Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 13-16Το καλοκαίρι της φωτιάς - Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη

  Το καλοκαίρι της φωτιάς – Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη

  -

  Το καλοκαίρι της φωτιάς. Ιστορικό βιβλίο γραμμένο για νέους, από αυτά που ευχόμουν να υπήρχαν σε αφθονία όταν ήμουν έφηβη. Πρωταγωνιστής είναι ο Αγγελής, ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι που ζει στον Αχλαδόκαμπο, ορφανό από πατέρα και με μια σοβαρή (ειδικά για εκείνη την εποχή) αναπηρία.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Στο βιβλίο περιγράφεται η χρονική περίοδος κατά την οποία ο Δράμαλης με τη στρατιά του προελαύνει χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση, και τελειώνει με τη μάχη στα Δερβενάκια και τη νίκη των Ελλήνων. Οι εποχές είναι δύσκολες και οι Έλληνες φοβούνται. Την ώρα που προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα αφήσουν τις περιουσίες τους και θα φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους, έρχεται στα μέρη τους ο Κολοκοτρώνης και τους πείθει να μείνουν και να πολεμήσουν στο πλευρό του. Ο Αγγελής, παρά την αναπηρία του που δεν του επιτρέπει να κρατήσει όπλο, ζητά να βοηθήσει, και ο Κολοκοτρώνης τον παίρνει μαζί του.

  – Θα πάω κι εγώ στο χάνι αύριο, ν’ ακούσω τον Κολοκοτρώνη! Θυμάσαι, μάνα; Ο πατέρας έλεγε ότι είναι ο πιο άξιος καπετάνιος στον Μοριά, είπε ύστερα από σκέψη ο Αγγελής.

  Το βιβλίο είναι γρήγορο και καλογραμμένο, δεν κάνει καθόλου κοιλιά και περιγράφει τα γεγονότα με όμορφο τρόπο. Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία στην πλοκή, ο Αγγελής ζει μέσα στην ιστορία και παίρνει μέρος στα όσα συμβαίνουν, αλλά δεν υπάρχουν περιγραφές των πολύ άσχημων σημείων της μάχης, με αποτέλεσμα το βιβλίο να είναι όντως κατάλληλο για μικρούς αναγνώστες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αποδοθεί οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες αγωνιστές.

  Οι καπνοί της μάχης, οι κρότοι από τα κανόνια, τα τουφέκια και τα γιαταγάνια, οι αλαλαγμοί και οι πολεμικές ιαχές απλώνονταν από τους πρόποδες του λόφου ως την κορυφή. Γιουρούσι στο γιουρούσι, επίθεση και απόκρουση χωρίς σταματημό, όλη μέρα οι στρατιώτες του Δράμαλη πολεμούσαν να καταλάβουν το κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς, που υπερασπίζονταν με γενναιότητα οι Έλληνες.

  Μου άρεσε πολύ ακόμα και εμένα που είμαι ενήλικη. Γενικά τα ιστορικά μυθιστορήματα που αφορούν την περίοδο της Επανάστασης δεν είναι πολλά, ευτυχώς φέτος εκδόθηκαν κάποια και θα έχω να διαβάζω, και η αρχή έγινε με το συγκεκριμένο, και μάλιστα μπορώ να πω ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή αρχή.

  Μια συμβουλή μόνο να δώσω. Στο οπισθόφυλλο λέει ότι είναι για παιδιά από 12 ετών. Θα συμφωνήσω με την πρόταση αυτή για τον εξής λόγο: η ιστορική περίοδος στην οποία αναφέρεται το βιβλίο διδάσκεται απ’ όσο ξέρω στην έκτη δημοτικού. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα τα παιδάκια να διδαχθούν πρώτα κάποια πράγματα για την Επανάσταση και γενικά για όσα συνέβησαν στη χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία, ώστε να μπορέσουν να τοποθετήσουν το μυαλό τους χρονικά και να εκτιμήσουν σωστότερα τα όσα γράφονται μέσα στο βιβλίο και τη σημασία τους. Αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση, ως κείμενο είναι κατάλληλο και για λίγο πιο μικρά παιδιά, δεν έχει κάτι που θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν.

  – Ο Δράμαλης ζήτησε να παραδώσουμε τα άρματα με αντάλλαγμα την αμνηστία.

  – Και οι δικοί μας τι απάντησαν;

  – Θέλει και ρώτημα; Έσκισε με περιφρόνηση το χαρτί ο στρατηγός κι έδιωξε τους απεσταλμένους.

  Περίληψη: Τον Ιούλιο του 1822 ο Δράμαλης με μεγάλη στρατιά κατεβαίνει «ατουφέκιστος» στην Πελοπόννησο και η είδηση σκορπίζει πανικό. Φοβισμένοι οι κάτοικοι του Άργους και των γύρω περιοχών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν καταφύγιο στα βουνά.

  Ο Αγγελής, ένας νεαρός βοσκός από τον Αχλαδόκαμπο, αρνείται να παραδοθεί στον φόβο. Αν και δεν έχει και τα δυο του χέρια γερά για να κρατήσει τουφέκι, δεν διστάζει να στρατευθεί και να στηρίξει την Επανάσταση. Από τη θέση του παραγιού βοηθά τους αγωνιστές που υπερασπίζονται το κάστρο στην Ακρόπολη του Άργους, εφαρμόζοντας το σχέδιο του αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη.

  Στόχο τους έχουν να καθηλωθεί ο Δράμαλης στην Αργολίδα, ώστε να κερδίσουν οι Έλληνες χρόνο και να οργανώσουν στρατό.

  Η πολιορκία του κάστρου είναι ασφυκτική και οι αποκλεισμένοι υποφέρουν από την πείνα και τη δίψα. Όταν αποφασίζουν έξοδο, ο Αγγελής βγαίνει κρυφά και ειδοποιεί τον Κολοκοτρώνη.

  Έπειτα τον ακολουθεί στα Δερβενάκια. Γίνεται ένας από τους αγγελιαφόρους του και ζει από κοντά τη συντριβή του Δράμαλη και τη μεγάλη νίκη.

  Ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει μία από τις πιο ένδοξες μα και λιγότερο γνωστές στιγμές του μεγάλου ξεσηκωμού.

  Το καλοκαίρι της φωτιάςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το καλοκαίρι της φωτιάς – Η μάχη στα Δερβενάκια

  Συγγραφέας: Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη

  Εκδόσεις: Κέδρος

  Σελίδες: 184

  Χρονολογία έκδοσης: 2021

  ISBN: 978-960-04-5169-6

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here