Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Ποιοι συγγραφείς έχουν χαρακτηρίσει τα παιδικά μας χρόνια;

  Ποιοι συγγραφείς έχουν χαρακτηρίσει τα παιδικά μας χρόνια;

  -

  Ποιοι συγγραφείς έχουν χαρακτηρίσει τα παιδικά μας χρόνια;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Όλοι όσοι διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία από πολύ νεαρή ηλικία, έχουμε πιάσει στα χέρια μας έργα από ένα μεγάλο αριθμό συγγραφέων, από τους οποίους άλλοι ήταν πασίγνωστοι και άλλοι όχι τόσο. Κάποια από αυτά τα βιβλία τα αγαπήσαμε, ενώ άλλα μας πέρασαν αδιάφορα, ακόμη κι αν ακούγονταν από όλους θετικά σχόλια γι’ αυτά. Όσο για τους συγγραφείς, κάποιους τους γνωρίζαμε μόνο εμείς, αφού τυχαία ανακαλύψαμε τα βιβλία τους, ενώ άλλοι εκτιμούνταν τόσο πολύ από το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να ακούμε τα ονόματά τους συνεχώς.

  παιδικά χρόνιαΟ Ευγένιος Τριβιζάς είναι ένας από τους συγγραφείς που κάθε παιδί γνωρίζει, ακόμη και αυτά που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με βιβλία ή παραμύθια. Οι ιστορίες του μας συνόδευαν από τα πρώτα σχολικά χρόνια, προσφέροντάς μας γέλιο και χαρά, ενώ κανένα παιδί δεν έχει σκεφτεί ποτέ ότι κάποιο από τα έργα του δεν του άρεσε. Έχει γράψει περίπου 150 βιβλία, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται μυθιστορήματα, παραμύθια, διηγήματα, θεατρικά έργα, κόμικς, αλφαβητάρια και εκπαιδευτικά βιβλία. Κάποια χαρακτηριστικά έργα του είναι η «Φρουτοπία», «Η ζωγραφιά της Χριστίνας», «Τα μαγικά μαξιλάρια», «Τα τρία μικρά λυκάκια», «Η Πουπού και η Καρλότα», «Τα 88 ντολμαδάκια», «Τα 33 ροζ ρουμπίνια» και πλήθος άλλων.

  παιδικά χρόνιαΟ Ρόαλντ Νταλ ήταν άγγλος συγγραφέας, μεταγενέστερος από τους διάσημους κλασσικούς λογοτέχνες, τα έργα του οποίου όμως διαβάζονται από εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως και χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και φαντασία. Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε κάποτε ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα συγγραφέα να κάνει τα παιδιά πρόθυμα να διαβάσουν τα βιβλία του, ενώ στο διπλανό δωμάτιο υπάρχει η τηλεόραση. Κάποια από τα έργα του είναι «Ο Τσάρλυ και το εργοστάσιο σοκολάτας», «Ο Τσάρλυ και ο μεγάλος γυάλινος ανελκυστήρας», «Ματίλντα», «Ντάνυ, ο πρωταθλητής του κόσμου», «Οι μάγισσες», «Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο» και πολλά άλλα, ενώ αρκετά από αυτά έχουν γίνει και ταινίες.

  παιδικά χρόνιαΟ γάλλος Ρενέ Γκοσινί, παρόλο που δεν έγραψε πλήθος λογοτεχνικών έργων όπως άλλοι συγγραφείς αυτής της λίστας, μας κρατούσε συντροφιά και μας έκανε να γελάμε με τις «Περιπέτειες του μικρού Νικόλα», τα κόμικς του Λούκι Λουκ και του Αστερίξ, έργα που κάθε παιδί έχει διαβάσει έστω και μία φορά.

  Ο Μαρκ Τουαίην ήταν ένας από τους γνωστότερους αμερικανούς συγγραφείς, ο οποίος έγραψε πλήθος έργων. Κάποια από παιδικά χρόνιααυτά που διαβά-ζονται από παιδιά είναι το βιβλίο «Πρίγκιπας και φτωχός», στο οποίο δύο παιδιά διαφορετικής κοινωνικής τάξης αλλά με ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλάζουν ρόλους μεταξύ τους (κάτι που περιγράφεται σε πολλά μεταγενέστερα έργα, κυρίως του κινηματογράφου), ενώ επίσης γνωστά είναι τα βιβλία «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» και «Οι περιπέτειες του Χακλμπέρι Φιν». Ιδιαίτερα «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται με όρεξη από ανθρώπους κάθε ηλικίας ξανά και ξανά.

  παιδικά χρόνιαΟ Κάρολος Ντίκενς θεωρείται ένας από τους γνωστότερους άγγλους συγγραφείς και ο σπουδαιότερος της εποχής του και επινόησε ορισμένους από τους γνωστότερους διεθνώς φανταστικούς χαρακτήρες. Κάποια από τα γνωστότερα έργα του τα οποία διαβάζαμε από μικροί είναι «Οι περιπέτειες του Όλιβερ Τουίστ», «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα» απ’ όπου μάθαμε όλοι για τα κατορθώματα του Εμπενίζερ Σκρουτζ, «Ιστορία δύο πόλεων» και πλήθος άλλων ιστοριών.

  παιδικά χρόνιαΗ Πηνελόπη Δέλτα, ένα από τα γνωστότερα γυναικεία ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας, έγραψε μεγάλο αριθμό αξιοσημείωτων βιβλίων και στα παιδικά μας χρόνια μας κράτησε συντροφιά με το βιβλίο της «Τρελαντώνης», το οποίο ποτέ δεν βαριόμασταν να διαβάζουμε, καθώς και με τα βιβλία «Παραμύθι χωρίς όνομα» και «Μάγκας».

  Η Άλκη Ζέη είναι μεταγενέστερη από τους περισσότερους από τους συγγραφείς που παιδικά χρόνιααναφέρθηκαν προηγουμένως και είναι μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε περίπου 20 γλώσσες και τα διαβάζουμε από τότε που ήμασταν μαθητές δημοτικού. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Ο ψεύτης παππούς» και πολλά άλλα.

  Ποιοι συγγραφείς έχουν χαρακτηρίσει τα παιδικά μας χρόνια;

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here