Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2019
More

  Το δέμα – Sebastian Fitzek

  -

  Το δέμα

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Ένα δέμα φτάνει στα χέρια σου. Προορίζεται για έναν άγνωστο γείτονα και το σπιτάκι στο οποίο υποτίθεται πως μένει, μοιάζει εγκαταλελειμμένο… Όταν νομίζεις πως ο παραλήπτης του δέματος είναι κατά συρροή δολοφόνος και σου έχει καταστρέψει τη ζωή, τι κάνεις;

  Το δέμαΗ Έμα μεγάλωσε σε ένα σπίτι με τον πατέρα να την τρομοκρατεί. Για να αντιμετωπίσει τους φόβους της, αποκτά έναν φίλο που εμφανίζεται τα βράδια μόνο και ζει στην ντουλάπα της. Τον Άρθουρ. Το ξεπέρασε με τη βοήθεια ψυχολόγου. Μεγάλη πλέον, ως ψυχολόγος η ίδια, εργάζεται με σκοπό να βοηθάει ασθενείς που πάσχουν από παθολογική ψευδολογία. Ζει σε μια ήσυχη γειτονιά του Βερολίνου και απολαμβάνει τη ζωή της έχοντας στο πλευρό της σύζυγο, δύο καλούς φίλους και μία δουλειά που αγαπά.

  Όλα αλλάζουν, έξι μήνες νωρίτερα, στα πλαίσια ενός σεμιναρίου, όταν αποφασίζει να διανυκτερεύσει σε ένα ξενοδοχείο της πόλης της.  Μια προειδοποίηση στον καθρέπτη Το δέματου μπάνιου που αγνοεί… Εκείνο το βράδυ, ο Κουρέας -ένας δολοφόνος που κουρεύει πριν σκοτώσει τα θύματά του- με κάποιον τρόπο βρίσκεται στο δωμάτιό της, της κουρεύει τα μαλλιά και τη βιάζει. Η ίδια δεν πεθαίνει αλλά η ζωή της καταστρέφεται. Διαλυμένη, περιορίζεται στο σπίτι της αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο.

  Μόνο που, το προφίλ του δικού της βιαστή δεν ταιριάζει απόλυτα με αυτό του Κουρέα και οι αμφιβολίες για το πόσο η κατάθεσή της στην αστυνομία είναι αληθινή ή προϊόν της ζωηρής φαντασίας της, ενισχύουν την άσχημη ψυχολογική της κατάσταση. Η παραλαβή ενός δέματος που προορίζεται για έναν άγνωστο γείτονα, οι υποψίες της για το ποιος μπορεί να είναι ο βιαστής της και μια σειρά γεγονότων, συνάδουν στην επίπονη αναζήτηση του βιαστή της. 

  «Η κριτική επερώτηση ενός συναδέλφου μπορεί να είναι η αφορμή για ψέμα που είπες. Όχι, όμως, η αιτία», αποκρίθηκε ο Κόνραντ.
  «Αυτό το ξέρω πολύ καλά».
  Στράφηκε προς το παράθυρο. Κοίταξε το χιόνι που έπεφτε στη λίμνη και ευχήθηκε να βρισκόταν κι εκείνη εκεί έξω. Να πλέει άψυχα κάτω από τον πάγο. 
  «Φυσικά και το ξέρεις». Ο Κόνραντ δεν σταμάτησε να την πιέζει με τα λόγια του. «Η παθολογική ψευδολογία είναι ο τομέας σου. Γνωρίζεις τις συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν στο παθολογικό ψέμα».
  «Κόνραντ, σε παρακαλώ…» 

  Το δέμαΜια ιστορία για άρρωστα μυαλά, ψυχοφθόρες καταστάσεις και στυγερούς ανθρώπους. Πολλές αλλεπάλληλες εξελίξεις αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και μία σειρά καταιγιστικών γεγονότων οδηγούν στη λύση του εγκλήματος. Διαβάζεται γρήγορα, οι ανατροπές συνεχόμενες.

  Ένα ψυχολογικό θρίλερ που τίποτε δεν είναι όπως δείχνει και όλοι έχουν κρυμμένα μυστικά.

  Γύρισε να τον κοιτάξει. Το βλέμμα της ήταν ικετευτικό, αλλά ο ποινικολόγος ήταν αμείλικτος και άρχισε να απαριθμεί τα συμπτώματα: «Παραμέληση κατά την παιδική ηλικία. Απόρριψη από τους γονείς, για παράδειγμα, από τον πατέρα. Ζωηρή φαντασία, που καθιστά δυνατή την καταφυγή σ’ έναν εικονικό κόσμο, όπου έχουμε πλάσει έναν φανταστικό φίλο ως υποκατάστατο πρόσωπο αναφοράς, τον οποίο θα μπορούσαμε, λόγου χάρη, να ονομάσουμε Άρθρουρ».

  Περίληψη: Τους τελευταίους μήνες, μετά το απαίσιο εκείνο γεγονός, μένεις κλεισμένη στο σπίτι σου.
  Θέλεις να το αφήσεις πίσω σου.
  Ένα πρωί, ο ταχυδρόμος σού αφήνει ένα δέμα για τον γείτονα που λείπει.
  Δεν έχεις ακούσει ποτέ ξανά το όνομά του.
  Κοιτάζεις από τον φράχτη, και ο κήπος του φαίνεται παρατημένος. Δείχνει σαν να μη ζει κάποιος εκεί καιρό τώρα.
  Κάτι σε σπρώχνει να ανοίξεις το δέμα.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το δέμα

  Συγγραφέας: Fitzek Sebastian

  Εκδότης: Διόπτρα

  ISBN: 9789606054358

  Αριθμός Σελίδων: 392

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση