Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Ο Ταξιδιώτης της Αυγής - C. S. Lewis

  Ο Ταξιδιώτης της Αυγής – C. S. Lewis

  -

  Στη συνέχεια του ταξιδιού μας στη Νάρνια, επιβιβαζόμαστε στο επιβλητικό πλοίο «Ο Ταξιδιώτης της Αυγής», για να ταξιδέψουμε στα πέρατα του κόσμου, εκεί όπου κανείς άλλος εξερευνητής και θαλασσοπόρος δεν έφτασε ποτέ.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Ο Ταξιδιώτης της Αυγής είναι το τρίτο βιβλίο των Χρονικών της Νάρνια, καθώς εκδόθηκε το 1952, μετά το «Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα» (1950) και τον «Πρίγκηπα Κασπιανό» (1951). Εάν ωστόσο προτιμάτε να διαβάσετε τα Χρονικά με βάση τη χρονολογική σειρά που διαδραματίζονται τα γεγονότα, όπως αγαπά να τα διαβάζει και να σας τα παρουσιάζει η γράφουσα, τότε μπορείτε να το θεωρήσετε ως το πέμπτο βιβλίο, αφού υπάρχει και το πρίκουελ «Ο Ανεψιός του Μάγου», αλλά και το «Άλογο και το Αγόρι του».

  Στον «Ταξιδιώτη της Αυγής», επιστρέφουμε στη Νάρνια μόλις τρία (ναρνιανά) χρόνια έπειτα από τα γεγονότα του «Πρίγκηπα Κασπιανού». Αυτή τη φορά, μόνο ο Έντμουντ και η Λούσυ από τα τέσσερα αδέρφια Πέβενσυ γυρνούν στη μαγική χώρα – όπως είχε πει ο Ασλάν στο προηγούμενο βιβλίο, ο Πίτερ και η Σούζαν μεγάλωσαν πλέον σε ηλικία και δεν θα την επισκεφτούν ποτέ ξανά. Αλλά ο Έντμουντ και η Λούσυ δεν περνάνε στη Νάρνια μόνοι τους – σχεδόν σαν λαθρεπιβάτης, μαζί τους έρχεται και ο εκνευριστικός και ανυπόφορος ξάδερφός τους, ο Ευστάθιος, καθώς οι τρεις τους απορροφούνται από έναν πίνακα και βρίσκονται να παλεύουν με τα κύματα στις θάλασσες της Νάρνια.

  Ο πίνακας έδειχνε ένα καράβι. Ένα καράβι που, όπως το κοιτούσες, αρμένιζε ίσια καταπάνω σου. Η πλώρη του ήταν χρυσωμένη, και παράσταινε το κεφάλι ενός δράκοντα, με το στόμα ορθάνοιχτο. Είχε μονάχα ένα κατάρτι μ’ ένα τετράγωνο πανί, βαθυπόρφυρο. Τα πλευρά του καραβιού –όσο φαίνονταν από κει που τέλειωναν οι χρυσές φτερούγες του δράκοντα– ήταν βαμμένα πράσινα. Το πλοίο είχε περάσει ένα καταγάλανο, θριαμβευτικό κύμα, και το κύμα καμπύλωνε και κατηφόριζε γεμάτο μικρούτσικες πτυχές και φυσαλίδες.

  Το πλοίο που τους σώζει, ο «Ταξιδιώτης της Αυγής», είναι το πλοίο του ‒βασιλιά πλέον‒ Κασπιανού, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι με σκοπό να φτάσει στα βάθη της Ανατολής, στα αχαρτογράφητα νερά πέρα από τα Νησιά της Μοναξιάς, με την ελπίδα να μάθει για την τύχη εφτά ευγενών λόρδων, φίλων του πατέρα του, τους οποίους είχε διώξει ο σφετεριστής θείος του όταν άρπαξε τον θρόνο. Σε αυτό το ταξίδι, κάθε νέο νησί που ανακαλύπτουν κρύβει καινούργιους κινδύνους και περιπέτειες καθώς λύνουν ένα ένα τα μυστήρια της τύχης των λόρδων. Μα αυτό δεν τους είναι αρκετό: όσο ταξιδεύουν, τόσο ξυπνάει μέσα τους ο πόθος να φτάσουν μέχρι την άκρη του κόσμου, εκεί όπου δεν πάτησε ποτέ κανείς…

  Ο Ταξιδιώτης της Αυγής είναι θεωρώ το πιο πλούσιο αισθητικά βιβλίο του Lewis (από όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα). Πολύχρωμο, ολοζώντανο, γεμάτο με την αλμύρα και τον φρέσκο αέρα της ανοιχτής θάλασσας, παράξενα νησιά με διαφορετικά τοπία, μαγικά πλάσματα της θάλασσας και αρώματα από λουλούδια. Κάθε νησί σού δίνει την αίσθηση ότι ο Lewis το έγραφε ως καινούργια πρόκληση, να ξεπεράσει σε φαντασία το προηγούμενο, και έχει βάλει αυτές τις τόσο διακριτικές, χαρακτηριστικές του ψηφίδες διδαχών σε κάθε περιπέτεια.

  Ο χαρακτήρας που τραβά όλα τα φώτα επάνω του είναι σαφέστατα ο Ευστάθιος. Ψηλομύτης, εγωκεντρικός, γκρινιάρης, συμφεροντολόγος, ανακαλύπτει σιγά σιγά τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και το κουράγιο που κρύβει στην καρδιά του, έχοντας την πιο εντυπωσιακή εξέλιξη ως χαρακτήρας. Μαζί με τον Ριπιτσιπιτσίπ, το θαρραλέο ποντίκι-ιππότη, και τη γλυκιά Λούσυ, που πλέον μεγαλώνει κι εκείνη, αποτελούν την τριάδα χαρακτήρων που ξεχωρίζουν.

  Αντίθετα από τα προηγούμενα βιβλία, εδώ δεν παρακολουθούμε κάποια σύγκρουση ή αγώνα δρόμου για να σωθεί η Νάρνια, έτσι η ένταση προέρχεται από διαφορετική πηγή: η εστίαση βρίσκεται στην απόλαυση της εξερεύνησης, στη χαρά της ανακάλυψης καινούργιων πραγμάτων, αυτή τη δίψα και περιέργεια που υπάρχουν τόσο αγνές στα παιδιά, και που είναι καλό να θυμηθούμε κι εμείς οι μεγάλοι. Πώς νιώθαμε όταν ο κόσμος απλωνόταν μπροστά μας άγνωστος, ολοκαίνουργιος, γεμάτος πιθανότητες, γεμάτος ευκαιρίες; Σε ποιο νησί προσαράξαμε και με τα χρόνια ξεχάσαμε τους ωκεανούς που μας περιμένουν ανεξερεύνητοι έξω από τον μικρόκοσμό μας;

  Κι ένα βράδυ που η ομορφιά του σου ’κοβε την ανάσα, μ’ ένα ηλιοβασίλεμα τόσο πορφυρό και μενεξεδένιο και απέραντο, που θα ’λεγες πως είχε μεγαλώσει ο ουρανός, μπροστά τους, στα δεξιά της πλώρης, φάνηκε στεριά. Η στεριά τούς πλησίαζε αργά, και το φως που είχαν πίσω τους έκανε τ’ ακρωτήρια και τις κορφές της να μοιάζουν τυλιγμένα στις φλόγες. Σε λίγο, ο Ταξιδιώτης της Αυγής αρμένιζε γιαλό γιαλό, κι όπως άφηνε πίσω του το δυτικό ακρωτήρι, μαύρο πάνω στον κόκκινο ουρανό, και σουβλερό σαν να ’ταν ψαλιδισμένο σε χαρτόνι, είδαν όλοι καλύτερα πώς ήταν αυτός ο άγνωστος τόπος.

  Ένα πανέμορφο θαλασσινό ταξίδι που θα συναρπάσει τα παιδιά και όσους φυλούν σαν κόρη οφθαλμού το παιδί μέσα τους.

  Περίληψη:  ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  Η Νάρνια… όπου ένας δράκος ξυπνά… όπου τα άστρα περπατούν στη γη… όπου όλα μπορούν να συμβούν.

  Ένας βασιλιάς και μερικοί σύντροφοί του ξεκινούν ένα ταξίδι που θα τους οδηγήσει πέρα από κάθε γνωστή γη. Καθώς πλέουν όλο και πιο μακριά, σε νερά που δε βρίσκονται σε κανένα χάρτη, ανακαλύπτουν πως η αναζήτησή τους δεν είναι αυτή που φαντάζονταν και πως τα πέρατα του κόσμου είναι μόνον η αρχή.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο Ταξιδιώτης της Αυγής

  Συγγραφέας: C. S. Lewis

  Σειρά: Το Χρονικό της Νάρνια, Βιβλίο 5ο

  Εκδόσεις: Κέδρος

  Έτος έκδοσης: 1986

  Σελίδες:  248

  ISBN: 978-960-04-0078-6

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here