Σάββατο, 4 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΠοίησηΣτάσου λίγο - Καλλιόπη Μπαγουλή

  Στάσου λίγο – Καλλιόπη Μπαγουλή

  -

  Η Καλλιόπη Μπαγουλή συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με την ποιητική της συλλογή «Στάσου λίγο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ποιήματα με ελεύθερο στίχο αλλά και κάποια ομοιοκατάληκτα, χαϊκού, τετράστιχα και ένα γλυκό νανούρισμα. Ποιήματα μικρής έκτασης που αναφέρονται στα θέλω μας, στα όχι που δεν ειπώθηκαν, στον χρόνο, στις αλλαγές της ζωής μας.

  Ήθελα να μιλήσω 

  Να με ακούσουν όλοι.

  Φώναξα, σύρθηκα, τεντώθηκα

  Έναν έναν 

  να τους φέρω.

  Τώρα όλοι είναι εδώ.

  Τώρα όλων έχω την προσοχή.

  Τώρα…

  Θέλω να σιωπήσω. 

  Η Καλλιόπη Μπαγουλή κάνει ένα παιχνίδισμα με τις λέξεις. Μας προτρέπει να νιώσουμε με όλες τις αισθήσεις τη ζωή. Να ζήσουμε το παρόν. Να απαλλαγούμε από τα φορτία που μας βαραίνουν και μας οδηγούν στο σκοτάδι. Να αναζητήσουμε το φως της ζωής. 

  Μας ζητά να κάνουμε μια μικρή παύση από την καθημερινότητα και να γνωρίσουμε εκ νέου τον εαυτό μας. Να ακούσουμε αυτά που έχει να μας πει με τη δέουσα προσοχή.

  Ζω. Αλλά;

  Αλλάζει η ώρα.

  Αλλάζει η μέρα.

  Αλλάζει η εβδομάδα.

  Αλλάζει ο μήνας.

  Αλλάζει ο χρόνος,

  Αλλάζει ο ουρανός.

  Αλλάζει ο καιρός.

  Εγώ;

  Άλλα ζω.

  Αλλά… ζω.

  Ζω. Αλλά;

  Μέσα στη συλλογή αυτή, θα διαβάσετε ποιήματα που θα σας αγγίξουν, θα σας προβληματίσουν και θα σας δώσουν τροφή για σκέψη, ίσως και αφορμές για αλλαγές. Σίγουρα είναι μια κατάθεση ψυχής που δεν περνά απαρατήρητη. 

  Περίληψη: Πολύ πριν το ακούσιο “Στάσου λίγο” (ή πολύ;) που επέβαλε στη ζωή μας η πανδημία Covid-19, απασχόλησε τη σκέψη μου η ιδέα του εκούσιου “Στάσου λίγο”. Η συνειδητοποιημένη παύση από το αέναο –ενίοτε μηχανικό– τρέξιμο της καθημερινότητας.

  Η στιγμή που επιβραδύνεις το βήμα σου, πιάνεις τα γόνατά σου και λαχανιασμένος νιώθεις την πίεση του αίματος στα αυτιά και στα μηνίγγια σου, τον θώρακά σου να ανεβοκατεβαίνει, την καρδιά σου να σφυροκοπάει και κάθε κύτταρό σου ζωντανό.

  Η στιγμή που μπορείς να ζυγίσεις απώλειες, κερδισμένα, δυνάμεις και αποθέματα. Να αντιληφθείς το πίσω σου, το μπροστά σου και το εδώ σου. Το πριν σου που έγινε το τώρα σου και το οποίο με τη σειρά του θα γίνει το μετά σου.

  Και όσο οξύμωρο κι αν μοιάζει αυτή είναι η στιγμή που προχωράς μπροστά. Απλά και μόνο επειδή στάθηκες λίγο…

  Στάσου λίγο - Καλλιόπη Μπαγουλή

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Στάσου Λίγο

  Συγγραφέας: Καλλιόπη Μπαγουλή

  Εκδόσεις: Ελκυστής 

  ΙSBN: 978-618-5525-87-3

  Έτος έκδοσης: 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ