Συνέντευξη – Θοδωρής Καραδιαμαντής
Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών θα γνωρίσουμε τoν κύριο Θοδωρή Καραδιαμαντή, συγγραφέα του βιβλίου «Ο άρχοντας του αίματος» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.
Συνέντευξη
Ρωτάει η Βίκυ Ζηλιασκοπούλου
Καλησπέρα, κύριε Καραδιαμαντή, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέτετε. Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας βιβλίο «Ο άρχοντας του αίματος» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Υπήρξε κάποιο γεγονός που βοήθησε να δημιουργηθούν μέσα σας οι βασικοί χαρακτήρες;

Θ.Κ.: Καλησπέρα σας, ευχαριστήσω πολύ για την τιμή και τη φιλοξενία στο περιοδικό σας! Ο άρχοντας του αίματος είναι το δεύτερό μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Είναι ένα μυθιστόρημα τρόμου και φαντασίας στο οποίο ο αναγνώστης ακολουθεί τις ιστορίες δυο χαρακτήρων, του Μύρωνα και του Περικλή, με τον πρώτο να πάσχει από μια ανίατη ασθένεια του αίματος, η οποία τον τυραννάει σωματικά και ψυχικά και θα κάνει τα πάντα για να απαλλαχτεί από αυτήν, και από την άλλη τον Περικλή, έναν θρησκόληπτο τιμωρό που ντύνεται με μια βυζαντινή πανοπλία τα βράδια και κυνηγάει τους αμαρτωλούς της πόλης σε μια προσωπική του σταυροφορία να την εξαγνίσει από το κακό. Όσον αφορά τους χαρακτήρες, πάντα ήθελα να δημιουργήσω μια δική μου ιστορία βρικολάκων και στην προσπάθειά μου αυτή γεννήθηκε ο Μύρωνας, ενώ ο Περικλής είναι ένας «κακός» που είχα εμπνευστεί από καιρό και έψαχνα την κατάλληλη ευκαιρία να τον εξελίξω.
Ο βασικός πρωταγωνιστής έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο με κάποιο τρόπο είναι και η αφορμή για να μπει σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο για τον οποίο μιλάτε στο βιβλίο σας. Πόσο εύκολο ήταν να αποδώσετε την ψυχολογία του;
Θ.Κ.: Δεν ήταν εύκολο, μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να προσπαθεί να απαλλαγεί από μια τέτοια ασθένεια και τι εσωτερικές μάχες δίνει καθημερινά, προσπάθησα να αποδώσω αυτήν την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούσα και ελπίζω να τα κατάφερα.
Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ο άρχοντας του αίματος
Παρατηρώ ότι και το πρώτο σας βιβλίο κινείται επίσης στα πλαίσια της λογοτεχνίας του φανταστικού. Θεωρείτε ότι είναι ένα είδος που έχει αρκετούς οπαδούς; Και μιλάω τόσο για συγγραφείς που ασχολούνται με το φανταστικό όσο και για αναγνώστες που αγαπούν να το διαβάζουν.
Θ.Κ.: Κατά την άποψή μου, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια άνθιση της λογοτεχνίας του Φανταστικού, εμφανίζονται συνεχώς νέοι συγγραφείς και εκδοτικοί οίκοι που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί τους, ενώ και τα φεστιβάλ όπως και οι διοργανώσεις γύρω απ’ τον χώρο της φαντασίας δείχνουν να έχουν απήχηση, κάτι που νομίζω καιρός ήταν να συμβεί και στην χώρα μας!
Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Το Πλάσμα που δεν έπρεπε να υπάρχει
Έχετε στο μυαλό σας κάποιο νέο μυθιστόρημα;
Θ.Κ.: Έχω κάτι στα σκαριά, που όμως αυτήν την φορά δεν θα κινείται στη σφαίρα του Φανταστικού, μετά από αυτό όμως θέλω να προσπαθήσω να γράψω ένα βιβλίο στην κατηγορία του Folk Horror (λαογραφικός τρόμος), μιας και έχω γίνει μεγάλος οπαδός του είδους τελευταία, ο χρόνος θα δείξει βέβαια.
Πείτε μας λίγα πράγματα για την καθημερινότητά σας… Πώς βρίσκετε χρόνο για συγγραφή; Διαβάζετε μυθιστορήματα; Υπάρχει κάποιο είδος που προτιμάτε;
Θ.Κ.: Προσπαθώ να γράφω κάθε μέρα, ειδικά το καλοκαίρι που έχω περισσότερο χρόνο και κυρίως μεσημεριανές ώρες που έχει φως και ησυχία. Συνδυάζω το γράψιμο με καφέ, γλυκά και μουσική.
Διαβάζω συνεχώς, πάντα υπάρχει ένα βιβλίο στο κομοδίνο μου, τελευταία όμως έχω γίνει πολύ αργός με την ανάγνωση και μπορεί να κάνω και ένα μήνα να τελειώσω ένα βιβλίο, αυτήν την περίοδο προτιμάω ιστορικά μυθιστορήματα.
Πείτε μου την πρώτη σας ανάμνηση με τον εαυτό σας και ένα βιβλίο! Μπορείτε να μας προτείνετε ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα που αγαπήσατε στα παιδικά ή εφηβικά σας χρόνια, καθώς και στην ενήλικη ζωή σας;

Θ.Κ.: Θυμάμαι όταν είχα δει τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στην πρώτη γυμνασίου και πήγα στη βιβλιοθήκη του σχολείου για να δανειστώ και τα βιβλία (παραδόξως τα είχε!), ο βιβλιοθηκονόμος μου πρότεινε να ξεκινήσω με το Χόμπιτ που ήταν μικρότερο και ευκολότερο, ήταν και το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα αν θυμάμαι καλά.
Πολύ καλή και δύσκολη ερώτηση. Πώς να απαντήσω με ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα χωρίς να αδικήσω τους άλλους; Λοιπόν, αγάπησα πολύ τον Michael Moorcock στη διάρκεια της εφηβείας μου και μετέπειτα ως ενήλικας τον Lovecraft και ό,τι έχει σχέση με τη μυθολογία του.
Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά σας, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;
Θ.Κ.: Εγώ σας ευχαριστώ ξανά για τη φιλοξενία και τις πολύ όμορφες ερωτήσεις, και να ζητήσω τέλος από τους αναγνώστες σας να συνεχίζουν να διαβάζουν βιβλία και να στηρίζουν τόσο τους Έλληνες συγγραφείς, όσο και τα περιοδικά και τους ιστότοπους που κάνουν τόσο όμορφη προσπάθεια να προβάλουν την εγχώρια τέχνη.
Συνέντευξη – Θοδωρής Καραδιαμαντής
Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα