Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών - Σταύρος Μαμούτος

  Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών – Σταύρος Μαμούτος

  -

  Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών

  Προσωπική άποψη: Νάντια Κίσκα

  Ήθελα να ξεκινήσω το review για το «Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών» του Σταύρου Μαμούτου με ένα emoticon με καρδιές αντί για μάτια αλλά δεν θεωρείται επαγγελματικό. Ωστόσο θέλω να κρατήσετε αυτό το emoticon στο μυαλό σας σε όλη την διάρκεια του παρόντος review για να καταλάβετε τα συναισθήματα μου για το βιβλίο…

  Θα μιλήσω για το γραφιστικό κομμάτι πρώτα. Αγαπώ αυτό το χαρτί! Τόσο διαφορετικό από τα illustration εξώφυλλα των περισσοτέρων βιβλίων και αυτό το εικαστικό! Τόσο μυστηριώδες, τόσο άγριο και τόσο περιπετειώδες όσο και το περιεχόμενο του βιβλίου όπως θα μάθαινα αργότερα… Αλλά ας περάσουμε στο review.

  O κόσμος κοκκίνισε. Ένας τεράστιος λύκος πλησίασε τη Στράιντινγκ. Ο Πέηλ μπήκε στη μέση και άρχισε να χτυπά τον λύκο, μα τα χτυπήματα του δεν είχαν δύναμη. Ο λύκος δεν έκανε πίσω. Ο λύκος δεν υποχωρούσε. Δεν πονούσε. Μια θηλιά γλίστρησε στον λαιμό του και τον πέταξε σε έναν πέτρινο κύκλο όπου έμεινε κρεμασμένος ζωντανός να περιμένει αυτούς που δεν πεθαίνουν.

  632 σελίδες, βιβλίο-κτήνος και δεν έχασα το ενδιαφέρον μου ούτε σε 1!!!

  Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτώνΕξελίσσεται αργά, σωστά, μεθοδικά. Ο συγγραφέας παίρνει τον χρόνο του και το κάνει καλά… Σε πετάει στα βαθιά αλλά με σωσίβιο. Ξεκινάει με ένα αδιάφορο γεγονός που θα γίνει το έναυσμα να γνωρίσεις μερικούς από τους πιο σημαντικούς αντι-ήρωες στην αναγνωστική σου εμπειρία. Σου τους συστήνει μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας και δεν χάνει χρόνο αφιερώνοντας άσκοπες σελίδες με ένα σωρό πληροφορίες που τόσο έξυπνα σου προσφέρει αργότερα.

  Σε μπερδεύει, παίζει με το μυαλό σου και εκεί που λες εντάξει, ξέρω τι θα γίνει παρακάτω, σε εκπλήσσει ευχάριστα. Είναι τόσο δουλεμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια που δεν μπορώ παρά να ομολογήσω πως εγώ, παρόλο που βαριέμαι τις περιγραφές τόπων και τοπίων, βυθιζόμουν στις λέξεις και προσπαθούσα να οραματιστώ τα τοπία όπως τα περιέγραφε ο συγγραφέας.

  Ωμή γλώσσα. Δεν θα λείψουν οι βωμολοχίες, οι σεξουαλικές περιγραφές και η σκληρή βία. Δεν είναι για πουριτανούς και σίγουρα όχι για παιδιά. Και το αγαπώ. Είναι ένα από τα λίγα βιβλία που δεν κρύβεται πίσω από τον λογοτεχνικό λόγο και τα κρυφά υπονοούμενα αλλά ότι έχει να στο πει, στο τρίβει στο πρόσωπο σου και το γουστάρεις που το κάνει.

  Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτώνΣε έναν κόσμο του μέλλοντος, όπου το παρελθόν έχει χαθεί –ή έχει εσκεμμένα αποκρυφτεί;-, όπου πλάσματα πέρα από κάθε φαντασία υπάρχουν, ζουν και αναπνέουν και το ανθρώπινο γένος έχει εξελιχθεί –ή μεταλλαχθεί;- ο Σταύρος Μαμούτος αποδεικνύει ότι, όσος καιρός και να περάσει, ο άνθρωπος θα είναι έρμαιο των παθών του. Το χρήμα, η εξουσία και η θέση στην κοινωνία μετράνε περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές. Βασιλιάδες προδίδουν τους υπηκόους τους από τις αρχές της ανθρωπότητας, η απληστία οδηγεί σε πόλεμο και οι επιθυμίες καταστρέφουν τις ζωές όλων.

  Ένα βιβλίο γραμμένο με μαεστρία, με όραμα και πλήρη επίγνωση της κοινωνικής αθλιότητας στην οποία ο άνθρωπος ορκίζεται πίστη και αφοσίωση, ο συγγραφέας πλάθει έναν κόσμο καθαρής μυθοπλασίας ή μήπως γνωρίζει κάτι παραπάνω και προσπαθεί να μας προειδοποιήσει;

  Ένας άντρας που απολαμβάνει την βία περισσότερο από την θαλπωρή της οικογένειας του, μια κοπέλα κυνηγημένη από Θεούς και ανθρώπους, μια πληρωμένη εκτελέστρια με ένα θανάσιμο κίνητρο, μια πολεμίστρια με ένα μεγάλο μυστικό και ένας ιερέας με πολλές αμαρτίες στην πλάτη του είναι μόνο κάποιοι από τους ήρωες που θα σας συστηθούν και συνθέτουν μια από τις πιο δυνατές ιστορίες που θα διαβάσετε ποτέ.

  Η συγκίνηση και το ρίγος που ένιωσα με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, δεν νομίζω ότι μπορούν να περιγραφούν με λέξεις. Απλά διαβάστε το.

  Περίληψη: Ένας άνθρωπος κάποιου νέου θεού ζητά βοήθεια. Το κορίτσι που κουβαλά μαζί του πρέπει να φυγαδευτεί. Οι βετεράνοι της μοναδικής δημοκρατίας προσπαθούν να αποτάξουν από πάνω τους το αιματηρό παρελθόν τους, ο κόσμος όμως είναι έτοιμος να εκραγεί για ακόμα μια φορά. Όλοι μαζί πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ του χθες και του σήμερα, να αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες, να μάθουν την αλήθεια που τους δημιούργησε, και να γνωρίσουν παλιούς και καινούργιους φόβους πλασμένους από τη ποιο νοσηρή φαντασία.

  Ποιος απειλεί τη πρώτη δημοκρατία αυτού του κόσμου προτού καν αυτή γεννηθεί; Ποιοι εμπορεύονται ανθρώπινες ζωές και ποιοι είναι αυτοί που διεκδικούν την εξουσία;

  Για να προστατεύσουν αυτά που αγαπάνε πρέπει να ταξιδέψουν εκεί που οι θρησκείες μεταλλάσσονται, οι γλώσσες σμίγουν, η ιστορία ξεχνιέται και διαστρεβλώνεται και το μόνο σταθερό είναι ο τρόμος για το άγνωστο αύριο. Έτσι θα ξεμπλέξουν ένα κουβάρι από ψέματα, συνωμοσίες, δεισιδαιμονίες, και υλοποιημένους εφιάλτες.

  Στοιχεία βιβλίου: 

  Τίτλος: Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών

  Συγγραφέας: Σταύρος Μαμούτος

  Σελίδες: 632

  Εκδόσεις: Εκδόσεις Πηγή

  ISBN: 978-618-5231-97-2

  Έτος Έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here