Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης

  Συνέντευξη – Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης

  -

  Συνέντευξη – Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης

  Γνώριμος απ’ τα παλιά ο σημερινός μας καλεσμένος και κάποιος που εκτιμώ πολύ. Πειραιώτης νοσηλευτής, με τις τέχνες να κυλούν στο αίμα του, φέτος συνυπογράφει το Μοβ. Το Χρώμα της Λύπηςαπό τις Εκδόσεις Ζενίθ με τον ξάδερφό του. Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης. Οικογενειακή υπόθεση…

  Ρωτάει η Χαρά Δελλή 

  Συνέντευξη

  Καλώς ήρθατε στους Θεματοφύλακες. Καλή επιτυχία στο βιβλίο σας.

  Μ.Τσ. & Μ.Κ.: Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ζεστή φιλοξενία!

  Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε σε κάτι τόσο απαιτητικό; Υπήρχαν δυσκολίες λόγω του δεσμού σας ή θέσατε εξ αρχής όρια; Τι πρέπει να προσέχεται σε μια συνεργασία, όταν για κάποιον είναι η πρώτη δουλειά που εκθέτει και για κάποιον όχι; Τι συναισθήματα σας άφησε όλο αυτό; Θα το ξανακάνατε;

  Μ.Τσ.: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω που για μια ακόμα φορά εμπιστευτήκατε το έργο που φέρει το όνομά μου. Αυτή τη φορά, μοιράστηκα τη συγγραφή με τον ξάδελφό μου, πράγματι!

  Όσο αφορά τις επιταγές που ορίζει μια συνεργασία… Απλά προσέχει ο καθένας τα όριά του, έτσι ώστε να μην ακυρώνει ο ένας τον άλλο αλλά να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Αυτό, προσωπικά θεωρώ ότι ισχύει σε όλες τις συνεργασίες, είτε είναι νέες είτε είναι η πολλοστή φορά, αλλά και σε συνεργασίες που αφορά τη δημιουργία ενός άλλου οικοδομήματος. Είτε καλλιτεχνικής φύσεως, είτε για κάτι άλλο, εντελώς άσχετο με το καλλιτεχνικό πάνθεον.

  Εγώ χάρηκα πολύ που δούλεψα μαζί με το Μανωλιό! Και εφόσον το επιτρέψουν κάποιες ειδικές περιστάσεις, θα χαρώ να συνεργαστώ μαζί του και πάλι!

  M.K.: Εφόσον υπάρχει συνεννόηση, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Τι θα φέρει το μέλλον συγγραφικά, δε ξέρω ακόμα. Μου άφησε όμως μια γλυκιά γεύση η όλη εμπειρία. Να είστε σίγουροι ότι το σκέφτομαι να επανέλθω κάποια στιγμή.

  Το Μοβ είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για το Διαδίκτυο και τις παγίδες του. Χρειάστηκε σχετική έρευνα; Υπήρχαν επαρκείς πηγές πληροφοριών; Υπάρχουν αληθινά στοιχεία μέσα στο ανάγνωσμα; Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε ιδανικά να περάσει το βιβλίο στον αναγνώστη;

  Συνέντευξη - Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης
  Συνέντευξη – Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης

  Μ.Τσ.: Χρειάστηκε μια σχετική έρευνα έτσι ώστε να διαχωριστούν κάποιες έννοιες, έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσω όσο πιο σωστά είναι δυνατό. Π.χ., πολλοί θεωρούν τον Βαθύ Ιστό και το Σκοτεινό Ιστό ως το ένα και το αυτό. Έκανα την απαραίτητη έρευνα, η οποία θα βοηθούσε να εξιστορήσουμε την ιστορία μας.

  Προτίμησα, επίσης, να μη στηριχθώ στην ορολογία της Πληροφορικής, η οποία είναι συγκεκριμένη, πολύπλοκη και ξένη προς εμένα, γιατί ήθελα ένα μυθιστόρημα ευανάγνωστο και ελκυστικό για τον αναγνώστη.

  M.K.: Το κομμάτι Της ιστορίας που ανέλαβα εγώ, δεν χρειάστηκε κάποια έρευνα. Ήταν τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν στα ιντερλούδια με το Μάλκομ, τη Ροζαλίντα και τη Ντανιέλ.

  Το ψάξιμο, τον βασικό κορμό της ιστορίας και τους χαρακτήρες τα επιμελήθηκε ο Μηνάς. Ακολούθησα τις οδηγίες του, έτσι ώστε να συμβαδίζει το κομμάτι μου με το δικό του.  

  Από την ως τώρα εμπειρία/προστριβή στους κόλπους μιας οικογένειας, θεωρείτε πως υπάρχει κλειδί επιτυχίας για ειλικρινείς σχέσεις εντός της; Καταφέρνετε να βρίσκετε τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα με εμπιστοσύνη/ελευθερία και δυσπιστία/περιορισμούς;

  Μ.Τσ.: Η μαγική λέξη είναι μια… Επικοινωνία, η οποία όμως οφείλει να συνάδει με τον αλληλοσεβασμό και τη κατανόηση. Ένας άρτιος δίαυλος επικοινωνίας είναι το κλειδί που θα ανοίξει πολλές πόρτες, θα μειώσει πολλές αποστάσεις και θα εδραιώσει τα κατάλληλα θεμέλια σε όλους τους θεσμούς, πέρα από τους οικογενειακούς. Θα σηματοδοτήσει την αρχή που θα οδηγήσει στη καλύτερη λύση σε όλα τα προβλήματα. Πως; Θα σας θέσω ένα παράδειγμα…

  Ένας γιατρός, που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν μπορεί να δίνει το παρόν σε μια κλινική (π.χ. λόγω εφημερίας) επικοινωνεί με τον νοσηλευτή, ο οποίος μέσω της ορθής επικοινωνίας που έχει με το συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται, έτσι ώστε να καταλήξει σε μια σωστή διάγνωση και κατ’ επέκταση σε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο, όταν προκύψει ένα επείγον ζήτημα, όπως λόγου χάριν ένα ξαφνικό άλγος.

  Ο σωστός τρόπος επικοινωνίας είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα που διδασκόμαστε στη Νοσηλευτική Επιστήμη.

  M.K.: Νομίζω και εγώ ότι η καλή επικοινωνία μπορεί να πετύχει τα πάντα. Η συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων επιφέρει θετικά αποτελέσματα ακόμα και στις πιο ασήμαντες, φαινομενικά, καταστάσεις.

  Έχετε κοινά χαρακτηριστικά με κάποιον απ’ τους ήρωές σας; Πριν το ξεκίνημα του βιβλίου συνδέατε το μοβ πάντα με τη λύπη; Καταλήξατε από κοινού στο φινάλε και πώς φτάσατε στο τέλος αυτό;

  Συνέντευξη – Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης

  Μ.Τσ.: Ναι, οφείλω να πω ότι θα βρείτε αρκετά στοιχεία από το άτομό μου στη ψυχοσύνθεση της Μέριλιν.

  Το Μοβ είναι ένα χρώμα, πιασμένο κάπου στο μεταίχμιο, ανάμεσα στο λευκό και το μαύρο. Δεν είναι το πιο σκοτεινό χρώμα αλλά ούτε και το πιο φωτεινό. Αυτό όμως ίσως να είναι ένα πρόβλημα. Οι κακοτεχνίες σε έναν δρόμο μπορεί να κρυφτούν από ένα φως, ντυμένο με μοβ απόχρωση. Αυτό σίγουρα οδηγεί στη λύπη.

  M.K.: Δεν είχα κάποια μεγάλη σύνδεση με τους ήρωες τις ιστορίας. Ίσως να βλέπω κάποια κομμάτια του εαυτού μου στον Μάλκομ, ως προς τη αγάπη του να εργάζεται.   

  Γιατί δύο 18χρονες φίλες θέλουν να διεισδύσουν στον Σκοτεινό Ιστό και να μπλέξουν σε έναν αδιανόητο εφιάλτη; Έχετε βιώσεις ανθρώπινες τερατωδίες; Τελικά, τα λάθη μάς διδάσκουν πού μπορούμε να βρούμε το σωστό; Είστε άνθρωποι της παρέκκλισης; Κοντρολάρεται;

  Μ.Τσ.: Σε αυτή την ηλικία, όλα είναι ρευστά, όλα είναι πιθανά και ένα άτομο είναι πιο επιρρεπές στο να πορευθεί εν θερμώ στα άγνωστα μονοπάτια, βασιζόμενο απλά στη νοοτροπία “αποκλείεται να μου συμβεί εμένα αυτό”.

  Σε αυτή την ηλικία γίνεται μια επανάσταση στον έφηβο, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, καθώς αποχαιρετά σιγά-σιγά την προεφηβική ηλικία (και την παιδική ξεγνοιασιά) και πορεύεται στην ενηλικίωση.

  Όλοι έχουμε περάσει σε αυτό το στάδιο. Απλά είναι θέμα συγκυριών να παρεκκλίνει κάποιος στην αποκλίνουσα συμπεριφορά (ή έστω στην απλή παρέκκλιση, η οποία εκδηλώνεται με απλές αψιμαχίες και λογομαχίες μεταξύ γονιού και παιδιού ή όχι). Η επανάσταση, όμως, γίνεται και είτε γίνεται η μεγάλη έκρηξη και ο νέος αφήνεται αφειδώς στα θέλω του είτε καταλήγει να πνιγεί στα πρέπει. Είναι σπάνια η δεύτερη έκβαση αλλά υφίσταται.  Προσωπικά, μπορώ να το εγγυηθώ αυτό.

  Τόσο ο γονιός αλλά και ο ίδιος ο νέος καλείται να διαχειριστεί τον εαυτό του, έτσι ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή. Η λεγόμενη επικοινωνία που ανέφερα νωρίτερα.

  M.K.:  Η εφηβεία είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί μαεστρία στη διαχείρισή της. Χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και όπως ειπώθηκε και πριν, καλή επικοινωνία και από τις δύο πλευρές.

  Δεν έχω παρεκκλίνει πολύ στη ζωή μου. Άιντε να έχω ξεπεράσει κάποια όρια ταχύτητας στην Εθνική πριν από χρόνια. 

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Μοβ. Το Χρώμα της Λύπης

  Συγγραφή, στιχουργική, ποίηση, σκιτσάρισμα, βοήθεια στο συνάνθρωπο. Είστε πολυτάλαντη οικογένεια. Έχετε βιώσει άδικες καταστάσεις που σε πείσμα τους σας έστρεψαν στο να βελτιώνεστε καθημερινά ως άνθρωποι; Πώς αντιμετωπίζετε την κακία, τη ζήλια, την όποια αρρώστια; Καταφέρνετε να αντιμετωπίσετε τα τρωτά σημεία του εαυτού σας; Εσωστρέφεια, συμβιβασμοί, υποχωρήσεις και λάθη. Ποια τα όπλα σας;

  Μ.Τσ.: Το άδικο, η αχαριστία, γενικά όλες αυτές τις δυσάρεστες όψεις, είναι κάτι που τα έχουμε ζήσει όλοι μας. Άλλοι σε πιο ήπιο βαθμό, άλλοι πιο έντονα. Είναι ο τροχός που λέμε ζωή και μοιραία θα γυρίσει και σε αυτές τις δυσάρεστες πλευρές.

  Σίγουρα κάποιες συμπεριφορές μπορεί να είναι επώδυνες. Αυτό που θα κάνω εγώ είναι, εφόσον ξεπεράσω το στάδιο της απογοήτευσης (που ομολογώ κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετή), να περισυλλέξω τα δεδομένα από αυτή την εμπειρία και να τα χρησιμοποιήσω έτσι ώστε να γίνω καλύτερος χαρακτήρας. Προσπαθώ να αποβάλω τα τοξικά συναισθήματα. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν τα έχω καταφέρει 100%. Το προσπαθώ όμως.

  M.K.: Τα προσπερνώ και πάω παρακάτω.

  Αν γινόταν ένας ξένος -ζωντανός ή μη- συγγραφέας να διαβάσει το έργο σας και να μοιραστεί μαζί σας τις εντυπώσεις του, σε ποιον θα το δίνατε χωρίς δεύτερη σκέψη; Με τι ήχους θα το “ντύνατε” μουσικά; Αν γινόταν ταινία, ποιους ηθοποιούς θα θέλατε για τους βασικούς ρόλους;

  Μ.Τσ.: Α… Θα ήθελα ο Άρθουρ Κλαρκ και ο Καρλ Σέηγκαν να διαβάσουν τον νέο Κόκκινο Μαχητή που ετοιμάζω. Δεν με ενδιαφέρει αν θα τους άρεσε. Μόνο να μου έδιναν λίγο από τον αναγνωστικό τους χρόνο, ο Θεός να τους αναπαύσει.

  Αυτή η ερώτηση κιόλας μου δίνει το πάτημα να σας γνωστοποιήσω και ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Είχα την τιμή να συναντηθώ καλλιτεχνικά με την κυρία Στέλλα Κονιτοπούλου, η οποία έντυσε με τη μαγευτικά θαλασσινή φωνή της τις λέξεις της Ιθάκης. Ένα τραγούδι που είναι αφιερωμένο στο βιβλίο Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών, το οποίο έκλεισε τρία χρόνια δυναμικής πορείας στα βιβλιοπωλεία και τις καρδιές των αναγνωστών.

  Ένα τραγούδι, το οποίο συνοδεύεται με την λατρεμένη μελωδία του κυρίου Στέλιου Τζανετή, η οποία ταιριάζει γάντι με την ιστορία της Νηρηίδας. Κυκλοφορεί από τη Real Music και μέχρι τώρα έχει συμπληρώσει 4.700 και βάλε θεάσεις στη YouTube.

  Για το Μοβ… Εδώ δυσκολεύουν τα πράγματα. Σίγουρα θα χρειαστεί ένας πιο σκοτεινός ήχος για να ντύσει λέξεις όπως…

  Η ζωή μου Μοβ, η ψυχή μου μοβ. Σαν μπήκες μέσα στο μυαλό μου, μου πήρες όλο το λευκό μου.

  Θα προσπαθήσω στο μέλλον πάντως να ντύσω μουσικά το τραγούδι του Κόκκινου Μαχητή. Εδώ θέλω μια ροκιά στυλ 80’s για να συνοδεύσει το στίχο…

  Έχω μια φωτιά, μέσα στη καρδιά. Όταν στη νύχτα γυρνώ, όλα τα πρέπει ξεχνώ.  Και τολμάω να σου δίνω ζωή, Ας σπάσω στα δύο το κορμί. Για τη φωτιά που σου χρωστώ, και με θεούς στα χέρια θα πιαστώ.

  M.K.: Δεν έχω κάποιον κατά νου. Η ΤΖ. Κ. Ρόουλιγκ ίσως, γιατί γουστάρω τη μαχητικότητά της. Όσο αφορά τα τραγούδια, είμαι περισσότερο του λαϊκού και πιο έντεχνου ρεπερτορίου. Και ο Μηνάς έχει δίκιο σε ό, τι αφορά τη μουσική επένδυση του Μοβ.

  Πάντως, είχα ακούσει ένα πολύ όμορφο κομμάτι από τη Μαντώ σε μουσική Φοίβου. Ονομάζεται Μπλε. Ίσως μια μελωδία σαν και αυτή θα ταίριαζε στο Μοβ. 

  Διεκδικείτε αυτό που επιθυμείτε; Παίρνετε ρίσκα; Ποιο ήταν το τελευταίο; Τι σας δίνει ελπίδα όταν όλα μοιάζουν χαμένα; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αποζητάτε την αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες; Πού σας βρίσκουμε; Μια ευχή για το κοινό μας;

  Μ.Τσ.: Θα τα διεκδικήσω στο βαθμό που μου επιτρέπουν οι δυνάμεις και τα δεδομένα με τα οποία πορεύομαι και φυσικά, πάντα στα πλαίσια του θεμιτού, χωρίς να γίνω επιζήμιος για κάποιον άλλο.

  Αν παίρνω ρίσκα; Υπάρχουν φορές που έχω πάρει. Δεν ήταν όμως κάτι το εντυπωσιακό. Τα ρίσκα τα γερά, όχι, τα αποφεύγω. Στο μέλλον, όμως, αυτό θα αλλάξει. Θέλω να γίνω λίγο τολμηρός.

  M.K.: Πάντα διεκδικώ. Η ζωή απαιτεί από εμάς να διεκδικούμε, αλλιώς έχουμε χάσει τη μάχη, πριν καν τη δώσουμε. Το θέμα είναι πώς το διεκδικείς. Προσωπικά, εγώ θα διεκδικήσω αυτό που θέλω, αλλά όχι εις βάρος του συνανθρώπου μου.

  Για το ρίσκο… Ίσως η πρώτη μου συγγραφική ενασχόληση θα μπορούσα να πω ότι ήταν ένα ρίσκο αξιοσημείωτο -ως προς τα προσωπικά μου δεδομένα- που πήρα.

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη και τις εκμυστηρεύσεις. Εύχομαι η ανοδική σας πορεία να συνοδεύεται μόνο από επιτυχίες.

  Μ.Τσ. & Μ.Κ.: Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για το βήμα και την όμορφη συζήτηση που κάναμε. Στέλνουμε το σεβασμό μας και την εκτίμηση σε απανταχού Θεματοφύλακα (και όχι μόνο). Το μόνο που σας ζητάμε είναι να προσέχετε τους εαυτούς σας!

  Μ.Τσ.: Τέλος, εγώ ο Μηνάς, θέλω να εκφράσω την μεγάλη θλίψη μου για την αναπάντεχη φυγή του κ. Μάνου Βενιέρη.

  Οδυσσέα, να έχεις όμορφο ταξίδι εκεί στο σύμπαν του Ολύμπου. Να μας προσέχεις!

  Με εκτίμηση και σεβασμό

  Μηνάς και Μανώλης.

  Μανώλης και Μηνάς.

  Πηγή εικόνων: Μηνάς Τσαμπάνης

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα – Ελευθερία Παπαδημητρίου

  Από τις εκδόσεις Φίλντισι κυκλοφορεί το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Ελευθερίας Παπαδημητρίου «Η κοκκινοσκουφίτσα σήμερα», σε εικονογράφηση Δανάης Δάφνη-Μητσάκου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Αναμφισβήτητα, η...

  Η οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα – Έφη Αργυροπούλου

  Η Έφη Αργυροπούλου είναι γνωστή στις περισσότερες μητέρες από την ιστοσελίδα της Workingmoms.gr.  Μια σελίδα με θέματα για τη μητέρα, το παιδί, αλλά και...

  Οι άθλοι του Ηρακλή – Λεύκη Σαραντινού

  Οι «άθλοι του Ηρακλή» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα της συγγραφέως Λεύκης Σαραντινού και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα,...

  Το Πέρασμα – Χάρης Οικονομόπουλος

  Το «Πέρασμα» είναι το τρίτο βιβλίο του Χάρη Οικονομόπουλου το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, μετά την «Τελευταία Πόρτα» και την «Αποκαθήλωση». Προσωπική άποψη:...

  Αστέρια στη Δαχτυλήθρα – Τζίνα Καρδιόλακα

  Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα». Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση,...

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) – Lucinda Riley

  Το δωμάτιο με τις πεταλούδες (απόσπασμα) - Lucinda Riley Στην αγγλική εξοχή η Πόουζι μεγάλωσε κυνηγώντας πεταλούδες με τον πατέρα της. Όταν τα χρόνια περνούν και...

  Ο γραφέας του παλατιού – Ahmet Ümit

  Στη σύγχρονη Τουρκία, η αρχαιολογική ανασκαφή φέρνει στο φως τις πινακίδες του γραφέα του παλατιού, Πατασάνα, που έζησε πριν σχεδόν τρεις χιλιετίες. Με έναν...