Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΔροσουλίτες - Θρύλος της Κρήτης

  Δροσουλίτες – Θρύλος της Κρήτης

  -

  Το Φραγκοκάστελο είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο το οποίο βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων, εντός του νομού Χανίων. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και φημίζεται για το φαινόμενο που είναι γνωστό ως Δροσουλίτες, που παρατηρείται στον κάμπο γύρω από το κάστρο κάθε χρόνο στα τέλη της άνοιξης.

  Γράφει η: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Οι Δροσουλίτες είναι τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, που σκοτώθηκαν κατά την υπεράσπιση του φρουρίου Φραγκοκάστελο στις 17 Μαΐου 1828.

  Εξακόσια παλικάρια αντιστάθηκαν σε 8000 Τούρκους για μια εβδομάδα, αλλά τελικά 335 από αυτούς σκοτώθηκαν, μαζί και ο αρχηγός τους. Οι νεκροί Τούρκοι λέγεται ότι ήταν 800. Σύμφωνα με τον θρύλο, τα σώματα των Ελλήνων πολεμιστών έμειναν άταφα, ώσπου ένας δυνατός άνεμος μετέφερε άμμο από τη διπλανή παραλία της Ορθής Άμμου και κάλυψε τα σώματά τους.

  Τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές, μαυροντυμένες, περπατώντας ή καβαλώντας άλογα, φέρουν όπλα και κατευθύνονται από την Εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου προς το Φραγκοκάστελο και χάνονται στη θάλασσα. Περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλο για περίπου 10′, όταν επικρατεί άπνοια και υψηλή υγρασία.

  Λέγεται ότι το 1890, Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελλο έφυγαν πανικόβλητοι όταν αντίκρισαν τους Δροσουλίτες. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό απόσπασμα είδε τα φαντάσματα, νόμισε ότι ήταν αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. Φυσικά δεν πληγώθηκε κανείς, παρά μόνο η αξιοπρέπεια των Γερμανών. Οι σκιές δεν εμφανίζονται κάθε χρονιά, αλλά μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια χωρίς καμιά εμφάνιση. Επίσης, δεν έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί ποτέ.

  Ποια είναι όμως η εξήγηση αυτού του φαινομένου;

  Πολλοί επισκέπτες λένε ότι έχουν δει το φαινόμενο αυτό. Σύμφωνα με επιστημονικές ερμηνείες, προκαλείται από αντικατοπτρισμό λόγω της διάθλασης των ακτινών του ήλιου στην υγρή ατμόσφαιρα της πρωινής δροσιάς. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι οι Δροσουλίτες εμφανίζονται μόνο στην πρωινή δροσιά (εξ ου και το όνομά τους), ενώ δεν έχουν ενοχλήσει ποτέ κανέναν.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγές: https://www.cretanbeaches.com/

            https://el.wikipedia.org/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ