Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το Πεπρωμένο της Σάρκας - Ambrose Parry

  Το Πεπρωμένο της Σάρκας – Ambrose Parry

  -

  Το Πεπρωμένο της Σάρκας. Ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό ιστορικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο ομιχλώδες Εδιμβούργο στα μέσα του 19ου αιώνα.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Το Πεπρωμένο της Σάρκας (The Way of All Flesh) είναι το πρώτο σε μία σειρά ιστορικών θρίλερ η οποία φέρει τον γενικό τίτλο Raven, Fisher and Simpson, από τα επώνυμα των τριών πρωταγωνιστών της. Το δεύτερο βιβλίο, The Art of Dying, κυκλοφόρησε το 2019 (δεν έχει μεταφραστεί ακόμη), ενώ το τρίτο, The Corruption of Blood, αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021. Το «Ambrose Parry» είναι ψευδώνυμο – φόρος τιμής στον Ambroise Paré, διάσημο Γάλλο χειρουργό του 16ου αιώνα, ο οποίος θεωρείται πατέρας της χειρουργικής και της μοντέρνας ιατροδικαστικής παθολογίας, πρωτοπόρος στις χειρουργικές τεχνικές και εφευρέτης διαφόρων χειρουργικών εργαλείων.

  Πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ένα ζευγάρι, ο Chris Brookmyre, βραβευμένος συγγραφέας πάνω από είκοσι αστυνομικών μυθιστορημάτων, και η σύζυγός του, Marisa Haetzman, αναισθησιολόγος και μελετητής της Ιστορίας της Ιατρικής. Ο συνδυασμός των ιδιοτήτων και δεξιοτήτων τους γέννησε αυτή τη σειρά βιβλίων.

  Έτσι ήταν στο Εδιμβούργο: κόσμιοι εν δήμω, αμαρτωλοί εν οίκω – μια πόλη με χιλιάδες κρυφούς εαυτούς.

  Το βιβλίο ξεκινάει με έναν φόνο. Ο Γουίλ Ρέιβεν, φοιτητής Ιατρικής, ανακαλύπτει το πτώμα μίας ιερόδουλης φίλης του και δεν λέει τίποτα σε κανέναν. Δεν θέλει να ρισκάρει την καινούργια του μαθητεία δίπλα στον Δρ. Σίμσον, τον πιο διάσημο χειρούργο-μαιευτήρα της πόλης. Η μαθητεία αυτή θα τον φέρει στην πρώτη γραμμή της ιατρικής έρευνας στον τομέα της αναισθησιολογίας, όπου τολμηρά πειράματα διεξάγονται από τους γιατρούς στο κυνήγι της ανακάλυψης νέων αναισθητικών μεθόδων. Θα γνωρίσει γιατρούς που νοιάζονται για τον συνάνθρωπο, αλλά και γιατρούς που ενδιαφέρονται μόνο για τη δόξα και την ανέλιξή τους. Θα έρθει αντιμέτωπος με την καλή κοινωνία του Εδιμβούργου, αλλά και τη φτώχεια και τον υπόκοσμο στην άλλη πλευρά της πόλης. Μέσα σε όλα αυτά, θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο με τη σειρά φόνων ιερόδουλων, για τις οποίες η αστυνομία δεν φαίνεται να νοιάζεται. Ο Γουίλ όμως κουβαλάει και τα δικά του μυστικά, τα οποία κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν από μία έξυπνη και αθυρόστομη υπηρέτρια, τη Σάρα Φίσερ, η οποία ονειρεύεται να γίνει νοσοκόμα σε μια εποχή όπου οι γυναίκες ελάχιστα αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Παρά την αρχική αντιπάθεια μεταξύ τους, ο Γουίλ και η Σάρα θα πρέπει να συνεργαστούν αν θέλουν να σταματήσουν τον δολοφόνο…

  Αν έπαιρνε μέρος στην ανακάλυψη μιας καινούργιας αναισθητικής ουσίας, η επιτυχία του στο ιατρικό επάγγελμα θα ήταν εξασφαλισμένη. Το μερίδιο από την άδεια χρήσης του φαρμάκου… ναι, αυτό θα ήταν το κλειδί μιας ολόκληρης περιουσίας.

  «Και πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε;» ρώτησε ο Ρέιβεν με το ενδεχόμενο τόσου πλούτου να του προκαλεί έναν συνετό σκεπτικισμό.

  Ο καθηγητής έσκυψε μπροστά στη θέση του. «Πιστεύω ότι με διακαές πάθος και ακατάβλητη θέληση μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο».

  Αρχικά να πω ότι το βιβλίο είναι πάρα πολύ γεμάτο. Αγγίζονται τόσα θέματα, που αποκλείεται να τα καλύψω όλα σε αυτό το κείμενο. Γι’ αυτό θα αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά, για να σας δώσω μία γενική ιδέα.

  Κατ’ αρχάς, το Πεπρωμένο της Σάρκας σίγουρα κερδίζει στην ατμόσφαιρα. Είναι από αυτά τα σκοτεινά βιβλία που (νιώθεις ότι) διαδραματίζονται σε βρόμικα σοκάκια τη νύχτα και επιβλητικά δωμάτια επενδυμένα με βαρύ, σκούρο ξύλο. Η εποχή και η αντίθεση καλής κοινωνίας και ακραίας φτώχειας μεταφέρονται άψογα, καθώς αφιερώνεται και αρκετός χώρος στην πολύπλευρη αποτύπωσή τους. Το ίδιο και ό,τι έχει σχέση με την επιστήμη της μαιευτικής και της αναισθησιολογίας – έχει δοθεί μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι, με αρκετές ιστορικές λεπτομέρειες και διεξοδικές διαδικασίες.

  Η μαιευτική της εποχής είναι απείρως πιο τρομακτική και ανατριχιαστική από οποιονδήποτε serial killer. Ειλικρινά, εφιαλτική. Όμως αν δεν σας ενδιαφέρει αυτή η επιστήμη, οι πολλές αναλύσεις επί του θέματος είναι πιθανό να σας κουράσουν. Να σημειώσω εδώ ωστόσο τις ομοιότητες και τους παραλληλισμούς με τη σημερινή ιατρική: αρνητές, τσαρλατάνοι με βότανα και μαγγανείες, εκπρόσωποι της θρησκείας με τις σαδιστικές τους πεποιθήσεις για το γυναικείο σώμα. Είναι εκπληκτικό το πόσα πράγματα έχουν παραμείνει ίδια σε αυτόν τον τομέα ανά τους αιώνες. Αν έχετε την υπομονή και τον χρόνο, αφιερώστε στο βιβλίο την προσοχή σας, η ιστορία εγείρει χρήσιμους και ενδιαφέροντες προβληματισμούς πάνω στα ιατρικά θέματα, την αυτοδιάθεση, την ηθική.

  Όσον αφορά το αστυνομικό κομμάτι της πλοκής, με τους φόνους, εμένα μου άρεσε πολύ παρά τη μερική προβλεψιμότητά του. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι εξελίσσεται, πολύ, πολύ αργά. Στις τελευταίες εκατό σελίδες, όπου τα γεγονότα τρέχουν γρήγορα, το βιβλίο είναι πολύ συναρπαστικό, αλλά στο μεγαλύτερο κομμάτι του πολλές φορές εστιάζει στα υπόλοιπα ζητήματα και ξεχνάς λίγο ότι υπάρχει και μια υπόθεση με φόνους.

  «Η υγεία και η ασθένεια δεν είναι απλά πράγματα. Φαίνεται πως όσο περισσότερα ανακαλύπτουμε τόσο καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε. Πάντοτε να είσαι καχύποπτη με όσους ισχυρίζονται πως έχουν απλές απαντήσεις σε περίπλοκα ζητήματα. Να προσέχεις πάντοτε τον οχετό της αγυρτείας».

  Οι χαρακτήρες είναι ωραία σκιαγραφημένοι, με τα ελαττώματά τους, και κερδίζουν σταδιακά τη συμπάθεια του αναγνώστη όσο τους γνωρίζει καλύτερα. Ο Γουίλ Ρέιβεν είναι εγωκεντρικός, αλαζονικός, φιλόδοξος και αμφιβόλου ηθικής γενικώς, όμως η μαθητεία του και οι περιπέτειες που περνάει, καθώς και η αλληλεπίδρασή του με τη Σάρα, καλλιεργούν τις καλύτερες πλευρές του εαυτού του. Η Σάρα είναι περήφανη και πικραμένη, καθώς στερείται των ευκαιριών των αντρών παρόλο που ξέρει πιο πολλά για την ιατρική από πολλούς φοιτητές. Όμως ανακαλύπτει και ακονίζει ένα πείσμα και ένα θάρρος που θα τη βοηθήσουν να διεκδικήσει τα όνειρά της και τον σεβασμό των κοινωνικά ανώτερών της.

  Συνοπτικά, είναι ένα καλό βιβλίο, ατμοσφαιρικό, σκοτεινό, με ένα ωραίο μυστήριο αλλά και με προσφερόμενες πολλές ενδιαφέρουσες ιστορικές και ιατρικές πληροφορίες, το οποίο ωστόσο εξελίσσεται αργά και χρειάζεται υπομονή και επένδυση χρόνου από πλευράς αναγνώστη.

  Περίληψη:  Εδιμβούργο 1847. Ο Γουίλ Ρέιβεν είναι φοιτητής Ιατρικής, μαθητευόμενος του πρωτοπόρου και διάσημου δόκτορος Σίμσον. Η Σάρα Φίσερ, η υπηρέτρια του Σίμσον, διαθέτει την ίδια ευφυΐα με τον Ρέιβεν αλλά κανένα από τα προνόμιά του.

  Όταν ανεξήγητοι φόνοι και φρικτά παραμορφωμένα πτώματα αναστατώνουν την Ολντ Τάουν, ο Ρέιβεν και η Φίσερ θα βρεθούν βυθισμένοι στις σκοτεινές σκιές του υποκόσμου του Εδιμβούργου. Και, για να καταφέρουν να βγουν ζωντανοί, θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ανακαλύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους.

  Το Πεπρωμένο της Σάρκας - Ambrose ParryΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το Πεπρωμένο της Σάρκας

  Συγγραφέας: Ambrose Parry

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Ημερομηνία έκδοσης: 2020

  Σελίδες: 560

  ISBN: 978-960-19-0793-2

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here