Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021
More

  Eric Carle

  -

  Ο αναγνωρισμένος και αγαπημένος δημιουργός εικονογραφημένων και καινοτόμα σχεδιασμένων βιβλίων εικόνων για μικρά παιδιά Eric Carle έφυγε από τη ζωή στις 23 Μαΐου σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Τα βιβλία του έχουν αγαπηθεί από τα παιδιά και ιδιαίτερα το “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2017).

  Γεννήθηκε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης το 1929. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από τη Γερμανία και, το 1935, η οικογένεια επέστρεψε στη Στουτγάρδη. Στα μαθητικά του χρόνια, ο δάσκαλός του των εικαστικών, εναντιωνόμενος στη ναζιστική προπαγάνδα για την τέχνη, του μίλησε για «έκφυλους» απαγορευμένους καλλιτέχνες όπως Πικάσο, ο Κλε, ο Μπρακ, ανοίγοντάς του δρόμους για τα δικά του καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.

  Στα 16 του, ο Eric Carle έγινε δεκτός σε μια σχολή καλών τεχνών -Akademie der bildenden Kunste-, εμπειρία που του άνοιξε έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο.

  Στα 22 του χρόνια επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως γραφίστας. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 συνεργάστηκε με τον σπουδαίο παιδαγωγό και συγγραφέα Bill Martin Jr και η συνεργασία τους στην εικονογράφηση άνοιξε το δρόμο για την πραγματική καριέρα του Carle.

  Σχεδόν σαραντάρης, άρχισε να γράφει και να εικονογραφεί παιδικά βιβλία -ανάμεσα τους και το δημοφιλέστατο “Μια κάμπια πολύ πεινασμένη” (1969). Το βιβλίο αυτό, που ουσιαστικά μέσα από την ομορφιά και τη μαγεία της φύσης μιλάει για την ελπίδα, βεβαιώνει τα μικρά παιδιά ότι γρήγορα θα μεγαλώσουν και θα ανοίξουν τα δικά τους φτερά.

  Όλα του τα βιβλία, που έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, έχουν επίσης σχέση με τη φύση, το ζωικό βασίλειο, τις βάσεις της οικολογίας και την αισθητοποίησή τους για τα παιδιά.

  Το 2002 ο Έρικ Καρλ και η γυναίκα του, Μπάρμπαρα, ίδρυσαν στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης το Eric Carle Museum of Picture Book Art (Μουσείο Καλλιτεχνικού Εικονογραφημένου Βιβλίου Eric Carle), εμπνευσμένοι από αντίστοιχα μουσεία στην Ιαπωνία, όπου είδαν τον τρόπο και τον σεβασμό με τον οποίο παρουσιαζόταν εκεί αυτό το είδος τέχνης.

  Ένα βιβλίο με το οποίο μπορείτε να παίξετε και ένα παιχνίδι που μπορείτε να διαβάσετε.

  Eric Carle

  Αυτό που κάνει τα βιβλία του Eric Carle τόσο ιδιαίτερα από αισθητικής άποψης, είναι ο μοναδικός τρόπος που δημιουργεί τις εικόνες του, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά χαρτιά που ζωγραφίζει στο χέρι (τεχνική κολάζ). Στη συνέχεια, κόβοντας ή σκίζοντας τα χαρτιά αυτά, δημιουργεί σχήματα ή μοτίβα τα οποία κολλάει πάνω σε μεγάλες επιφάνειες. Αυτό προσδίδει στα έργα μια διαφάνεια που τα κάνει να μοιάζουν με χρωματιστό γυαλί.

  Τα θέματα των ιστοριών του Eric Carle προέρχονται συνήθως από την εκτενή γνώση και την αγάπη του για τη φύση.

  Η πνευματική του κληρονομιά θα είναι πάντα κοντά σε όλα τα παιδιά.

  Μέχρι τις 22/8/2021 στο ομώνυμο μουσείο του Eric Carle –The Eric Carle Museum of Picture Book Art– και συγκεκριμένα στη West Gallery, τρέχει θεματική έκθεση για τα μέσα με τα οποία επέλεγε να μας ταξιδέψει στα βιβλία του, υπό την αιγίδα του Hsin-Yi Foundation.

  Ο μη κερδοσκοπικός αυτός οργανισμός στοχεύει να εμπνεύσει αγάπη για την τέχνη και την ανάγνωση εικονογραφημένων βιβλίων.

  The Eric Carle Museum of Picture Book Art

      125 West Bay Road,
  Amherst,
  MA 01002
  Μασαχουσέτη
  (Πέμπτη-Κυριακή)

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here