Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Καίτη Δροσίνη

  Συνέντευξη – Καίτη Δροσίνη

  -

  Στη σημερινή συνέντευξη στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα μιλήσουμε με την κ. Καίτη Δροσίνη, συγγραφέα του βιβλίου «Διαμέρισμα με αριθμό 7» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

  Συνέντευξη 

  Ρωτάει η Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Καλησπέρα, κ. Δροσίνη, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέτετε. Έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν αρκετά έργα σας, μυθιστορήματα και νουβέλες. Έχετε συνηθίσει να βλέπετε σε έντυπη μορφή έργα σας ή το συναίσθημα είναι πάντα το ίδιο δυνατό με την πρώτη φορά;

  K.Δρ.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη φιλοξενία.

  Όχι μόνο πρόκειται για δυνατό συναίσθημα κάθε φορά, αλλά ανυπομονώ να το δω ολοκληρωμένο. Όταν το αγγίζω, καταλαμβάνομαι από πρωτόγνωρα συναισθήματα. Όσοι γράφουν ή όσοι λατρεύουν τα βιβλία πιστεύω πως καταλαβαίνουν το συναίσθημα.

  Θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο, κάτι περισσότερο από όσα αναγράφονται στο οπισθόφυλλο, ώστε να το γνωρίσουν;

  K.Δρ.: Το αποκαλώ «αισιόδοξο πόνημα» και χαίρομαι πολύ που εκδόθηκε από τον Ελκυστή. Πρόκειται για ένα διαφορετικό αλλά τρυφερό μυθιστόρημα που μας αφήνει, κλείνοντας την τελευταία σελίδα του, με μια γλυκιά γεύση χαράς, επιθυμίας και νοσταλγίας για κάποιους. Διαθέτει ρομαντισμό αλλά και περιπέτεια, χαρά αλλά και λύπη που προέρχεται από απώλεια αγαπημένων προσώπων που στιγματίζουν την παιδική μας ηλικία. Περιέχει άπειρα συναισθήματα και εικόνες που σίγουρα θα σας ταξιδέψουν.

  Μέσα στις λίγες σελίδες της νέας σας νουβέλας με τίτλο «Διαμέρισμα με αριθμό 7», καταφέρνετε και μιλάτε για την απιστία, την αγάπη (τόσο μεταξύ μελών οικογένειας όσο και τη ρομαντική μεταξύ ατόμων του άλλου φύλου), την τύχη και την ατυχία στη ζωή. Ήταν δύσκολο να αναπτύξετε όλα αυτά τα θέματα σε τόσο λίγες σελίδες;

  Διαμέρισμα με αριθμό 7 - Καίτη Δροσίνη
  Συνέντευξη – Καίτη Δροσίνη

  K.Δρ.: Καθόλου δύσκολο για μένα, καθώς μου αρέσει η περιεκτικότητα και η ουσία των θεμάτων στα γραπτά μου. Δεν επιθυμώ να αναλύω περιττές λεπτομέρειες που συνήθως κουράζουν τον αναγνώστη και τον κάνουν να βαρεθεί. Ωστόσο οφείλω να παραδεχθώ πως οι παραπάνω έννοιες έχουν συζητηθεί και καταγραφεί από πολλούς συγγραφείς σε αμέτρητες σελίδες με πολύ ωραίο τρόπο.

  Θεωρώ πως ο συγκεκριμένος τρόπος γραφής με εκφράζει απόλυτα και ευελπιστώ σε κάθε νέο μου πόνημα να δίνω μια σταδιακή εξέλιξη που θα ικανοποιεί τους αναγνώστες.

  Η υπόθεση διαδραματίζεται σε πολλές περιοχές. Στην Αθήνα και στα Ιωάννινα και για ένα γρήγορο πέρασμα στην Πάργα και στο Ντουμπάι. Έχετε κάποια σχέση με αυτές τις περιοχές ή απλά σας αρέσουν και θελήσατε να τοποθετήσετε μέρος της πλοκής εκεί; 

  K.Δρ.: Η Αθήνα αποτελεί κομμάτι όλων μας είτε μένουμε μόνιμα στην πρωτεύουσα είτε την επισκεπτόμαστε, προσωπικά τη θεωρώ ως το κέντρο πολλών ομόκεντρων κύκλων όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω της, επομένως σε πολλά βιβλία μου είναι τόπος αναφοράς.

  Τα Ιωάννινα τα λατρεύω αλλά δυστυχώς μόνο δυο φορές τα έχω επισκεφτεί έως τώρα. Είναι μια υπέροχη ιστορική πόλη που χαράζεται στη μνήμη μας και φυσικά θα μπορούσα να ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου εκεί. Στην Πάργα έκανα ένα γρήγορο πέρασμα και ομολογώ πως μαγεύτηκα από την ομορφιά της, θεωρώ τυχερούς τους μόνιμους κατοίκους της. Το Ντουμπάι απλώς αποτελεί έναν επαγγελματικό προορισμό για τον ήρωά μου και αν με ρωτάτε, δεν θα έμενα με τίποτα εκεί.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Διαμέρισμα με αριθμό 7

  Πώς εμπνέεστε την πλοκή του κάθε σας βιβλίου; Υπάρχει κάποιο πλάνο στο μυαλό σας όταν ξεκινάτε τη συγγραφή ή προχωράτε και αφήνετε την ιστορία στην έμπνευση της κάθε στιγμής; Έχετε στο μυαλό σας κάποιο νέο μυθιστόρημα;

  K.Δρ.: Ειλικρινά ακόμη δεν γνωρίζω πώς εμπνέομαι για την πλοκή μιας ιστορίας. Ίσως εμφανίζονται κάποιες ιδέες από καθημερινά ερεθίσματα ή εικόνες που δημιουργούν μια ιδέα στο μυαλό μου και με τη σειρά της διογκώνεται. Όσον αφορά το πλάνο, ναι, υπάρχει μια κεντρική ιστορία κι όσο εξελίσσεται η συγγραφή της προστίθενται νέα στοιχεία και ξαφνικές εμπνεύσεις.

  Έχω πολλά νέα μυθιστορήματα, στο μυαλό μου και ως χειρόγραφα φυσικά, αλλά θα πάρουν τον δρόμο τους την κατάλληλη χρονική στιγμή. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ήρωα τον αστυνόμο Αντώνη Καμπά, κεντρικό ήρωα του βιβλίου μου «Ο Δράκος» που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Ελκυστή. Ήταν πολλοί οι αναγνώστες που τον συμπάθησαν και σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ ωραίο να επανέλθει με νέες περιπέτειες.

  Πείτε μας λίγα πράγματα για την καθημερινότητά σας… Πώς βρίσκετε χρόνο για συγγραφή; Διαβάζετε μυθιστορήματα; Υπάρχει κάποιο είδος που προτιμάτε;

  K.Δρ.: Η καθημερινότητά μου ενίοτε γίνεται κουραστική αλλά ευτυχώς και κάποιες φορές δημιουργική. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο αφοσιώνομαι στη συγγραφή, προσπαθώντας να τον εκμεταλλευτώ όσο γίνεται, ενώ όταν δυσκολεύομαι προσπαθώ να βρω έστω και λίγα λεπτά για να κάνω διορθώσεις κι επαναλήψεις στο κείμενό μου. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος για όσους γράφουν.

  Διαβάζω σχεδόν τα πάντα, κυρίως όμως επιλέγω κλασικούς λογοτέχνες και φυσικά αρκετούς νέους Έλληνες συγγραφείς. Τελευταία προτιμώ να διαβάζω αστυνομικά μυθιστορήματα.

  Μπορείτε να μας προτείνετε ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα που αγαπήσατε στα παιδικά ή εφηβικά σας χρόνια καθώς και στην ενήλικη ζωή σας;

  K.Δρ.: Τον «λευκό τίγρη» του  Aravid Adiga θα σας προτείνω, καθώς τον διαβάζω αυτή τη στιγμή. Στα παιδικά μου χρόνια λάτρεψα τον Ιούλιο Βερν, όπως και οι περισσότεροι αναγνώστες φαντάζομαι, γιατί μας ταξίδευε σε μαγικούς κόσμους και σε πρωτότυπες ιστορίες που μας δημιουργούσαν υπέροχες και μοναδικές εικόνες. 

  Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά σας, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  K.Δρ.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να πω σε όσους διαβάσουν τη συνέντευξη πως πρέπει να ψάχνουν τα βιβλία χωρίς να επηρεάζονται από γνώμες κι απόψεις τρίτων. Να επισκέπτονται πρώτα τα βιβλιοπωλεία και μετέπειτα να κάνουν έρευνα διαδικτυακά και να ανακαλύπτουν νέους ή παλιούς συγγραφείς που βρίσκονται ακόμη στην αφάνεια. Να παρακολουθούν ποιοτικές εκπομπές που αγαπούν κι αφιερώνουν τηλεοπτικό χρόνο σε καλλιτέχνες και συγγραφείς που αξίζει να διαβάσουν και να γνωρίσουν. Καλή συνέχεια σε όλους και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από ένα βιβλίο!

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ