Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Σπασμένο Ακορντεόν - Μαρία Γεωργίου

  Σπασμένο Ακορντεόν – Μαρία Γεωργίου

  -

  Σπασμένο Ακορντεόν

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σε ένα διάλειμμα από τις αναγνώσεις των παιδικών βιβλίων, ήρθε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Γεωργίου «Σπασμένο Ακορντεόν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

  Ξεκίνησα σχεδόν αμέσως να το διαβάζω, γιατί η περίληψη του οπισθόφυλλου μού είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον. Καθώς ρουφούσα τις σελίδες του, ήμουν σίγουρη ότι φτάνοντας στην τελευταία, θα το έχω λατρέψει. Και δεν έπεσα έξω. Πρόκειται για ένα «διαμαντάκι». Πραγματική λογοτεχνία.

  Σπασμένο Ακορντεόν

  Χρειάστηκαν μόνο δυο μέρες για να ολοκληρώσω την ανάγνωση του βιβλίου. Δεν ήθελα να το αποχωριστώ. Η συγγραφέας κέντησε με δεξιοτεχνία μια – μια τις λέξεις του μυθιστορήματος και δημιούργησε ένα υπέροχο ανάγνωσμα. Έβαλε ψηλά τον πήχη για τα επόμενα κείμενά της που θα βρουν το δρόμο της έκδοσης.

  Μας μεταφέρει στο πανέμορφο νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο, που είναι και ο τόπος καταγωγής της συγγραφέως. Μέσα από την οικογένεια του Κωνσταντή και της Ευθυμούς, ξεδιπλώνεται η ιστορία του νησιού. Η αφήγηση ρέει αβίαστα. Οι διάλογοι των ηρώων είναι στην κυπριακή διάλεκτο, ενώ δεν λείπει και το γλωσσάρι που βοηθά τους αναγνώστες με την ερμηνεία των λέξεων.

  Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Γιαννάκης, εγγονός του Κωνσταντή, που μετά τον χωρισμό των δικών του, μεγαλώνει στο σπίτι του παππού του, προσπαθώντας να βρει το δρόμο του, να γίνει αποδεχτός από τους γονείς του, που του λείπουν. Στη διαδρομή της ζωής του, θα κάνει πολλές τρέλες. Θα νιώσει έντονα την ανάγκη να παλέψει για την ελευθερία του νησιού του από τους Άγγλους και θα το κάνει πράξη. Επιζητά την ένωση του τόπου του με την Ελλάδα.

  Τις Κυριακές, ο Γιαννάκης έπιανε από το μπράτσο τον παππού του και τον πήγαινε στην εκκλησία. Φορούσε το καλό του το κοστούμι, καφέ το χειμώνα, λευκό το καλοκαίρι, και τη ρεπούμπλικα που τον έκανε να φαίνεται ακόμα πιο ψηλός και πάντα όμορφος, παρά τα γεράματα και τους καημούς.

  Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο δεύτερο μέρος, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο Γιαννάκης μάς περιγράφει τη δράση του στον ΕΟΚΑ. Τον αγώνα τον δικό του αλλά και των συντρόφων του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

  Πάνω στην τραπεζαρίαν ήταν το Ευαγγέλιο. Ακουμπήσαμεν όλοι πάνω και ορκιστήκαμεν πίστη στον αγώναν. Ήταν δυνατές, συγκινητικές οι στιγμές. Ενιώθαμεν την οργάνωση σαν την Φιλικήν Εταιρίαν, μας εβάραινεν, μας εθάμπωνεν η ιστορία, εφουσκώναμεν από υπερηφάνιαν. Ήμασταν πατριώτες. Απαγγέλαμεν τον όρκον και εδακρύζαμεν, εσυγκλονιζόμασταν, ετρέμαμεν από συγκίνηση.

  Αν θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία του μαρτυρικού νησιού της Αφροδίτης, διαβάστε το βιβλίο «Σπασμένο ακορντεόν» και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Μυθοπλασία και αλήθεια μπλέκονται με αριστοτεχνικό τρόπο, δημιουργώντας ένα υπέροχο μυθιστόρημα.

  Περίληψη: Ο Γιαννάκης μεγαλώνει με τον παππού του, τον Κωσταντή τον μάντζιπα, στη Σκάλα, το άλλοτε αρχαίο Κίτιο της Κύπρου. Οι Κύπριοι, οι Συπς όπως τους λένε οι Άγγλοι, σύμφωνα με τον Λώρενς Ντάρελ, είναι εξαθλιωμένοι, φτωχοί κι αμόρφωτοι. Οι δυνατότητες για όνειρα είναι περιορισμένες, αλλά ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς όνειρα; Το όνειρο του Κωσταντή είναι ο εγγονός του να μάθει γράμματα. Αυτός όμως είναι ατίθασο κι αμπάλατο παιδί.

  Θέλει τη θάλασσα, το κυνήγι στις αλυκές, τον έρωτα, το ακορντεόν του. Μέχρι που ξεκινά ο αγώνας του ’55-’59 και όλα αυτά μπαίνουν στο περιθώριο. Για τον Γιαννάκη, όπως και για όλους τους νέους της εποχής, ο αγώνας είναι γεμάτος ωραίες, λαμπερές ιδέες, που τρέφουν την ψυχή και τα όνειρά του. Η εμπλοκή του στον αγώνα, μια δοκιμασία για τις ανθρώπινες αντοχές του και για τις ωραίες ιδέες του. Όλα δοκιμάζονται κι όλα παίρνουν μια άλλη διάσταση. Δεν είναι οι ωραίες ιδέες, είναι που δένεσαι με τους άλλους για τις ωραίες ιδέες, λέει καθώς ξετυλίγει την αφήγησή του, σε μεγάλη πια ηλικία.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Σπασμένο Ακορντεόν

  Συγγραφέας: Μαρία Γεωργίου

  Εκδόσεις: Πηγή

  ISBN: 978-960-626-108-4

  Ημ. Έκδοσης: Απρίλιος 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here