Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το κήρυγμα της φωτιάς - Francesca Haig

  Το κήρυγμα της φωτιάς – Francesca Haig

  -

  Το κήρυγμα της φωτιάς 

  Προσωπική άποψη: Ηλίας Κατραμάτος

  400 χρόνια μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της ανθρωπότητας από τον πυρηνικό εφιάλτη, η ζωή φαίνεται να έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της. Ο μεγάλος χειμώνας που ακολούθησε μετά την έκρηξη δεν κατάφερε τελικά να καταστρέψει τα πάντα, αλλά 400 χρόνια μετά, ο τρόπος που μετράγαμε τον χρόνο έχει αλλάξει μιας και τώρα υπάρχουν μόνο το Πριν και το Μετά.

  Το κήρυγμα της φωτιάςΣε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, οτιδήποτε έχει σχέση με τεχνολογία είναι απαγορευμένο ενώ δεν υπάρχουν καθόλου μηχανήματα και βέβαια ηλεκτρισμός. Οι γεννήσεις παιδιών έχουν αρχίσει ξανά, μόνο που όσα παιδιά γεννιούνται είναι πάντα δίδυμα και πάντα ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

  Το ένα από τα δύο παιδιά είναι απαλλαγμένο από τις παρενέργειες της ραδιενέργειας και είναι αρτιμελής, σχεδόν τέλειο, το άλλο παιδί όμως φέρνει επάνω του όλα τα κακά που άφησε πίσω του ο πόλεμος. Παιδιά που τους λείπουν μέλη ενώ άλλα πάλι με περισσότερα από το κανονικό, παιδιά χωρίς μάτια και με πολλά ακόμα προβλήματα.

  Τα παιδιά χωρίς προβλήματα τα ονομάζουν Άλφα και βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνίας με προνόμια και μια ζωή χωρίς προβλήματα, αλλά τα προβληματικά τα ονομάζουν Ωμέγα και αμέσως μετά την γέννησή τους διαχωρίζονται από τους Άλφα, σημαδεύονται στο μέτωπο με το γράμμα ωμέγα και στέλνονται να ζήσουν σε χωριά με άλλους Ωμέγα μακριά από τους τέλειους αδερφούς τους ώστε να μην τους δηλητηριάσουν, όπως τους λένε.

  Μαζί με τα άλλα προβλήματα, τα παιδιά Ωμέγα είναι και στείρα. Τα δίδυμα παιδιά έχουν όμως και μια μεγάλη ιδιαιτερότητα, συνδέονται τόσο πολύ μεταξύ τους που όταν ο ένας αρρωσταίνει, αρρωσταίνει και ο άλλος, όταν πονά ο ένας, πονά και ο άλλος και όταν πεθάνει ο ένας, θα πεθάνει και ο άλλος. Έχοντας όλα τα προνόμια οι Άλφα, τα χωριά των Ωμέγα ζουν στην αθλιότητα και πολύ συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιδρομές για πλιάτσικο από τους Άλφα. Όλες οι αδικίες που δέχονται καθημερινά έχουν δημιουργήσει κάποιες αντιστασιακές ομάδες Ωμέγα με κρησφύγετό τους ένα θρυλικό Νησί που κανένας Άλφα δεν γνωρίζει που βρίσκεται.

  Το κήρυγμα της φωτιάςΜερικές φορές τα παιδιά γεννιούνται και τα δύο αρτιμελή και τότε το παιδί Ωμέγα ξεχωρίζει γιατί έχει το χάρισμα της διόρασης. Δύο τέτοια παιδιά είναι και οι ήρωες του βιβλίου η Κας (διορατική Ωμέγα) και ο Ζακ (Άλφα). Ο διαχωρισμός τους άργησε να γίνει μιας και η Κας, μη θέλοντας να αφήσει την οικογένειά της και τον αδερφό της, έκρυβε το χάρισμα που είχε με αποτέλεσμα όμως τα άλλα παιδιά να μην πλησιάζουν κανένας τους και έτσι σιγά σιγά μέσα στον Ζακ να αρχίζουν να δημιουργούνται αισθήματα μίσους για την αδερφή του μιας και πίστευε ότι έκρυβε το ότι ήταν Ωμέγα.

  Μετά από χρόνια η Κας αναγκάζεται να αποκαλύψει ότι είναι διορατική και αυτομάτως γίνεται ο διαχωρισμός και στέλνεται να ζήσει σε κάποιο Ωμέγα χωριό μακριά από όσα και όσους αγαπούσε. Όταν ο Ζακ ανεβαίνει στην ιεραρχία της κυβέρνησης και γίνεται πολύ σημαντικός στο συμβούλιο των Άλφα, είναι φυσικό εκτός από υποστηρικτές να αποκτήσει και εχθρούς που θα ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση με τον εύκολο τρόπο, σκοτώνοντας την αδερφή του.

  Το κήρυγμα της φωτιάς

   

  «Έχουμε εντολές να μη σε σκοτώσουμε» είπε ο άνδρας. «Ούτε καν να σε ρίξουμε αναίσθητη, όπως είπε ο δίδυμος αδελφός σου. Όμως δε θα διστάσουμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο έτσι και μας δημιουργήσεις πρόβλημα. Θ’ αρχίσω κόβοντας ένα από τα δάχτυλά σου και, πίστεψέ με, δε θα χρειαστεί καν να σταματήσω το άλογο για να το κάνω. Κατάλαβες, Κασσάνδρα;»

  Προσπάθησα να πω «ναι», αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να γρυλίσω ξέπνοα.

  Το κήρυγμα της φωτιάςΓια το λόγο αυτό στέλνει και απαγάγει την αδερφή του ώστε στη συνέχεια να την κλειδώσει σε ένα κελί στα κρατητήρια με σκοπό να μην κινδυνεύει η ζωή του μέσω της Κας. Όσο είναι φυλακισμένη όμως, ανακρίνεται καθημερινά από μία άλλη διορατική, την Έμπιστη, με σκοπό να μάθουν ποια είναι τα οράματά της και ειδικά αν βλέπει κάτι σχετικό με το Νησί. Η Κας μετά από 4 χρόνια καταφέρνει να δραπετεύσει και με τη βοήθεια ενός ακόμα ατόμου, του Κιπ, που η ίδια ελευθερώνει, παίρνει το δρόμο της αναζήτησης για το Νησί. Από εκεί και πέρα ξεκινά ένα συνεχές κυνηγητό με την Κας να προσπαθεί να φτάσει στο Νησί και τον Ζακ να την πιάσει ξανά.

  Θα καταφέρει τελικά να φτάσει το νησί και εκεί θα βρει την βοήθεια που περιμένει και μέσα από τα οράματά της ποια τρομερά μυστικά θα της αποκαλυφθούν για τα σχέδια των Άλφα; Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα θα τα βρούμε στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Φωτιάς.

  Το βιβλίο ξεκινά με την Κας να μας περιγράφει τον τόπο που ζει μετά τον διαχωρισμό από τον αδερφό της και ξαφνικά παρουσιάζονται στρατιώτες Άλφα οι οποίοι την απαγάγουν και την φυλακίζουν στο κρατητήριο και ενώ περιμένεις την εξέλιξη της ιστορίας, η συγγραφέας μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω δίνοντάς μας μαζικές πληροφορίες για τον κόσμο του βιβλίου και τα παιδικά χρόνια της Κας και του Ζακ.

  Το κήρυγμα της φωτιάςΔυστυχώς, αυτό το πισωγύρισμα τραβάει πολύ (γύρω στις 80 σελίδες) και δεν σας κρύβω ότι με κούρασε. Ό, τι συμβαίνει στην ιστορία το βλέπουμε μέσα από τα μάτια της Κας σε μορφή αφήγησης με κάποιους διάλογους που δεν θα ήταν μονότονο αν σχεδόν σε κάθε περιγραφή κάποιου περιστατικού δεν είχαμε τα πισωγυρίσματα που ανέφερα προηγουμένως μέσω σκέψεων της Κας.

  Αυτό το μπρος-πίσω συμβαίνει πολύ συχνά και σε συνδυασμό με την πολύ-πολύ κουβέντα και τη λίγη δράση αρχίζει αν όχι να σε κουράζει αλλά να σου προκαλεί μια αδιαφορία. Κατά τα άλλα, υπάρχει ένα μόνιμο κυνηγητό και συνεχείς αποκαλύψεις κρυμμένων μυστικών μέσω των οραμάτων της Κας.

  Αν είστε από αυτούς που αναζητάτε έντονη δράση, δυνατές ανατροπές και παθιασμένους έρωτες μην το πλησιάσετε, διαφορετικά έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο με τόσους χαρακτήρες ώστε να μην κουράσει, με μια συνεχή αγωνία αν θα τα καταφέρει η Κας και με πάρα πολύ όμορφα περιγραφές τοπίων.  

  Την Τριλογία της Φραντσέσκα Χεγκ θα την βρούμε στις εκδόσεις Μεταίχμιο και την αποτελούν τα βιβλία: 1) Το κήρυγμα της φωτιάς 2) Ο λαβύρινθος των οστών και 3) Το καράβι της αιωνιότητας.

  Περίληψη: Το κήρυγμα της φωτιάς. Τετρακόσια χρόνια στο μέλλον, η Γη έχει επιστρέψει σε πρωτόγονη κατάσταση ύστερα από μια πυρηνική φωτιά που εξαφάνισε τον πολιτισμό και τη φύση. Αν και οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας έχουν σταματήσει, για κάποιο άγνωστο λόγο, στον κόσμο γεννιούνται μόνο δίδυμα παιδιά. Σε κάθε ζεύγος, το ένα παιδί είναι Άλφα, σωματικά τέλειο από κάθε άποψη, και το άλλο Ωμέγα, και κουβαλάει το βάρος κάποιας παραμόρφωσης, μικρής ή μεγάλης. Με το Συμβούλιο να διοικεί μία κοινωνία που θυμίζει απαρτχάιντ, οι Ωμέγα σημαδεύονται σαν τα γελάδια και εξοστρακίζονται, ενώ οι Άλφα κρατούν τους λιγοστούς διαθέσιμους πόρους για τον εαυτό τους. Αν και διακηρύσσουν την ανωτερότητά τους και παρά τις προσπάθειές τους, οι Άλφα δεν μπορούν να ξεφύγουν από μια σκληρή πραγματικότητα: όταν πεθαίνει το ένα από τα δύο δίδυμα αδέλφια, αυτόματα πεθαίνει και το άλλο. 

  Η Κας αποτελεί μία σπάνια Ωμέγα, καθώς διαθέτει την κατάρα της ενόρασης. Την ώρα που ο δίδυμος αδελφός της, ο Ζακ, αποκτά εξουσία στο Συμβούλιο των Άλφα, εκείνη τολμά να ονειρεύεται το πιο επικίνδυνο όνειρο: την ισότητα. Επειδή τολμά να οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι Άλφα και οι Ωμέγα ζουν αρμονικά ως ίσοι, τόσο το Συμβούλιο όσο και το κίνημα της Αντίστασης την έχουν βάλει στο στόχαστρο.

  Το κήρυγμα της φωτιάςΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το κήρυγμα της φωτιάς

  Συγγραφέας: Haig Francesca

  ΕκδότηςΜεταίχμιο

  Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

  ISBN: 9786180302424

  Αριθμός Σελίδων: 464

  Έτος Έκδοσης: 2016

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here