Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤα κόκκινα παπούτσια - Μαρίνα Ξένου-Κασσιανού

  Τα κόκκινα παπούτσια – Μαρίνα Ξένου-Κασσιανού

  -

  Τα κόκκινα παπούτσια. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια μικρή νουβέλα που όμως καταφέρνει και αποτελεί μια πολύ όμορφη ιστορία.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Στην ουσία όλα διαδραματίζονται μέσα σε ένα πρωί, όταν η Μαρία ξυπνά, βλέπει μια φωτογραφία της στον τοίχο του σπιτιού της και κάνει αναδρομή στη ζωή της, καταλήγοντας στην απόφαση να αλλάξει την καθημερινότητά της. Μας μιλά για τον γάμο της με τον μακαρίτη πλέον άντρα της, τη συμπεριφορά που είχε αυτός απέναντί της, αλλά και τις συμβουλές που πήρε από τη μητέρα της όταν χρειάστηκε. Θυμάται τη σχέση της με τον πατέρα της, έναν άνθρωπο που μπορώ να πω ότι έζησε λάθος εποχή, αλλά και την αντίδραση των συγχωριανών της όταν χήρεψε και τους χρειάστηκε. Μέχρι που βλέπει σαν παραίσθηση τον πατέρα της μπροστά της και αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της και επιτέλους να ζήσει όπως θέλει αυτή.

  Χήρα απ’ τα είκοσι οκτώ της, η Μαρία ωρίμασε απότομα, φορτώθηκε πολύ γρήγορα και την αντρική συνείδηση, χάνοντας το κομμάτι «γυναίκα» του εαυτού της. Αφιερώθηκε στον μοναχογιό της, τον δεκάχρονο τότε Κωνσταντή και κατάπιε την μοναξιά και την απομόνωση, χάνοντας πολύ σύντομα και την ταυτότητά της, μια και στο χωριό τη συζητούσαν όχι με το όνομα ή το επώνυμό της, αλλά ως «η χήρα του Βασίλη» και λίγο αργότερα σκέτο «η χήρα». Την προσφωνούσαν δε… «Βασίλαινα».

  Γενικά, είναι μια όμορφη και καλογραμμένη νουβέλα. Η ιστορία είναι φυσικά συμπυκνωμένη. Η συγγραφέας δεν πλατειάζει πουθενά αλλά παρ’ όλα αυτά καταφέρνει και μας μεταφέρει σε ένα μικρό χωριό της δεκαετίας του πενήντα. Η καταπίεση και η υποτίμηση της θέσης και των ικανοτήτων των γυναικών, των περισσότερων τουλάχιστον, γίνεται φανερή στο μεγαλύτερο μέρος της πλοκής, οπότε όταν πια η Μαρία αποφασίζει να κινητοποιηθεί και να ξεκινήσει «να ζει» πάλι, αισθάνεσαι ως αναγνώστης μια ανακούφιση. Είναι ένα μικρό βιβλίο, που πέρασα όμορφα διαβάζοντάς το παρότι δεν θα το χαρακτήριζα ανάλαφρο.

  Περίληψη: Η Μαρία, μία πολύ όμορφη γυναίκα, βίωσε τις ιδεοληψίες, τα στερεότυπα και τους άγραφους νόμους ενός χωριού της Ελλάδας, στο οποίο γεννήθηκε την δεκαετία του ’50. Εγκλωβίστηκε και φυλακίστηκε πολύ νέα, με ψαλιδισμένα φτερά και εγκατάλειψη ονείρων για σπουδές, χάνοντας κυριολεκτικά τον εαυτό της, μέσα σε έναν κακό γάμο, απέναντι σε έναν αδιάφορο, αυταρχικό και βίαιο σύζυγο. Χήρεψε πολύ νέα και βρέθηκε απέναντι σε συμπολίτες προκατειλημμένους, ιδεοληπτικούς και εχθρικούς που την στόχευσαν, αναγκάζοντάς την, για να επιβιώσει, να απομονωθεί και να χάσει κάθε ενδιαφέρον που αφορούσε τον εαυτό της ως «γυναίκα», καταλήγοντας αυτοβούλως σε ένα άφυλο και πρόωρα γηρασμένο ον. Μόνο φως και κίνητρο ζωής γι’ αυτήν ήταν ο μοναχογυιός της, ο Κωνσταντής, μέσα από την ζωή του οποίου ζούσε και η ίδια. Ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια, δώρο του πατέρα της στα 16 της χρόνια, που δεν τόλμησε να φορέσει τότε, επηρεασμένη από τα εμμέσως πλην σαφώς, απαξιωτικά και αποτρεπτικά σχόλια της μάνας της για την κακή εικόνα που θα παρουσίαζε με αυτά στον κοινωνικό περίγυρο του χωριού, τα φόρεσε με καμάρι στα 42 της, με αφορμή την εμφάνιση του πατέρα της σε ένα όνειρο-παραίσθηση. Αυτά τα παπούτσια, αποτέλεσαν κίνητρο, να «περπατήσει», ελεύθερη πια και ο εαυτός της, σε μια νέα πραγματική ζωή, την δική της ζωή…

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Τα κόκκινα παπούτσια

  Συγγραφέας: Μαρίνα Ξένου-Κασσιανού

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  Σελίδες: 36

  Ημερομηνία έκδοσης: 18/7/2022

  ISBN: 978-618-210-047-9

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ