Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορεί το βιβλίο «Τα παπούτσια της δασκάλας» της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Δέσποινας Ηρακλέους. Απευθύνεται σε ηλικίες έξι ετών και άνω. Η Χρύσω Χαραλάμπους έχει κάνει εξαιρετική εικονογράφηση.
Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Πρόκειται για ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δασκάλα Ντόρις Μυριανθέα και αναφέρεται στα έμφυλα στερεότυπα.
«Καλημέρα, παιδιά. Είμαι η καινούρια σας δασκάλα. Για να γνωριστούμε καλύτερα, πείτε μου το όνομά σας».
Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία των παιδιών με τη νέα τους δασκάλα. Στη Σόφη άρεσε πολύ η δασκάλα της. Όμως πολλά ακούγονταν για τη δασκάλα στο σχολείο. Η Σόφη την είδε στην τηλεόραση και άκουσε να της μιλούν άσχημα.
Γρήγορα, μαμά, τρέξε! Η δασκάλα μου στην τηλεόραση. Φοράει διαφορετικά παπούτσια αλλά κι αυτά μ’ αρέσουν.
Η συγγραφέας συστήνει στα παιδιά την Ντόρις Μυριανθέα, που παράλληλα με την ιδιότητα της δασκάλας, έχει καταφέρει να είναι διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου. Ένα επάγγελμα που θεωρείται κατεξοχήν ανδρικό. Μέσω της ιστορίας της, έμμεσα προτρέπει τα παιδιά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, όποια κι αν είναι αυτά, αδιαφορώντας για τα στερεότυπα και τις απόψεις των άλλων.
Ένα βιβλίο που εμψυχώνει τα παιδιά και τους υπενθυμίζει ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα στη ζωή αν πραγματικά το θελήσουν. Όπως λέει και στα παιδιά η δασκάλα Ντόρις Μυριανθέα: «Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις, φτάνει να δουλέψεις πολύ και να μην αφήσεις κανέναν να σταματήσει τα όνειρά σου».
Περιγραφή: Η Σόφη είναι σίγουρη πως η καινούργια δασκάλα κρύβει πολλά μυστικά.
Οι ψίθυροι στο σχολείο φουντώνουν.
Δεν θ’ αφήσει όμως τη μαμά και τη γιαγιά της, τα μαθήματα μπαλέτου και πιάνου, να εμποδίσουν την έρευνά της.
Τι θα αποκαλύψουν τα παπούτσια της δασκάλας;
Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Ντόρις Μυριανθέα, που είναι δασκάλα Ειδικής Αγωγής σε σχολείο της Λευκωσίας και Διεθνής Διαιτητής.
Η Ντόρις δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει στους μαθητές και τις μαθήτριές της:
Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις, φτάνει να δουλέψεις πολύ. Και να μην αφήσεις κανέναν να σταματήσει τα όνειρά σου.
Στοιχεία Βιβλίου
Τίτλος: Τα παπούτσια της δασκάλας
Συγγραφέας: Δέσποινα Ηρακλέους
Εικονογράφος: Χρύσω Χαραλάμπους
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
ISBN: 9789604712656
Έτος Έκδοσης: 2023
Διακρίσεις: ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ 2024
Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου
ΧΡΥΣΗ ΛΙΣΤΑ ELNIPLEX 2024
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ