Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Ο Ρήγας το μικρό πράσινο λεμόνι - Ήβη Μάκη Σάββα-Πιερέττη

  Ο Ρήγας το μικρό πράσινο λεμόνι – Ήβη Μάκη Σάββα-Πιερέττη

  -

  Η Ήβη Μάκη Σάββα-Πιερέττη έλαβε μέρος στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. το 2017 με το παραμύθι της «Ο Ρήγας το μικρό πράσινο λεμόνι», το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο. Από τις Εκδόσεις Το Κάστρος κυκλοφορεί πλέον το βιβλίο και απευθύνεται σε ηλικίες 4+. Το εικονογράφησε η Δήμητρα Πέππα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Διαβάζοντας το βιβλίο, γύρισα πίσω στην παιδική μου ηλικία. Μου θύμισε παραμύθια που διάβαζα ή άκουγα να μου αφηγούνται. Πρόκειται για ένα «παραμύθι παλαιάς κοπής», όπως συνηθίζω να τα αποκαλώ. Από αυτά τα παραμύθια που διαβάζοντάς τα, νιώθεις μια γαλήνη στην ψυχή.

  Ήρωας του βιβλίου ένα μικρό πράσινο λεμόνι, ο Ρήγας. Ζει σε ένα υπέροχο μέρος, στο λεμονοβασίλειο του βασιλιά Πράσανδρου και της βασίλισσας Λαπήθιας.

  Η ζωή στο καταπράσινο αυτό βασίλειο κυλούσε ήρεμα και όλοι οι κάτοικοι, ήταν χαρούμενοι και αγαπημένοι.

  Η ηρεμία όμως που επικρατεί στο βασίλειο δεν θα κρατήσει για πολύ. Ξεσπά πόλεμος, και μια ντουφεκιά που πέφτει, ρίχνει τον Ρήγα κάτω από το κοτσάνι που κρεμόταν. Το μικρό πράσινο λεμόνι θα πέσει μέσα στα παγωμένα νερά της θάλασσας και θα παρασυρθεί πολύ μακριά από το λεμονοβασίλειο. Θα καταφέρει ο Ρήγας να επιστρέψει κάποια μέρα στον αγαπημένο του τόπο;

  Ο Ρήγας το μικρό πράσινο λεμόνι ταξίδεψε στα κύματα για πολλές μέρες και νύχτες, μέχρι που κάποιο απόγευμα, ένα μεγάλο κύμα τον πέταξε σε μια μικρή ακρογιαλιά.

  Πολλά είναι τα θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Η συγγραφέας δεν εστιάζει όμως στην αρνητική πλευρά. Με πολύ εύστοχο τρόπο, δείχνει στα παιδιά πως μπορούν μια δύσκολη κατάσταση να την αντιμετωπίσουν με υπομονή, επιμονή, πίστη και ελπίδα. Έμμεσα αναφέρεται και στο προσφυγικό ζήτημα, ως απόρροια ενός πολέμου.

  Το βιβλίο δίνει τροφή για σκέψη και αφορμή για πολλές συζητήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς, για τον πόλεμο και τους πρόσφυγες, αλλά και την αποδοχή τους από τους κατοίκους των χωρών στις οποίες αναζητούν καταφύγιο. Η συγγραφέας με πολλή αγάπη έγραψε αυτό το βιβλίο. Η αγάπη αυτή είναι ευδιάκριτη σε κάθε σελίδα. Αγάπη, καλοσύνη, ενσυναίσθηση είναι οι αρετές που προωθούνται μέσα από την ιστορία που αφηγείται η συγγραφέας, αλλά και η δύναμη της θέλησης που βοηθά στην επίτευξη των στόχων.

  Απόλυτα ταιριαστή με το κείμενο είναι η εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα, που με τις εικόνες της πετυχαίνει να κάνει τους αναγνώστες ένα με τους ήρωες του βιβλίου. Εικόνες φτιαγμένες με αγάπη, που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή.

  Περίληψη: Μια μόνο στιγμή αρκεί για να ξεκινήσει μια μεγάλη περιπέτεια. Ο Ρήγας το μικρό πράσινο λεμόνι θα βρεθεί σε ένα μεγάλο ταξίδι, μακριά από τον αγαπημένο τόπο που τον γέννησε. Σύμμαχός του, το θάρρος, η αγάπη, η βοήθεια των φίλων του και η ελπίδα της επιστροφής στον υπέροχο τόπο του. Ένα βραβευμένο παραμύθι που μας λέει πόσο ισχυρά όπλα είναι η αγάπη, το θάρρος, η ελπίδα και η υπομονή για να γίνει πραγματικότητα ένας στόχος.

  Ο Ρήγας και το μικρό πράσινο λεμόνιΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο Ρήγας το μικρό πράσινο λεμόνι

  Συγγραφέας: Ήβη Μάκη Σάββα Πιερέττη

  Εικονογράφος: Δήμητρα Πέππα

  Εκδόσεις: Το Κάστρος

  Σελίδες: 60

                                                    ISBN: 9789925749201

                                                    Ημερομηνία έκδοσης: 01/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ