Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More

  Το Κλειδί – Ruth Ware

  -

  Το Κλειδί της συγγραφέως Ruth Ware είναι ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, ατμοσφαιρικό και με γρήγορη εξέλιξη.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Η πρωταγωνίστρια είναι η Ρόουαν, που προσλαμβάνεται ως εσωτερική βοηθός για να προσέχει τα παιδιά μιας οικογένειας. Πρόκειται για ένα μωρό και δύο μικρά κοριτσάκια, ενώ η οικογένεια έχει και άλλη μια κόρη, που είναι εσωτερική σε σχολείο και εμφανίζεται προς το τέλος του βιβλίου. Οι γονείς λείπουν συνέχεια, οπότε η Ρόουαν είναι επί της ουσίας μόνη με τα παιδιά. Το σπίτι στο οποίο μένουν είναι μια παλιά βικτωριανή κατοικία, πλήρως ανακαινισμένη και εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα συστήματα, με αποτέλεσμα όλα να λειτουργούν μέσω πινάκων που ενεργοποιούνται με την αφή ή μέσω κινητού τηλεφώνου (από τα φώτα μέχρι το νερό στο μπάνιο).

  Παρά το άγχος μου, δοκίμασα να γελάσω, καθώς άνοιγε την πόρτα. Εσωτερικά ήταν σκοτεινά, αλλά, αντί να ψαχουλέψει για τον διακόπτη, η Σάντρα έβγαλε το κινητό της. Περίμενα ότι θα άναβε τον φακό, ωστόσο πίεσε κάτι και τα φώτα στο δωμάτιο τρεμόπαιξαν και άναψαν.

  Η πλοκή είναι εξαιρετική. Οι περιγραφές της εξοχής και των χώρων που περικλείουν το κτήμα είναι μεν αρκετές, εγώ όμως θα ήθελα ακόμα περισσότερες. Επίσης, αν και η συγγραφέας είναι σαφής ως προς τη μορφή του οικήματος, εμένα η όλη ατμόσφαιρα μου δημιουργούσε την αίσθηση ενός πύργου, οπότε κάθε φορά που έπεφτα σε σημείο που μιλούσε για κάποιο τμήμα του σπιτιού με γυάλινες προσόψεις και άλλες σύγχρονες κατασκευές, με ενοχλούσε λίγο, με έβγαζε εκτός κλίματος.

  Το σπίτι ήταν ήσυχο. Όμως κάτι φάνταζε… λάθος, αν και δεν μπορούσα να το προσδιορίσω. Η βροχή είχε σταματήσει και δεν μπορούσα ν’ ακούσω το παραμικρό, ούτε καν τον μακρινό βρυχηθμό κάποιου αυτοκινήτου ή τον ψίθυρο του ανέμου στα δέντρα.

  Συμπάθησα πολύ τη Ρόουαν, μου άρεσε ο χαρακτήρας της, τη βρήκα πολύ αληθινή. Μου άρεσε και ο τρόπος που γράφει η συγγραφέας, δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο δικό της μέχρι τώρα. Δεν υπήρξαν σημεία που να τα βρήκα βαρετά, καθόλου, μάλιστα μου άρεσαν ακόμα και τα σημεία του βιβλίου που επί της ουσίας δεν υπήρχε πλοκή, όπως οι στιγμές που η πρωταγωνίστρια ασχολούνταν με τη φροντίδα των παιδιών.

  Δεν έχει μεγάλες εντάσεις, είναι ένα ήπιο βιβλίο μυστηρίου, πολύ καλογραμμένο ωστόσο και με γρήγορη πλοκή. Σίγουρα το συνιστώ, μάλιστα επειδή διαβάζω στο οπισθόφυλλο ότι αποτελεί φόρο τιμής στο βιβλίο “Το στρίψιμο της βίδας”, θα κοιτάξω να διαβάσω και εκείνο εκτός από τα άλλα της συγγραφέως.

  Περίληψη: Ένας ευφυής συνδυασμός gothic ατμόσφαιρας, σύγχρονης παράνοιας και οικιακού δράματος.

  Το ονειρεμένο σπίτι τους θα γίνει ο χειρότερος εφιάλτης της. Η αγγελία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή: µια θέση εσωτερικής νταντάς µε απίστευτα υψηλές απολαβές, την οποία η Ρόουαν δεν μπορεί να αγνοήσει. Όταν φτάνει στην Οικία Χέδερµπρι, ενθουσιάζεται µε το πολυτελές «έξυπνο» σπίτι και µε τη φαινομενικά τέλεια οικογένεια. Εκείνο που δεν γνωρίζει είναι ότι οδεύει προς έναν εφιάλτη –που καταλήγει µε ένα παιδί νεκρό και την ίδια στη φυλακή, αναμένοντας να δικαστεί για φόνο.

  H Ruth Ware αποτίνει φόρο τιμής στο κλασικό έργο Το στρίψιμο της βίδας του Χένρι Τζέιμς, μεταφέροντας μας στο δικό της σκοτεινό σύμπαν. Ένα μυθιστόρημα με αριστοτεχνικά δουλεμένη πλοκή, που οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα απρόσμενα ανατρεπτικό τέλος, με φόντο την απομονωμένη Σκοτσέζικη πολυτελή κατοικία των Χέδερμπρι.

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Το Κλειδί

  Συγγραφέας: Ruth Ware

  Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

  Εκδοτικός: Κλειδάριθμος

  Σελίδες: 360

  Έκδοση: 10/6/2020

  ISBN: 978-960-645-062-4

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here