Σάββατο, 21 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Ευγενία Αλεξανδροπούλου

  Συνέντευξη – Ευγενία Αλεξανδροπούλου

  -

  Συνέντευξη – Ευγενία Αλεξανδροπούλου

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη φιλόλογο και ποιήτρια κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου, με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής συλλογής της «Κάποτε και τώρα» από τις εκδόσεις Συρτάρι.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Γράφετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η πρώτη σας ποιητική συλλογή. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των ποιημάτων που θα διαβάσουν οι αναγνώστες του βιβλίου σας;

  EY.A. Η επιλογή έγινε από τα παιδιά μου σε συνεργασία με τον εκδότη. Πιστεύω ότι είναι και το σωστό, γιατί εκφράζουν έτσι την άποψη του αναγνώστη. Εγώ προσέθεσα απλά κάποια ποιήματα που θεώρησα ότι θα προσέφεραν στον αναγνώστη την ευκαιρία να στοχαστεί.

  Συνέντευξη - Ευγενία ΑλεξανδροπούλουΤι ρόλο παίζει η συγγραφή στη ζωή σας; Είναι ανάγκη ψυχής, διαφυγή από την καθημερινότητα;

  EY.A. Είναι ψυχική ανάγκη, όχι για διαφυγή από την καθημερινότητα, αλλά για ρεαλιστική αντιμετώπισή της, με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει καλύτερη.

  Εκτός όμως από την ποίηση, έχετε ασχοληθεί και με τον πεζό λόγο, γράφοντας παραμύθια. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με το παραμύθι;

  EY.A. Με το παραμύθι ασχολήθηκα για να αφήσω μια κάποια κληρονομιά στα εγγόνια μου. Με ιστορίες από τη ζωή στην Ελλάδα, τα ήθη, έθιμα, την ιστορία της, τις αρχές της και τις αξίες της. Επειδή ζουν στο Λονδίνο, θα ήθελα μέσω αυτών των ιστοριών να έχουν δεσμούς με τον τόπο τους και να μάθουν καλά την ελληνική γλώσσα.

  Η παραμονή στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας σας επηρέασε; Ασχοληθήκατε περισσότερο με τη συγγραφή ή με την ανάγνωση βιβλίων;

  EY.A. Επόμενο ήταν στην πανδημία να διαβάζω περισσότερο, γιατί δεν ήθελα να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Όσο αισιόδοξος κι αν είσαι, δεν μπορεί να μην επηρεαστείς από όσα συμβαίνουν γύρω σου. Τελικά όμως έγραψα 4 ποιήματα για τον κορωνοϊό και 5-6 για τα θετικά στοιχεία του εγκλεισμού μας: τον σεβασμό και την προστασία του διπλανού μας, τους νέους τρόπους επικοινωνίας, την αυτοσυγκέντρωση, τον στοχασμό, την ενεργοποίηση σκέψης και ψυχής για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

  Υπάρχουν σκέψεις για έκδοση νέας ποιητικής συλλογής ή παραμυθιών στο μέλλον;

  EY.A. Έχω γράψει πάνω από 1.000 ποιήματα. Αφού λοιπόν έγινε η αρχή, όχι από εμένα αλλά από τα παιδιά μου, αν όλα πάνε καλά, θα συνεχίσω τις εκδόσεις.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  EY.A. Στους αναγνώστες σας θα ευχηθώ να έχουν υγεία και όρεξη να μελετούν. Να κρίνουν με καλή διάθεση την κάθε δημιουργία. Να αναζητούν ό,τι καλό κρύβει μέσα της, ώστε να ενεργοποιούν τη σκέψη και την καρδιά. Να είναι αισιόδοξοι και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε. Να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here