Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ημέρα της Ένωσης, 1/12/1913 - Άρτεμις Πλανάκη

  Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ημέρα της Ένωσης, 1/12/1913 – Άρτεμις Πλανάκη

  -

  To βιβλίο της συγγραφέως Αρτέμιδας Πλανάκη «Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ημέρα της Ένωσης, 1/12/1913» κυκλοφορεί από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Λίλας Καλογερή.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αναφέρεται στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913, ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Ήρωας του βιβλίου ο Μανούσος Κελαηδής, ένα δεκάχρονο αγόρι. Παρέα με τον αγαπημένο του παππού, βίωσε τα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα και μας μιλά για τη συνάντησή τους με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. 

  Φτάνοντας στο λιμάνι ήταν παντού στολισμένες σημαίες ελληνικές. Τα μπαλκόνια των σπιτιών είχαν ανθισμένα λουλούδια -παράδοξο για Δεκέμβρη- και όλοι φορούσαν τα επίσημά τους ρούχα και έλαμπαν σαν εικόνες του Θεοτοκόπουλου, έλεγε η μάνα μου, από τα λίγα που θυμόταν από το δημοτικό.

  Η συγγραφέας γνωρίζει στους αναγνώστες της ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός. Είναι το πρώτο βιβλίο για παιδιά που αναφέρεται στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Κείμενο και εικόνες καταφέρνουν να ταξιδέψουν τους αναγνώστες στην Κρήτη του 1913. Τα παιδιά μέσα από τις περιγραφές της συγγραφέως έρχονται πιο κοντά στον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την ιστορία του νησιού. Το κείμενο απλό αλλά όχι απλοϊκό. Ζωντανό, γεμάτο εικόνες, ουσιαστικό, χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση. Εικόνες γεμάτες χρώμα Κρητικό. 

  Όταν εγώ γεννήθηκα, Τούρκο είχα μπακάλη, Αιγύπτιο γείτονα κι ενετικό λιμάνι. Μα τώρα η πατρίδα μας θα γίνει όλη ένα, με την Ελλάδα που αγαπά, χωρίς εχθρό κανένα.

  Ένα βιβλίο για όλη την οικογένεια, που δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία του νησιού και μας κλείνει το μάτι να αναζητήσουμε και περισσότερες πληροφορίες για όλους τους κατακτητές που πέρασαν από την Κρήτη.

  Περίληψη: «Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ημέρα της Ένωσης, 1η Δεκεμβρίου 1913» είναι ο τίτλος του ιστορικού παραμυθιού της Άρτεμης Πλανάκη, που εκδόθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με αφορμή τη συμπλήρωση 108 ετών από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.

  Η μεγάλη μέρα της Κρήτης, η 1η Δεκεμβρίου του 1913, όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της Ένωσης στο φρούριο του Φιρκά στο λιμάνι των Χανίων, παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου παιδιού, του Μανούσου, που περιγράφει τις προετοιμασίες, τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μαζί με τον παππού του και τη γνωριμία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο! Όπως σημειώνει η συγγραφέας, «ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός φωτίζεται, με συναισθηματικές και λαογραφικές προεκτάσεις, μέσα από την ανάμνηση ενός παιδιού που κράτησε στη σκέψη του για πάντα τη μέρα εκείνη σαν ιστορικό φυλακτό».

  Στοιχεία βιβλίου

  Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ημέρα της Ένωσης, 1η Δεκεμβρίου 1913 - Άρτεμις Πλανάκη Τίτλος: Το ημερολόγιο του Μανούσου. Ημέρα της Ένωσης, 1/12/1913

  Συγγραφέας: Άρτεμις Πλανάκη

  Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή

  Εκδόσεις: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος

  ISBN: 978-960-9419-15-4

                                                               Σελίδες: 31

                                                               Ημερομηνία έκδοσης: 1/12/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ