Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΟ τυπογράφος - Τάκης Γεράρδης

  Ο τυπογράφος – Τάκης Γεράρδης

  -

  «Ο τυπογράφος» είναι το νέο βιβλίο του συγγραφέα Τάκη Γεράρδη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφή. Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με ήρωες ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η ιστορία που αφηγείται ο συγγραφέας ξεκινά τη δεκαετία του ’80. Ο Χριστόφορος, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, εργάζεται στη λαχαναγορά, έχοντας όμως όνειρό του να μάθει την τέχνη του τυπογράφου. Ο Νώντας, συνάδελφός και μεγαλύτερός του, γίνεται αμέσως φίλος του, καθώς εκτιμά τον χαρακτήρα του αλλά τον αγώνα που κάνει για να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. 

  Μια μέρα, ο Χριστόφορος θα βρεθεί μπροστά σε ένα βίαιο επεισόδιο μεταξύ τριών ανδρών. 

  Ο Χριστόφορος δεν είχε πρόθεση να παίξει ξύλο μαζί τους. Μπήκε απειλητικά μπροστά στο νεαρό με το σημάδι,  μέχρι που ο χτυπημένος  σιγά – σιγά στάθηκε στα πόδια του. Οι άλλοι δυο εκτιμώντας την κατάσταση, που με την παρουσία του Χριστόφορου είχε αλλάξει, οπισθοχώρησαν και μόλις απομακρύνθηκαν, ένας από αυτούς  φώναξε:

  «Αχιλλέα, προειδοποίηση ήταν αυτό. Την άλλη φορά κανένας Ζορό δεν θα σε σώσει».

  Ο Χριστόφορος θα σώσει τη ζωή του Αχιλλέα, νονού της νύχτας, και εκείνος του υπόσχεται να τον βοηθήσει αν ποτέ χρειαστεί οτιδήποτε…

  Ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα που μέσα από τους ήρωές του και τις περιπέτειές τους, ο συγγραφέας καταγράφει την ελληνική κοινωνία περασμένων δεκαετιών μέχρι και σήμερα. Άνθρωποι της βιοπάλης που παλεύουν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, άλλοι που βιώνουν το σκληρό πρόσωπο που τους έδειξε η ζωή και άλλοι που εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία και πατούν επί πτωμάτων αποκτώντας χρήμα και εξουσία. 

  Πολλές οι προσωπικότητες που καλείται ο συγγραφέας να σκιαγραφήσει και να τους γνωρίσει στους αναγνώστες του. Έχει ασχοληθεί όμως πολύ μαζί τους. Δεν είναι μια επιδερμική σχέση. Τους παιδεύει και τον παιδεύουν. Η πλοκή σφιχτή, η γλώσσα απλή, η γραφή ρέει και παρασύρει τους αναγνώστες. Έντονη δράση, ανατροπές, έρωτας, παιχνίδια της μοίρας τούς κρατούν σε εγρήγορση μέχρι και το τέλος του βιβλίου. 

  Μεταξύ τους οι άνθρωποι της νύχτας επικοινωνούν. Όσο κι αν κυνηγούνται, στο βάθος ο ένας εκτιμά τον άλλον. Και όλο και κάποιος βρίσκεται να χρωστά μια χάρη, ένας άλλος αποσκοπεί σε κάτι άλλο.

  Εν κατακλείδι, ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και υπόσχεται να μας  κρατήσει καλή συντροφιά κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του.

  Περίληψη: Βιοπάλη αλλά και παραχαράξεις παλαιών βιβλίων, απαγωγές, λαθρεμπόριο τσιγάρων, έρωτες και απιστίες, μα πάνω από όλα αληθινές φιλίες με μπέσα, θα στιγματίσουν τους ήρωες του βιβλίου. Χορευτές μπαλέτου δίπλα σε μπράβους, μισότρελοι και πληρωμένοι εκτελεστές, άντρες στρέιτ και αμφί, ονειροπόλοι αχθοφόροι, κυρίες σπιτιών και πόρνες πολυτελείας, μασόνοι, τζαζίστες, μεγαλογιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες με μαφιόζικη δράση, αποτελούν έναν αληθοφανή θίασο με κομπάρσους και πρωταγωνιστές στις γεμάτες ρεαλισμό σελίδες του μυθιστορήματος.

  Κι ως το τέλος πλανώνται τα ερωτήματα:

  Οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή μόνοι τους;

  Ή αυτή είναι προδιαγεγραμμένη;

  Στοιχεία βιβλίου

  Ο τυπογράφος - Τάκης Γεράρδης
  Ο τυπογράφος -Τάκης Γεράρδης

  Τίτλος: Ο τυπογράφος

  Συγγραφέας: Τάκης Γεράρδης

  Εκδόσεις: Γραφή

  ΙSBN: 978-618-5638-21-4

  Σελίδες: 352

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ