Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2020
More

  Σπήλαιο Περάματος

  -

   Σπήλαιο Περάματος

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Μετά το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, θα επισκεφτούμε το Σπήλαιο του Περάματος και θα μάθουμε την ιστορία του. Είναι το μοναδικό σπήλαιο στον κόσμο με πολλά είδη σταλαγμιτών και σταλακτιτών δεκαεννιά στο σύνολο τους. Από τον Απρίλιο του φετινού χρόνου φωτίζεται με φωτιστικά τύπου LED δίνοντας άλλη μορφή στον διάκοσμο του Σπήλαιου

  Παλαιοί κάτοικοι των Ιωαννίνων διηγούνται ότι η είσοδος του σπηλαίου ήταν γνωστή πριν από το 1900, και ότι ο μπέης Χολιάσης Εφέντης την έκλεισε περί το 1907 για λόγους ασφαλείας. Από τότε, όμως, τίποτα δε θύμιζε την ύπαρξή του. Γνωστό έγινε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα, για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων.

  Το εσωτερικό ωστόσο του σπηλαίου παρέμεινε άγνωστο, από το φόβο ή και το δέος που προκαλούσε, γιατί έπρεπε να προχωρήσει κανείς έρποντας επί 100 περίπου μέτρα, για να φτάσει σε θαλάμους με ψηλές οροφές. Μετά τον πόλεμο, και συγκεκριμένα το έτος 1951, περνώντας από εκεί τυχαία, ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος Ιωάννης Πετρόχειλος έμαθε για την ύπαρξή του. Εισχώρησε σε αυτό και θαύμαζε επί ατέλειωτες ώρες το έξοχο αριστούργημα της ελληνικής φύσης, το πρώτο σε μέγεθος και ομορφιά που συναντούσε στον τόπο μας.

  Σπήλαιο Περάματος

  Οι εξερευνήσεις συνεχίστηκαν κατά τα έτη 1953-1956, οπότε και αποκαλύφθηκαν νέα διαμερίσματα. Μεγαλόπρεποι διάδρομοι, εκτεταμένοι θάλαμοι, καθώς και ο πλούσιος και πρωτόφαντος στολισμός του παρέπεμπαν σε πολυτελές παλάτι, όπου μόνο χθόνιοι θεοί θα μπορούσαν να κατοικούν. Έτσι λοιπόν, το Σπήλαιο Περάματος αφιερώθηκε στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη.

  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές – Κυριακές – Αργίες

  09:00 π.μ πρωί έως 17:00 μ.μ 

  Τιμή εισιτηρίου

  Ατομικό: 7 ευρώ

  Ομαδικό: 5.50 ευρώ (Πάνω από 15 ατομα)

  Φοιτητικό: 3.50 ευρώ

  Πηγή: spilaio-perama.gr

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here