Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΌρκος στις φλόγες - Μαρίνα Χρόνη

  Όρκος στις φλόγες – Μαρίνα Χρόνη

  -

  Όρκος στις φλόγες. Ένα πολύ ωραίο κοινωνικό βιβλίο με πρωταγωνιστές δύο νεαρούς άντρες που ένα τραγικό ατύχημα άλλαξε εντελώς τις ζωές τους.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Ο Μάρκος και ο Γρηγόρης κάποτε ήταν φίλοι αδερφικοί, πάντα παρόντες για να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, μέχρι που μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που τους αφήνει βαριά σωματικά τραύματα, ο Μάρκος φεύγει στην Αθήνα και ο Γρηγόρης μένει πίσω. Χρόνια μετά, ο Μάρκος επιστρέφει στο χωριό για επαγγελματικούς λόγους και αναγκάζεται να αντικρίσει κατάματα και να αντιμετωπίσει όσα άφησε πίσω του μετά το ατύχημα.

  Ο Μάρκος έκανε προσπάθεια να κοιτάξει γύρω του. Οξύς πόνος διαπέρασε το πόδι του, ζούσε ξανά τη στιγμή που το γυαλί καρφώθηκε στο γόνατό του. Σχεδόν μπορούσε να νιώσει το πόδι του να σέρνεται στα χαλίκια, μέχρι που μούδιασε σαν να μην ήταν μέλος του σώματός του πλέον. Άγγιξε ασυναίσθητα τα χέρια του, τα ένιωσε να τσούζουν. Σαν να τρίβονταν ακόμα στο ύφασμα από το παντελόνι του Γρηγόρη, καθώς αγωνιζόταν να τον τραβήξει από το αυτοκίνητο.

  Ο τρόπος που έχει δέσει την ιστορία η συγγραφέας είναι εξαιρετικός. Οι ελάχιστες αναδρομές στα παιδικά τους χρόνια είναι τοποθετημένες σε καίρια σημεία της ιστορίας και προβάλλουν ακριβώς αυτό που πρέπει: τη σχέση των πρωταγωνιστών και την πολύ δυνατή φιλική (αδερφική, όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι) αγάπη τους. Και όσον αφορά το παρόν και το πιο πρόσφατο παρελθόν (μετά το ατύχημα), μας περιγράφεται ξεκάθαρα ο λόγος που ο καθένας από τους δυο δεν τολμά να μιλήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του στον άλλον.

  Εκτός όμως από την πολύ όμορφη και καλογραμμένη ιστορία, υπάρχουν και πολλά μηνύματα για θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Αφενός ασχολείται με το προφανές, το πόσο πολύ μπορεί μια δυσμορφία ή μια αναπηρία να επηρεάσει τη ζωή του παθόντα και τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής, αλλά και τη δύναμη που χρειάζεται για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του. Αφετέρου ασχολείται και με άλλα θέματα, όπως η διαφορετικότητα οποιασδήποτε μορφής και η επιθετικότητα απέναντι σε όσους είναι ή φαίνονται αδύναμοι.

  Έχασε την ισορροπία του και σωριάστηκε κάτω. Στήριξε τα χέρια του στο έδαφος, τα πόδια του δεν τον υπάκουαν. Η ανάσα του έβγαινε με δυσκολία, είχε στερέψει από δυνάμεις. Παραιτημένος, άφησε το σώμα του να καταρρεύσει στο χώμα.

  Με όμορφο τρόπο τακτοποιεί τα προβλήματα των πρωταγωνιστών, δίνοντας μέσα από την πλοκή τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που περιγράφει, αφού όλοι οι συμμετέχοντες στην ιστορία έχουν τους δικούς τους δαίμονες που τους κυνηγούν. Και στην ουσία, αυτό που προσπαθεί να περάσει το βιβλίο (ή τουλάχιστον αυτό το μήνυμα πέρασε σε εμένα) είναι το ότι πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας, να ανοίγουμε το στόμα και την ψυχή μας. Οι άνθρωποι που αγαπούμε, να γνωρίζουν τι νιώθουμε και τι έχουμε ανάγκη, ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις.

  Όλη νύχτα στριφογύριζε στο κρεβάτι του, επαναλάμβανε νοερά μέσα του όσα έπρεπε να πει. Είχε αποφασίσει ότι δε θα το ανέβαλλε, θα μιλούσε στα αγόρια πριν ξεκινήσει η προπόνηση. Το θέμα έπρεπε να ξεκαθαριστεί, προτού αρχίσουν να συναναστρέφονται στο παιχνίδι.

  Περίληψη: Γιάννενα, 2004

  Ο Μάρκος και ο Γρηγόρης είναι φίλοι από παιδιά. Με τον όρκο που παίρνουν, γίνονται αδέρφια. Η ζωή τους κυλάει σχεδόν αρμονικά όταν ένα βράδυ, στην εφηβεία τους, παίρνουν κρυφά το αυτοκίνητο του πατέρα του Μάρκου. Ένα ατύχημα γίνεται η αιτία να χωρίσουν οι δρόμοι τους, με τον Μάρκο να φεύγει για την Αθήνα γεμάτος ενοχές.

  Δεκαπέντε χρόνια αργότερα…

  Οι συνθήκες τον αναγκάζουν να επιστρέψει στο μέρος που έχασε τα πάντα. Όλα έχουν αλλάξει, με τον Γρηγόρη να μοιάζει με ξένο, σχεδόν με εχθρό. Μέχρι που θαμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και τους φέρνουν κοντά. Θα καταφέρουν να πάρουν πίσω τη ζωή τους και να βρουν κάτι από τη χαμένη φιλία τους;

  Όρκος στις φλόγεςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Όρκος στις φλόγες

  Συγγραφέας: Μαρίνα Χρόνη

  Εκδοτικός: Ελκυστής

  Σελίδες: 520

  Ημερομηνία έκδοσης: 7/9/2021

  ISBN: 978-618-5525-65-1

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ