Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Θνητοί Θεοί - Richard Morgan

  Θνητοί Θεοί – Richard Morgan

  -

  Θνητοί Θεοί

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Οι Θνητοί Θεοί είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με φόντο έναν κόσμο αισθητικής Blade Runner. Ταυτόχρονα, είναι και ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου η διάκριση μεταξύ θύτη και θύματος δεν είναι πάντα εύκολη.

  Σε αυτό το μέλλον, η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί σε άλλους κόσμους, ιδρύοντας αποικίες στα αστέρια. Έχει κατατροπώσει τον προαιώνιο εχθρό της, τον Θάνατο, έχοντας βρει τρόπο να αποθηκεύει τη συνείδηση και να την επαναθηκεύει σε νέα σώματα, φυσικά ή συνθετικά, ή κλώνους. Αυτό βέβαια, δεν φαίνεται να έχει ωφελήσει το ανθρώπινο είδος ιδιαίτερα…

  Όλος ο κόσμος του Altered Carbon, παρά την τεχνολογική του εξέλιξη και υπεροχή, αποπνέει ματαιότητα και ηθική παρακμή. Σαν η ανθρωπότητα να έχει ξεπεράσει και το τελευταίο σύνορο, να έχει νικήσει και τον τελευταίο εχθρό, και πλέον να τρώει τις σάρκες της, μην γνωρίζοντας τι άλλο να κάνει. Θλιβερά πορνεία και κακόφημες γειτονιές όπου κυριαρχεί το έγκλημα και η βία, διαφημίσεις από φώτα νέον, εικονική πραγματικότητα, χημικές ουσίες και ναρκωτικά ευρείας χρήσης… Μία ψυχεδελική, αρρωστημένη ατμόσφαιρα που διαπερνά τα πάντα και ριζώνει στον αναγνώστη, εμπνέοντάς του μία υπαρξιακή μελαγχολία.

  Στον αντίποδα αυτής της ασχήμιας, οι πλουσιότεροι, οι προνομιούχοι. Αυτοί φυσικά είναι οι μόνοι που με ευκολία εξασφαλίζουν τη συνειδησιακή τους αθανασία. Πως όμως επηρεάζουν οι αιώνες ζωής τον ψυχισμό ενός ανθρώπου; Μήπως αυτή η αθανασία αποστεγνώνει τους κατόχους της από ό,τι τους κάνει ανθρώπους; Οι Μαθ (Μαθουσάλες) βλέπουν τους εαυτούς τους σαν Θνητούς Θεούς. Ως τέτοιοι, παίζουν τα παιχνίδια τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

  Αν σε θέλουν, […] αργά η γρήγορα θα σε βρουν. Θα σε ξετρυπώσουν και θα σε τινάξουν από πάνω τους σαν κόκκο σκόνης που λερώνει ένα αρειανό κειμήλιο. Ακόμα κι αν διασχίσεις το μεσοαστρικό κενό και βρεις καταφύγιο σε κάποιον άλλο κόσμο, αυτοί θα’ρθουν στο κατόπι σου. Μπες για αιώνες στην αποθήκευση, κι αυτοί θα είναι εκεί και θα σε περιμένουν όταν ξαναθηκευτείς, φρέσκοι φρέσκοι μέσα στους καινούριους κλώνους τους. Αντιπροσωπεύουν αυτό που κάποτε πιστεύαμε πως είναι οι θεοί, οι μυθικοί εντολοδόχοι της μοίρας, τόσο αναπόδραστοι όσο ήταν κάποτε ο Θάνατος. Φτωχέ Χάρε, δεν είσαι τίποτα μπροστά στην τεχνολογία του τροποποιημένου άνθρακα και της αποθήκευσης δεδομένων.

  Ένας από αυτούς, βρίσκεται νεκρός. Φόνος ή αυτοκτονία; Ο Τακέσι Κόβατς καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση. Έχει εκπαιδευτεί ως μέλος του σκληρότερου στρατιωτικού σώματος που έχει δημιουργηθεί ποτέ, ένα φονικό εργαλείο, πάντα έτοιμο για χρήση. Κι όμως, παρά τα όσα έχει κάνει, παρά τα όσα έχει ζήσει, η ανθρωπιά αναβλύζει και βρυχάται μέσα του κάτω από το αδιαπέραστο περίβλημα του Απεσταλμένου, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα του βιβλίου.

  Στο Σώμα των Απεσταλμένων, παίρνεις ό,τι σου προσφέρεται. Και αυτό, μερικές φορές είναι αρκετό.

  Θα μπορούσε η ιστορία αυτή να αφορά τον αγώνα του για την προσωπική του ελευθερία. Θα μπορούσε να αφορά την εκπλήρωση μίας πύρινης εκδίκησης. Εκείνος, όμως, επιλέγει η ιστορία του να αφορά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Κάτι πολύ πιο πολύτιμο. Κι ο αναγνώστης ακολουθεί με αγωνία αυτό το καταιγιστικής δράσης και γεμάτο ανατροπές ταξίδι, προβληματιζόμενος για τις παγίδες της αθανασίας, και τελικά για την αξία της ίδιας της θνητότητας.

  Περίληψη: Πλανήτης Γη. 25ος αιώνας. Η δυνατότητα της ψηφιακής αποθήκευσης και της μετάδοσης της συνείδησης χαρίζει στην ανθρωπότητα την αθανασία. Ο Τακέσι Κόβατς, πρώην Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, έχει πεθάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, όμως ο τελευταίος του θάνατος ήταν ιδιαίτερα οδυνηρός. Εκατόν ογδόντα έτη φωτός μακριά από την πατρίδα του, ο Κόβατς αναγκάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πολυεκατομμυριούχο Λόρενς Μπάνκροφτ, ο οποίος έχει αρκετούς λόγους να πιστεύει πως πριν λίγο καιρό είχε πέσει θύμα δολοφονίας. Για τον Τακέσι Κόβατς, ο θάνατος είναι μόνο η αρχή….

  Ένα εξαιρετικά μοντέρνο μυθιστόρημα που ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και το αστυνομικό θρίλερ και έχει τιμηθεί με το βραβείο Philip K. Dick.

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Θνητοί ΘεοίΤίτλος: Θνητοί Θεοί (Altered Carbon)

  Συγγραφέας: Richard K. Morgan

  Εκδόσεις: Anubis

  Έτος έκδοσης: 2018

  Σελίδες: 544

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here