Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΡαγιάς - Μέρες και νύχτες 1821 - Γιάννης Καλπούζος

  Ραγιάς – Μέρες και νύχτες 1821 – Γιάννης Καλπούζος

  -

  Το βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου «Ραγιάς – Μέρες και νύχτες 1821» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ίσως τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση να ήταν η αφορμή για να γραφτεί το συγκεκριμένο βιβλίο. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι ο συγγραφέας έκανε ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα πριν ξεκινήσει τη συγγραφή. Το βιβλίο καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή που διαδραματίζεται, να παρουσιάσει πολλά ιστορικά γεγονότα, να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας, προσφέροντάς μας γνώση διαφορετική από κείνη των σχολικών μας χρόνων.

  Ιστορικά στοιχεία και μυθοπλασία εναρμονίζονται και προσφέρουν ένα καλογραμμένο βιβλίο. Μας μεταφέρει στην Ελλάδα πριν την έναρξη της Επανάστασης, παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή των Ελλήνων κάτω από τον ζυγό των Τούρκων, και φτάνει μέχρι την απελευθέρωση.

  Εκτός από λιγοστούς μαγαζάτορες και δουλικά, οι κάτοικοι ήταν Τούρκοι. Όχι όμως από ράτσα. Μουρτάτες ήταν, εξισλαμισμένοι, όπως και σε μπόλικα χωριά. Μουρτατοχώρια τα λέγανε. Ορισμένοι είχαν δυο ονόματα, τούρκικο και χριστιανικό. Παντρεύονταν και με χριστιανές δίχως να τους απαγορεύουν τη θρησκεία τους.

  Κεντρικός ήρωας της ιστορίας ο Αγγελής, που κυνηγημένος από τον Σαχίν Αγά, το σκάει από την πόλη του και ξεκινά να δουλεύει σε έναν δύστροπο και τσιγκούνη πραματευτή. Οι αναγνώστες παρακολουθούν όλη την πορεία του Αγγελή, τα δύσκολα εκείνα χρόνια, και τον ακολουθούν στις μάχες που έλαβε μέρος για να ελευθερωθεί η πατρίδα από τον τουρκικό ζυγό.

  Πολλά τα μέρη απ’ όπου πέρασε ο Αγγελής: Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι, Καρύταινα κ.ά. Αμέτρητες οι μάχες που έδωσε. Από το μυθιστόρημα δεν απουσιάζει και ο έρωτας. Η  δυνατή αγάπη του Αγγελή για την Κερασία, μια εβραία που βαφτίστηκε χριστιανή και άφησε το παλιό όνομά της, Σιμχά, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη. Ο Αγγελής, παρόλο που δεν ξέρει γράμματα πολλά, δεν μοιάζει με τους άντρες της εποχής του. Η ψυχή του τρέφεται από την αγάπη για την Κερασία, δεν την υποτιμά επειδή είναι γυναίκα, τη σέβεται και της ορκίζεται αιώνια πίστη.

  «Από δω και μπρος θα σε λέγω Κερασία», είπα και σύρθηκα κοντά της. Έπιασα το χέρι της και της φόρεσα το δαχτυλίδι που είχα αγοράσει το μεσημέρι. «Να βαστάξεις την πίστη σου και ό,τι σε δένει με τη φυλή σου».

  Δεν θα κρύψω ότι οι περιγραφές των μαχών με τα πολλά ονόματα των πολεμιστών, και αρκετές λεπτομέρειες, με κούρασαν και φυσικά δύσκολο να τα συγκρατήσω. Ίσως όμως ήταν απαραίτητα, αφού πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Εξαιρετικά βρήκα τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου και όλα όσα αναφέρει ο Αγγελής εκεί, που εκπροσωπεί τον απλό Έλληνα πολεμιστή που έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για να δει τη χώρα του ελεύθερη. Οι σκέψεις του Αγγελή που γίνονται λόγια, δίνουν τροφή για σκέψη και σε μας τους μεταγενέστερους.

  Είμαι σίγουρος πως όποια παντρολογήματα κι αν γίνονταν στον νου όσων χόρεψαν τον αντικριστό χορό με τον χάροντα στο αλώνι του πολέμου τους έσμιγε η θέληση να φτιάξουμε πατρίδα. Κι ας μη τη νογούσε ο καθένας με τον ίδιο τρόπο. Το μπόλι που μπηγόταν στο κορμί ολωνών και ρουφούσε το αίμα τους για να βλαστήσει τ’ ανάθρεψαν μύρια δεσίματα στους πίσω χρόνους ως τους τωρινούς. Οι κατοπινοί ας κάμουν το βλαστάρι καλύτερο.

  Περίληψη: 1816-1829. Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι…
  Αφότου ο Αγγελής βρέθηκε φυλακισμένος στο κοτέτσι του Σαχίν Αγά, το μίσος φώλιασε στην ψυχή του σαν φαρμακερό φίδι. Κατά την εκρηκτική και συγχρόνως σαγηνευτική πορεία του μπαίνει στη δούλεψη ενός στρυφνού και τσιγκούνη πραματευτή, που σου πουλά κωλοφωτιά για καντήλι. Τον ζώνει το μολυβένιο σύγνεφο της σκλαβιάς και του εξευτελισμού των ραγιάδων. Σμίγει με την Κερασία, όπου στο πρόσωπό της βουτάνε και κολυμπούν τα όνειρα. Απαντιέται με κοτζαμπάσηδες, κολίγους και συμπολεμιστές, που είναι πιότερο από αδέρφια και γυναίκα την ώρα της μάχης, ενώ ένα τρομαγμένο Τουρκόπουλο γαντζώνεται πάνω του.

  Στον δρόμο του και δύο γέροντες, οι οποίοι ξεψαχνίζουν το κίνητρο για καθετί μα και τη γλυκιά και φαρμακερή ουσία του «εγώ», η πλανεύτρα Ασπασία, διαβολικοί ξένοι, ντόπιοι τυχοδιώκτες, ο επί τριάντα έξι χρόνια αμίλητος Συμεών, ένας καβαλάρης που σώζει αιχμάλωτες Τουρκοπούλες και ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος.

  Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

  Ραγιάς. Μέρες και νύχτες 1821 - Γιάννης ΚαλπούζοςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ραγιάς. Μέρες και νύχτες 1821

  Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος

  Εκδόσεις: Ψυχογιός 

  ISBN: 978-618-01-3989-1

  Σελίδες: 544

  Ημερομηνία έκδοσης: 24/06/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here