Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Παραμύθια της Ίμβρου - Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

  Παραμύθια της Ίμβρου – Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

  -

  Παραμύθια της Ίμβρου

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Οι εκδόσεις Σαΐτης  κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ένα βιβλίο κόσμημα, που θα πρέπει να βρίσκεται σε όλες τις βιβλιοθήκες. Αναφέρομαι στο βιβλίο «Παραμύθια της Ίμβρου» της συγγραφέως Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου. Η εξαιρετική εικονογράφηση ανήκει στον Νικόλα Ανδρικόπουλο.

  Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με το τραγούδι «Ίμβρος» σε μουσική του Δημήτρη Κάσσαρη και στίχους της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου. Η ενορχήστρωση και η ερμηνεία του τραγουδιού, είναι από τον Γιώργο Νταλάρα.

  Ένα από τα αιγιοπελαγίτικα νησιά, που πολύ υπέφερε από τους πειρατές, ήταν και η Ίμβρος. Οι περισσότεροι κάτοικοι του είχαν μετακομίσει στο εσωτερικό του νησιού, για να γλιτώσουν τις ζωές  και τις περιουσίες τους. Μόνο τα χωριά Γλυκύ και Κάστρο, που ήταν χτισμένα σε υψώματα και μπορούσαν να εποπτεύουν τις κινήσεις των πειρατών στη θάλασσα ως πέρα στη Σαμοθράκη, δεν εγκαταλείφθηκαν απ’ τους κατοίκους τους.

  Παραμύθια της ΊμβρουΣτο βιβλίο θα συναντήσουμε δεκαπέντε λαϊκά παραμύθια της Ίμβρου, που προέρχονται από πρωτότυπο  αρχειακό υλικό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Άλλωστε ένα καλό βιβλίο διαβάζεται από όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία. Είναι παραμύθια σαν κι αυτά που έλεγαν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους το βράδυ, καθισμένοι κοντά στη φωτιά. Παραμύθια για νεράιδες, βασιλιάδες, βασιλοπούλες, καλικάντζαρους, μαγικά άλογα, παλικάρια και πεντάμορφες κυράδες. Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε καιρούς αλλοτινούς.

  Ο Δεσπότης και οι προύχοντες του νησιού αποφάσισαν ωστόσο, για καλό και για κακό, να μεταφέρουν ό,τι πολυτιμότερο υπήρχε στις εκκλησιές, στο μοναστήρι του Άι Δημήτρη. Έβαλαν μάλιστα και ανθρώπους έμπιστους και μυαλωμένους να φυλάνε αυτόν τον θησαυρό.

  Το βιβλίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς η Ίμβρος, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι αναγνώστες του βιβλίου εκτός από τα δεκαπέντε υπέροχα λαϊκά παραμύθια, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, με πολλές ιστορικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό. Είμαι σίγουρη ότι θα  απολαύσετε το βιβλίο και σίγουρα θα σας κρατήσει εξαιρετική συντροφιά.

  Περίληψη: Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσετε 15 υπέροχα λαϊκά παραμύθια, μύθους, θρύλους και παραδόσεις της Ίμβρου, που προέρχονται από πρωτότυπο αρχειακό υλικό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Περιλαμβάνει πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς η Ίμβρος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Περιέχει επίσης, παράρτημα με ιστορική αναδρομή πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γλωσσάρι και βιβλιογραφία – πηγές.

  Ένα βιβλίο–κόσμημα που έχει εικονογραφήσει υπέροχα ο πολυβραβευμένος Νικόλας Ανδρικόπουλος. Μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων της. Ένας φόρος τιμής στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου να διατηρήσει τα δικαιώματα, τη μνήμη και την ταυτότητά του, όπου γης.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Παραμύθια της ΊμβρουΤίτλος: Παραμύθια της Ίμβρου

  Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου

  Εκδότης: Σαΐτης

  ISBN: 9789604873371

  Αριθμός Σελίδων: 120

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here