Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Ο Γλύκος και η Μοναχούδα - Άρτεμις Πλανάκη

  Ο Γλύκος και η Μοναχούδα – Άρτεμις Πλανάκη

  -

  Η Άρτεμις Πλανάκη συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της «Ο Γλύκος και η Μοναχούδα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μ. Σιδέρη. Απευθύνεται σε ηλικίες 4+. Η Λίλα Καλογερή είναι η εικονογράφος του βιβλίου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Όλοι έχουμε διαβάσει το παραμύθι με τον λύκο και τα επτά κατσικάκια. Η συγγραφέας ξεκινά την ιστορία της από τη στιγμή που ο λύκος έπεσε μέσα στο πηγάδι.

  Μετά που έπεσε μέσα στο πηγάδι, ο λύκος βγήκε. Ήταν ζαλισμένος, χτυπημένος και αναστατωμένος. Σε τίποτα δε θύμιζε τον άγριο λύκο που όλοι συνηθίζουν να ξέρουν. 

  Ο λύκος θα βρεθεί μετά από περπάτημα πολλών ημερών σε μια σπηλιά. Εκεί θα συναντήσει μια αρκούδα που μόλις έχει ξυπνήσει από χειμερία νάρκη. Η αρκούδα τον βρίσκει συμπαθητικό και του χαρίζει το όνομα Γλύκος. Η ίδια λέγεται Μοναχούδα, επειδή μένει χρόνια τώρα μόνη της σε μια σπηλιά. Υπάρχει ένα κοινό μυστικό που συνδέει αυτά τα δυο ζώα. Ποιο είναι άραγε αυτό;

  Αφού έφαγαν, ο ένας δίπλα στον άλλο, κάτω από το γέρικο -πανέμορφο και ολόδροσο- πλατάνι και οι δυο με τεράστια όρεξη, μοιράστηκαν μυστικά που κανείς άλλος δεν έμαθε ποτέ.  Μόνο ο γεροπλάτανος τα άκουσε, αλλά λόγω ηλικίας τα ξέχασε εν μια νυκτί!

  Μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία που αναφέρεται στη διαφορετικότητα, στα στερεότυπα που επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας αλλά και στη φιλία, έγραψε η Άρτεμις Πλανάκη για να δώσει τροφή για σκέψη στους αναγνώστες της. Ένα ανάγνωσμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς για να συζητήσουν με τα παιδιά τα θέματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο. 

  Κείμενο μικρής έκτασης, που δεν κουράζει τα παιδιά. Απαλλαγμένο από διδακτισμό, που δεν συμπαθούν οι μικροί μας φίλοι. Τα μηνύματα προκύπτουν αβίαστα μέσα από την ιστορία. Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση που δένει αρμονικά με το κείμενο. 

  Το βιβλίο περιέχει επίσης και διάφορες ευχάριστες δραστηριότητες που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τα παιδιά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα απολαύσουν την ανάγνωση του βιβλίου από τους γονείς τους, ενώ τα παιδιά που έχουν κατακτήσει τον μηχανισμό ανάγνωσης, δεν θα συναντήσουν δυσκολίες. 

  Περίληψη: Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, αλλά εντελώς αντίθετα! Ο «Γλύκος» μας ψάχνει την αληθινή φιλία σε έναν συνήθη χώρο, την αγέλη. Ψάχνει όμως με τη λογική. Όλα ανατρέπονται όταν ανοίγει δίχως φόβο την καρδιά του…

  Στοιχεία βιβλίου

  Ο Γλύκος και η Μοναχούδα - Άρτεμις Πλανάκη Τίτλος: Ο Γλύκος και η Μοναχούδα

  Συγγραφέας: Άρτεμις Πλανάκη

  Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη

  ΙSBN: 9789604682980

  Σελίδες: 32

  Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ