Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Οι φύλακες της λίμνης - Βασιλική Διαμαντή

  Οι φύλακες της λίμνης – Βασιλική Διαμαντή

  -

  «Οι φύλακες της λίμνης» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της συγγραφέως Βασιλικής Διαμαντή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  Μόλις παρέλαβα το βιβλίο θαύμασα το υπέροχο εξώφυλλο με φόντο τη λίμνη των Ιωαννίνων, ανυπομονώντας για το νέο ταξίδι. Αρχικά διάβασα την περίληψη κι έπειτα, όταν έφτασα στο τέλος της ιστορίας, έκλεισα το βιβλίο με ανάμεικτα συναισθήματα.

  Η πρώτη σκέψη μου ήταν:

  Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

  Το ταξίδι μου είχε πολλούς σταθμούς, σε τόπους αλλά και στον χρόνο. Κάτω Πεδινά, Καλπάκι, Ειρακούσες, Χαβάη, Νέα Υόρκη, Γιάννενα. Ξεκινώντας μια διαδρομή από τις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την Κατοχή, την επταετή δικτατορία, επιστρέφοντας μέσα από τις αναφορές των ηρώων στη σύγχρονη εποχή, ενώνοντας τα κομμάτια μιας συνταρακτικής ιστορίας.

  Στην ανάβαση του βουνού Χαλεάκαλα συναντιούνται οι δύο ήρωές μας με το ίδιο όνομα. Η συνάντησή τους σηματοδοτεί την έναρξη της λύσης ενός μυστηρίου, αλλά και την εξιστόρηση της ιστορίας τους, ώστε να βρουν τα σημεία που τους ενώνουν και ν’ ανακαλύψουν το μυστήριο πίσω από τη συνωνυμία τους.

  «Είμαι ο Θεόδωρος Σταύρου από τα Κάτω Πεδινά Ιωαννίνων» λέει ο μέχρι πριν από λίγο άγνωστος άντρας και μου δίνει το χέρι, για να συστηθούμε επίσημα.

  Από τη μία έχουμε τον Τεντ Σταύρου – τρυφερός, στοργικός και ονειροπόλος. Έζησα τον κεραυνοβόλο του έρωτα για την Εύα μέσα από τα μάτια του και την ποιητική του ψυχή. Ονειρικός, ειδυλλιακός και πέρα για πέρα ερωτεύσιμος.

  «Θόδωρος Σταύρου από το Καλπάκι Ιωαννίνων, μπορείς, όμως, να με φωνάζεις Τεντ» λέω και εγώ φουριόζος, δίνοντας επίσης το χέρι μου. «Όχι, αυτό που είπες, δεν ισχύει. Δεν… δεν γίνεται» ψελλίζω μόλις συνειδητοποιώ τι ειπώθηκε «δεν υπάρχει άλλος εκτός από μένα…»

  Με μια βαλίτσα στο χέρι και εγκαταλελειμμένος από τους ανθρώπους που γνώρισε, ο Θεόδωρος Σταύρου έγινε κυνικός, μοναχικός και ρεαλιστής. Ένας χαρακτήρας που σμιλεύτηκε μέσα από γεγονότα της ζωής του.

  Οι δύο άντρες είναι τόσο αντίθετοι μεταξύ τους, όπως το άσπρο και το μαύρο.

  Οι φύλακες της λίμνης – Βασιλική Διαμαντή

  Η γραφή της κυρίας Διαμαντή είναι άκρως κινηματογραφική. Καταφέρνει με τη χειμαρρώδη πένα της να μου πλάσει ολοζώντανες εικόνες. Ο λόγος της άμεσος. Τα γεγονότα που εξιστορεί από τις θηριωδίες των Γερμανών αποτέλεσαν γροθιά στο  στομάχι μου. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων, η ξενιτιά που αναγκάστηκαν πολλοί να βιώσουν ώστε να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια, το ξεκλήρισμα των Εβραίων, αλλά και στον αντίποδα, η στήριξη και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο για τη σωτηρία τους χωρίς να κοιτάξουν θρησκεία, η ελπίδα για ζωή και η δύναμη των ανθρώπων προς την επιβίωση είναι κάποια από τα θέματα που προβάλλονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

  «Οι φύλακες της λίμνης» είναι ένα κοινωνικό-ιστορικό μυθιστόρημα που σας συστήνω να διαβάσετε.

  Περίληψη: Οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που η Μοίρα θα ορίσει…

  Δυο ζωές που δέθηκαν με την κόκκινη κλωστή της Μοίρας και ήταν θέμα χρόνου να συναντηθούν. «Η κλωστή μπορεί να τεντώνεται, να περιπλέκεται… μα δεν κόβεται ποτέ». Κι ο έρωτας έγινε η θρυαλλίδα για μια μεγάλη αποκάλυψη…

  Δυο άγνωστοι άνθρωποι με το ίδιο όνομα, θύματα της Ιστορίας και του πολέμου, θα συναντηθούν στην κορυφή του Χαλεάκαλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης, και θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ζωής τους αναζητώντας το σημείο που τους ενώνει.

  Ο ένας, γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κυνήγησε το όνειρο με τέτοιο ζήλο που τον έφερε μέχρι τα πιο εξωτικά μέρη της Αμερικής.  Από την απόλυτη φτώχεια στη χλιδή, από τη μοναξιά της ξενιτιάς στον έρωτα, από τη νοσταλγία της πατρίδας στην επιστροφή.

  Ο άλλος, άγνωστο από πού… Χωρίς οικογένεια, γονείς, πατρίδα, αναμνήσεις. Λευκή σελίδα η ζωή του μέχρι την ημέρα της συνάντησής τους…

  Όμως η Ιστορία έχει κρυφές σελίδες, όχι λευκές. Ξεδιπλώνουν μαζί τις σκοτεινές πτυχές, χρωματίζουν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και γίνονται Φύλακες της Ιστορίας της Ηπείρου και της λίμνης της, ζωντανεύοντας μνήμες, με μάρτυρες τα ζωντανά στοιχειά που κρύφτηκαν στον βυθό της…

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Οι φύλακες της λίμνης

  Συγγραφέας: Διαμαντή Βασιλική

  Εκδότης: Ωκεανός

  ISBN: 9789606430077

  Αριθμός Σελίδων: 496

  Έτος Έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here