Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Ευαγγελία Γκιώνη

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  -

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ψυχολόγο και συγγραφέα Ευαγγελία Γκιώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία» από τις Εκδόσεις Μέγας Σείριος.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα σας, κυρία Γκιώνη. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Το βιβλίο «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία» γράφτηκε πρώτα ως θεατρικό έργο και παίχτηκε για δυο περίπου χρόνια αφιλοκερδώς σε νοσοκομεία και δομές που φιλοξενούν παιδιά. Το θεατρικό έργο γράφτηκε αποκλειστικά για τη θεατρική ομάδα του Ομίλου Εξυπηρετητών; Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τις δράσεις της ομάδας;                   

  Συνέντευξη - Ευαγγελία Γκιώνη
  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  Eυαγ.Γκ.: Έχω την τεράστια τιμή και ευτυχία να είμαι μέλος της θεατρικής ομάδας του Ομίλου Εξυπηρετητών, σε ρόλο συντονίστριας-σκηνοθέτη. Είναι μια ομάδα με ιστορία περίπου σαράντα χρόνων και λειτουργεί στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου του Ομίλου. Στόχος της είναι να παίζει θεατρικές παραστάσεις στους χώρους των παιδιών που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ψυχαγωγηθούν, σε νοσοκομεία, οικοτροφεία, δομές φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών και ατόμων με ειδικές ικανότητες κ.ά. Έχουμε επίσης πάει σε δήμους και σχολεία. Φτιάχνουμε μόνοι μας κοστούμια, σκηνικά, μουσικές, τα φορτώνουμε στα αμάξια μας και πάμε στα παιδιά. Δεν έχουμε χορηγούς. Είμαστε “ερασιτέχνες”, αλλά μεταφέρουμε χωρίς ερασιτεχνισμούς στους χώρους των παιδιών μια ολόκληρη θεατρική παράσταση. 

  Αυτό που θέλουμε είναι να μεταφέρουμε στα παιδιά, μέσα από τη μαγεία του θεάτρου, την πίστη ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

  Αυτή τη στιγμή η θεατρική μας ομάδα έχει 20 μέλη, από 25 μέχρι 65 χρονών. Εγώ μετέχω στην ομάδα τα τελευταία οκτώ εννιά χρόνια και έχω ζήσει κάποιες από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της ζωής μου. Φανταστείτε παιδιά, εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους, να μας φέρνουν στο τέλος της παράστασης τα παιχνίδια τους, για να τα πάμε σε άλλα παιδιά που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τόσο πολύ περνά το μήνυμα της προσφοράς μέσα τους. Ή κοπέλα με βαρύ αυτισμό που δεν έβγαινε από το δωμάτιό της, τώρα κάθε φορά που πάμε για να παίξουμε, βγαίνει, μας αγκαλιάζει και παρακολουθεί την παράσταση στην πρώτη σειρά. Οι εργαζόμενοι στους παραπάνω χώρους είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό… Τώρα έχουν συνηθίσει ότι αυτά συμβαίνουν όταν τους επισκεπτόμαστε!

  Το συγκεκριμένο παραμύθι, λοιπόν, προτού εκδοθεί σε βιβλίο, διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και παίχτηκε για δύο χρόνια από τη θεατρική ομάδα του Ομίλου Εξυπηρετητών. Επίσης, να σας πω ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για το έργο της θεατρικής μας ομάδας.

  Πώς προέκυψε αυτός ο τόσο ευρηματικός τίτλος τόσο για την παράσταση όσο και για το βιβλίο;

  Eυαγ.Γκ.: Πρέπει να σας ομολογήσω ότι -ευτυχώς ή δυστυχώς- το μυαλό μου δουλεύει αρκετά σκηνοθετικά, πειραχτικά και με πολλές ομοιοκαταληξίες και λογοπαίγνια. Ήθελα έναν τίτλο παιχνιδιάρικο, όπως παιχνιδιάρικο είναι και το βιβλίο και η παράστασή μας. Ο λόγος δημιουργεί εικόνες, φτιάχνει κόσμους και ήθελα να δημιουργείται η εικόνα του θαυμαστικού, ήδη από τον τίτλο. Να το ψάξουν και λίγο βέβαια μικροί μεγάλοι και να πουν «ααα!!! Αυτό εννοεί!» και να ξεκινήσουν από την αρχή να υποψιάζονται το θαύμα που κρύβεται παντού.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν κρατήσατε το βιβλίο για πρώτη φορά στα χέρια σας; 

  Eυαγ.Γκ.: Ένιωσα μια βαθιά συγκίνηση και χαρά. Αλλά μια αλλιώτικη χαρά. Βούρκωσα και λίγο. Ξέρετε, δουλέψαμε ως ομάδα για αυτή την έκδοση. Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού, χωρίς την πίστη και την εμπιστοσύνη των οποίων δεν θα γινόταν πραγματικότητα, η Βάλια Σκαλωμένου, που έκανε μια θαυμάσια και ολοζώντανη εικονογράφηση, η Μαριάννα Σμυρνιώτου, που έκανε το στήσιμο του βιβλίου και έδεσε κείμενο και εικόνα τόσο αρμονικά. Και πολλοί ακόμα που έβαλαν το λιθαράκι τους. Μια ιδέα, μια γνώμη, την υποστήριξή τους. Οπότε, στην πραγματικότητα, δεν κράτησα εγώ το βιβλίο. Το κρατήσαμε όλοι μαζί όταν βγήκε. Δεν θεωρώ ότι είναι δικό μου, είναι ένα βιβλίο μιας ομάδας και αυτό το κάνει τόσο ιδιαίτερο και σπουδαίο.

  Το βιβλίο σας αναφέρεται στο θαύμα της ζωής. Μέσα από τις απορίες ενός αγοριού, οι αναγνώστες ανακαλύπτουν μαζί του το θαύμα της ζωής. Μια ιστορία που βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να πιστέψουν σε αυτόν. Είναι εύκολη αυτή η διαδρομή μέχρι την αποδοχή του εαυτού μας;

  Eυαγ.Γκ.:  Θα σας πω τι μου έγραψε τις προάλλες μια μητέρα, κοινωνική λειτουργός σε έναν πολύ δύσκολο χώρο ψυχικής υγείας. «Ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί κάθε φορά που διαβάζω το παραμύθι στην κόρη μου, μου λέει “είμαι κι εγώ ένα θαύμα”».

  Η αποδοχή του εαυτού μας, όταν μεγαλώνουμε, μπορεί να είναι μια επίπονη διαδικασία, γιατί κανείς μας δεν θέλει ή δεν αντέχει να βλέπει τα κενά του. Αλλά να σας πω κάτι; Δεν είναι δυσκολότερο να μην αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, να τον “χτυπάμε” αλύπητα και να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο, με μπλοκαρισμένες σκέψεις και συναισθήματα και με τον αντίκτυπο όλων αυτών στις σχέσεις μας με τους άλλους;

  Δείτε όμως τα παιδιά… Μας δείχνουν ότι είναι απλά καμιά φορά τα πράγματα.  Μπορείς να πεις ότι ένας άνθρωπος είναι μόνο το ένα ή μόνο το άλλο; Μοιάζουμε στην πραγματικότητα τόσο μεταξύ μας, μα κουραζόμαστε τόσο πολύ να προσπαθούμε να διαχωριστούμε αντί να ενωθούμε.

  Σ’ αυτό έχω καταλήξει μετά από μια μακρά προσωπική πορεία εργασίας πάνω στη γνώση του εαυτού στον Όμιλο Εξυπηρετητών και μέσα από την ψυχοθεραπευτική μου εργασία με εξαιρετικά ευαίσθητους πληθυσμούς.

  Όπως διαβάζω στο βιογραφικό σας, πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα και κάθε πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό στην πράξη; Καθημερινά βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, το άγχος μας κυριεύει και δεν αφήνει να δούμε τη λύση στο πρόβλημα, που μπορεί να είναι πολύ απλή.

  Eυαγ.Γκ.: Δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι υπεράνω δυσκολιών και προβλημάτων. Ειδικά στη σημερινή εποχή που ζούμε και βιώνουμε τόσο ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Ούτε θα σας πω ότι δεν πέφτω. Με τα χρόνια όμως μου αποδείχτηκε ότι ο άνθρωπος είναι ένα αληθινά αξιοθαύμαστο ον με άπειρες δυνατότητες, ανεξάντλητες, που μπορεί να κάνει δυνατά τα αδύνατα. Όλοι, αν το σκεφτούμε, έχουμε δει, ζήσει ή ακούσει ανάλογα παραδείγματα.

  Η μαγεία και το θαύμα δεν είναι κάπου αλλού. Είναι εδώ που ζούμε, τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τρώμε, κοιμόμαστε, δουλεύουμε, διαβάζουμε, σφουγγαρίζουμε. Για αυτό και η Πολιτεία των Ουάου, με τα τόσα αξιοθαύμαστα πράγματα και τους θαυμάσιους ανθρώπους, είναι ο δρόμος, η γειτονιά, η πόλη, οι συγγενείς και φίλοι του καθενός μας.

  Για αυτό και όλοι είμαστε θαύματα!

  Συγγραφικά ετοιμάζετε κάτι νέο;

  Eυαγ.Γκ.: Κάτι έχω στα σκαριά, για να πάνε όλα καλά! Τριγυρίζουν πολλοί ήρωες στο μυαλό μου και ο καθένας ζητάει να εκφραστεί. Τώρα, θα είναι μόνος του, θα είναι όλοι μαζί, ποιος να ξέρει να το πει; Αφήνομαι λίγο να αφουγκραστώ και τις ανάγκες, τι είναι αυτό που χρειάζεται. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω απλά άλλο ένα παραμύθι για το βιογραφικό μου. Θέλω ό,τι γράψω να λέει κάτι στα παιδιά.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

  Eυαγ.Γκ.: Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ερωτήσεις.

  Τώρα, τι άλλο μένει να πω; Αυτό που ανακαλύπτει ο ήρωάς μας στο βιβλίο: «Με σιγουριά πια τόση που είναι να απορείς, ένα σου λέω αλήθεια, ο κόσμος είσαι και όλα τα μπορείς!». Αυτό, αφιερωμένο σε μικρούς και μεγάλους.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here