλίο», είπε. «Οποιοδήποτε. Φέρ’ το εδώ, και θα σου δείξω τι άλλο έχει να σου προσφέρει ο κόσμος».

  Περίληψη:  Ο Σημαδεμένος Άνδρας Όταν πέφτει το σκοτάδι μετά τη δύση, αναδύονται τα πυρηνογεννήματα – δαίμονες με υπερφυσικές ικανότητες που καίνε τα πάντα εξαιτίας του άσβεστου μίσους τους για την ανθρωπότητα. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι δαίμονες τρομοκρατούν τη νύχτα, αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από μαγικά φυλαχτά -σύμβολα δύναμης που η προέλευσή τους χάνεται στους μύθους με τρομακτικά εύθραυστη προστασία. Όμως, δεν γινόταν πάντα έτσι. Κάποτε, άνδρες και γυναίκες μάχονταν με τα πυρηνογεννήματα επί ίσοις όροις, όμως αυτή η εποχή έχει χαθεί προ πολλού.

  Κάθε νύχτα, οι δαίμονες δυναμώνουν και οι ανηλεείς επιθέσεις τους μειώνουν τον ανθρώπινο πληθυσμό. Πλέον, με την ελπίδα για το μέλλον να φαντάζει χαμένη, τρεις νεαροί που επιβίωσαν από τις βίαιες επιθέσεις των δαιμόνων θα τολμήσουν το ακατόρθωτο. Να περάσουν την εύθραυστη ασφάλεια των φυλαχτών και να διακινδυνεύσουν τα πάντα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανασύρουν τα μυστικά του παρελθόντος.

  Ενωμένοι, θα σταθούν απέναντι στη νύχτα.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο Σημαδεμένος Άνδρας, Τόμος Α’

  Συγγραφέας: Peter V. Brett

  Σειρά βιβλίου: Ο Κύκλος των Δαιμόνων, Βιβλίο 1ο, Τόμος Α’

  Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος

  Έτος έκδοσης: 2018

  Σελίδες:  480

  ISBN: 9786185194222

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here