Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Ξανθή Ταβουλαρέα

  Συνέντευξη – Ξανθή Ταβουλαρέα

  -

  Συνέντευξη – Ξανθή Ταβουλαρέα

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη σκηνοθέτρια, ηθοποιό και συγγραφέα Ξανθή Ταβουλαρέα, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Κουκλομύθοι Αισώπου» από το Θέατρο Ρέον.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Κουκλομύθοι Αισώπου» σε σενάρια για κουκλοθέατρο. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου;

  Ξ.Τ.: Καλησπέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

  Να σας πω ότι αγαπώ πάρα πολύ τις θεατρικές κούκλες. Εννοώ τις κούκλες που παίζουν σε παραστάσεις. Που εμψυχώνονται και ζουν μια ολόκληρη ζωή.

  Γι’ αυτό και στις περισσότερες παραστάσεις μου, είτε αφορούν παιδιά είτε είναι βραδινά έργα, συνήθως κάποιος ρόλος παίζεται από κούκλα-ηθοποιό.

  Στα μαθήματα που κάνω λοιπόν σε παιδαγωγούς για το κουκλοθέατρο, είδα πόσο τους δυσκολεύει και πόσο το αποφεύγουν. Οπότε θέλησα να τους βοηθήσω. Να τους ετοιμάσω μικρά σενάρια (που να μπορεί ένας άνθρωπος να παίξει), να τους βοηθήσω με τις κούκλες (να φτιαχτούν γρήγορα, όμορφα, αστεία –όπως θέλουν–) και να παίξουν –ιδανικά μαζί με τα παιδιά– κουκλοθεάτρο.

  Το βιβλίο περιέχει και δραστηριότητες (μετά από κάθε μύθο), ενώ συνοδεύεται και από κουκλοκάρτες, οι οποίες εύκολα μετατρέπονται σε ήρωες των μύθων. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αφήσουν τα παιδιά τις οθόνες και τους υπολογιστές και να γνωρίσουν τη μαγεία του κουκλοθέατρου;

  Συνέντευξη - Ξανθή Ταβουλαρέα
  Συνέντευξη – Ξανθή Ταβουλαρέα

  Ξ.Τ.: Το κουκλοθέατρο για τα παιδιά έχει μόνο οφέλη. Μαγεία, έκφραση, δυνατότητες, φαντασία, σκέψη, εγρήγορση και άλλα πολλά… Οι οθόνες και οι υπολογιστές έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Δεν θα τους αποφύγουμε ούτε θα τους καταργήσουμε. Αλλά ναι, καλό είναι να προτείνουμε και άλλες δραστηριότητες στα παιδιά. Καλό είναι να τα φέρουμε στη «μαγεία του κουκλοθέατρου» (πολύ μου αρέσει όπως το περιγράψατε!).

  Με τις δραστηριότητες και τις κουκλοκάρτες –με τη χειροτεχνία–, βοηθάμε να εξασκήσουν τα παιδιά τις δεξιότητές τους. Να αποκτούν αυτοπεποίθηση, να καταφέρνουν πράγματα και να αναπτύσσουν τη φαντασία τους.

  Με τα σενάρια και τις ιστορίες που μπορούν να πουν τα παιδιά μέσω των κουκλών, τα βοηθάμε να ανακαλύπτουν έναν κόσμο, μέσα από την ατομική τους έκφραση. Κι αν ένα παιδί δεν φτιάξει μια ιστορία, δεν εξασκήσει τη σκέψη, τη ροή, δεν βρει αρχή, μέση, τέλος για την υπόθεση που σκέφτηκε, αν δεν την πει προφορικά, πώς μετά θα ζητήσουμε από αυτό το παιδί να μπορέσει να γράψει και να εκφραστεί σε μια διαφορετική και πιο σύνθετη μορφή λόγου;

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Κουκλομύθοι Αισώπου

  Κυκλοφορούν όμως και άλλα βιβλία από το Θέατρο Ρέον. Τα τετράδια Φαντασίας και Δημιουργικότητας με τις εποχές. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια και για αυτά; Τι ακριβώς θα συναντήσουν οι μικροί μας φίλοι στα τετράδια φαντασίας και δημιουργικότητας;

  Ξ.Τ.: Τα τετράδια των εποχών είναι βιβλία Α4. Στο καθένα υπάρχουν 8 θεματικές με 6 σχέδια η καθεμία, σύνολο 48 σχέδια σε μονές σελίδες, για να φτιαχτούν όπως επιθυμεί ο κάθε καλλιτέχνης! (Οι οδηγίες είναι προαιρετικές).

  Γενικά, οι θεματικές αφορούν τη φύση, τα καιρικά φαινόμενα, τα εποχικά (στον χειμώνα έχουμε Χριστούγεννα, Απόκριες, στην άνοιξη Πάσχα, στο φθινόπωρο τα σχολεία). Ακόμα, υπάρχουν παραμύθια, ιστορίες φανταστικές, κάποιες δραστηριότητες-παιχνίδια μνήμης-παρατήρησης και κάθε εποχή κλείνει με το τελευταίο θέμα: αγαπημένα θέματα, όπου έχει διάφορες ιδέες.

  Όλη η λογική των τετραδίων αυτών βασίζεται στο ότι η σελίδα που έχουν τα παιδιά μπροστά τους είναι μονάχα μια ιδέα, που μπορούν να την εξελίξουν, να τη μορφοποιήσουν, να ακολουθήσουν ή όχι την οδηγία που υπάρχει σε αυτήν.

  Αυτή την περίοδο ετοιμάζετε νέα βιβλία;

  Ξ.Τ.: Ναι, ετοιμάζονται τα δύο επόμενα βιβλία Κουκλομύθων (έχει πολύ μεγάλη απήχηση αυτή η μορφή σεναρίων + καρτών). Το ένα αφορά μύθους του δωδεκάθεου, το άλλο χριστουγεννιάτικες δοξασίες.

  Και θα εκδοθεί και ένας επετειακός, συλλογικός τόμος με τα παιδικά έργα που έχουμε παίξει.

  Εκτός όμως από συγγραφέας, είστε σκηνοθέτης, ηθοποιός και ιδρύτρια του Θεάτρου Ρέον. Εδώ και ένα χρόνο δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, τα θέατρα παραμένουν κλειστά. Υπάρχουν σχέδια για το καλοκαίρι σε ανοιχτά θέατρα ή ακόμη είναι πολύ νωρίς για προγραμματισμούς;

  Ξ.Τ.: Το παράδοξο της εποχής. Ναι μεν είναι νωρίς για προγραμματισμούς (ακόμη δεν έχουμε καν επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα ανοίξουν τα θέατρα), αλλά από την άλλη, προχωράμε σαν να ζούμε την κανονικότητα της καλοκαιρινής περιοδείας.

  Έτσι λοιπόν, ετοιμάζουμε το ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ του Χ. Κρ. Άντερσεν. Μια παράσταση που μας μεταφέρει στην Αφρική, στους ήχους της, τα χρώματα, τα ζώα της. Θα έχουμε φυσικά μάσκες, κούκλες, παντομίμα (μεγάλο κομμάτι της παράστασης θα είναι βωβό –ακολουθούμε τη μέθοδο του βωβού θεάτρου–. Για όσους δεν γνωρίζουν, ας θυμηθούν τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν) και πολλή μουσική. Ελπίζουμε πως θα ταξιδέψει το Παπί μας σε όλη την Ελλάδα…

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Ξ.Τ.: Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Που δεν σταματούν να διαβάζουν παραμύθια. Και να παίζουν. Και μια παράκληση: αγαπήστε (να αγαπήσουμε όλοι μας) το κουκλοθέατρο. Τις ιστορίες. Να λέμε και να ζούμε όσες (ιστορίες) περισσότερες μπορούμε.

  Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν τη δημιουργική συνέντευξη.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here