Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το Ναυάγιο της Καράντρα - Άγγελος Κυπριανός

  Το Ναυάγιο της Καράντρα – Άγγελος Κυπριανός

  -

  Το Ναυάγιο της Καράντρα

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Το Ναυάγιο της Καράντρα είναι ένα μυθιστόρημα πειρατικής φαντασίας που έρχεται να θέσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού.

  Αναζωογονητικά πρωτότυπο και καλογραμμένο, συνδυάζει αριστοτεχνικά ένα σωρό στοιχεία: πειρατές και λήσταρχους, ιθαγενείς, μυθικά τέρατα, ξωτικά και μάγους, δαίμονες και ψήγματα κοσμικού τρόμου. Ο συγγραφέας έχει δέσει όλα αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία άψογα μεταξύ τους, και η ιστορία του ρέει αβίαστα, χωρίς να κάνει κοιλιά πουθενά και χωρίς να κουράζει στιγμή, γεμάτη δράση και συναίσθημα.

  Η ιστορία διαδραματίζεται στον φανταστικό κόσμο της Βιτάλλια, έναν κόσμο με μεσαιωνικού χαρακτήρα βασίλεια, άγριες θάλασσες, φυλές φανταστικών πλασμάτων, πλούσια μυθολογία και πολυεπίπεδη ιστορία. Λεπτοδουλεμένος και χτισμένος προσεκτικά μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, σε τραβάει μέσα του και σε κάνει να διψάς για το επόμενο στοιχείο που θα μάθεις για αυτόν, για το επόμενο κομμάτι του παζλ που τον συνθέτει. Ο συγγραφέας κινείται με άνεση και φυσικότητα μέσα σε αυτόν τον κόσμο, πράγμα που προσδίδει στο βιβλίο έναν απίστευτο ρεαλισμό, και έρχεται να επιβεβαιώσει πως, εκτός από τη φαντασία, η σωστή κοσμοπλασία θέλει κι άλλο ένα ζωτικό συστατικό που συχνά μας ξεφεύγει στους γρήγορους ρυθμούς της σημερινής εποχής: χρόνο και τριβή.

  Σε αυτόν τον κόσμο έπαιρνες αυτά που διεκδικούσες και όχι αυτά που άξιζες, και αυτά που διεκδικούσες, τα διεκδικούσες με αίμα.

  Σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν, ξεκινά η ιστορία του Αρσίκ, ενός πρώην θαλασσοπόρου, ο οποίος ζει πλέον στο νησί Σάραθορν, ένα νησί όπου κουμάντο κάνουν οι λήσταρχοι και οι πειρατές. Ο Αρσίκ ήταν ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πρωταγωνιστές που έχω διαβάσει εδώ και καιρό. Άσχημος εμφανισιακά, μικροκαμωμένος, αμφισβητήσιμης ηθικής, με μεγαλύτερή του έγνοια πού θα βρει το επόμενο μπουκάλι από το αγαπημένο του ρούμι.

  Ένας αντιήρωας απογοητευμένος και κυνικός, με anger issues που τον μπλέκουν σε μία σειρά από περιπέτειες, με τη μία να οδηγεί στην άλλη σαν τα κομματάκια ενός ντόμινο. Παρασύρεται, παλεύει σε έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης, μην ορίζοντας τη μοίρα του… μέχρι που αυτή φέρνει στο δρόμο του μία περιπέτεια διαφορετική από τις άλλες, κι ο Αρσίκ καλείται να ωριμάσει και να μεταμορφωθεί, να πει «το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι» όπως έγραφε ο Καβάφης, και να αγωνιστεί για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του.

  Ένας χαρακτήρας με φοβερή εξέλιξη, ανθρώπινος, με τον οποίο εγώ προσωπικά δέθηκα πολύ λόγω αυτής ακριβώς της ανεξέλεγκτης οργής που κρύβει μέσα του. Αυτής της οργής που βλασταίνει από την απομυθοποίηση της πραγματικότητας, αυτής της υπαρξιακής, ιερής Οργής που, διοχετευμένη στη σωστή κατεύθυνση, μετακινεί βουνά και αλλάζει κόσμους.

  Ένιωσε την Οργή και την αποτύπωσε στην ψυχή του. Την έκανε μια σφαίρα και τη σφράγισε και τη φύλαξε βαθιά, εκεί που κανείς ποτέ δεν θα μπορεί να ψάξει, εκεί που κανένα χέρι δεν θα μπορεί να ψαχουλέψει.
  Στο βάθος της ψυχής, στο τέλος του δρόμου, εκεί που μένουν όλα γυμνά όταν ο άνθρωπος ξεφορτωθεί όλα τα επίπεδα της ύπαρξής του – σώμα, νου, πνεύμα και καρδιά – και μείνει μόνο με το είναι, εκεί έβαλε την εικόνα αυτή.

  Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι επίσης εξαιρετικοί, ο καθένας διακριτός και αξιομνημόνευτος. Όλα τα στοιχεία της πλοκής δένουν μεταξύ τους και για όλα υπάρχει ένας λόγος ύπαρξης και μία εξήγηση. Επιπλέον, η μουσική κατέχει έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό ρόλο στο βιβλίο. Είναι κάτι ζωντανό και θεμελιώδες, σαν χαρακτήρας από μόνη της, μία δεύτερη γλώσσα αφήγησης. Δίχως λέξεις, δίχως ήχο καν μιας και μιλάμε για χαρτί και μελάνι, κι όμως, ο συγγραφέας κατορθώνει να σου πει μία «ιστορία μέσα στην ιστορία» μέσω της μουσικής, πράγμα μοναδικό και φοβερά εντυπωσιακό.

  Ένας χάρτινος πειρατικός θησαυρός 300 σελίδων και άπειρων συναισθημάτων και σκέψεων, που αξίζει κάθε ώρα που θα του αφιερώσετε.

  Κάθε κακό σε αυτόν τον κόσμο ξεκινάει με μια ωραία μελωδία…

  Περίληψη: Ο Αρσίκ είναι ένας πρώην θαλασσοπόρος που ορκίστηκε να μην πεθάνει στη θάλασσα. Αποσύρθηκε στη νήσο Σάραπορτ όπου γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της στεριανής ζωής του, ένα μέρος που είναι γνωστό ως ένα από τα πιο εμπορικά λιμάνια του Νότου καθώς επίσης και ένα από τα πιο επικίνδυνα πειρατικά λημέρια. Ο Αρσίκ έζησε αρκετούς τρόμους σε ταξίδια που δούλεψε ως μισθοφόρος, ναύτης, σωματοφύλακας, βοηθός καπετάνιου, ληστής και ό,τι άλλο θέλησαν οι Θεοί για αυτόν και έτσι, αποφάσισε να παραμείνει στη στεριά και στα καταγώγια που νιώθει πως του αρμόζουν.

  Όσοι τον ξέρουν, γνωρίζουν για τον ευέξαπτο χαρακτήρα του, τον θυμό που μαζεύεται σαν τρίγωνο στο μέτωπό του και οδηγεί το αδύναμο και ασθενικό σκαρί του σε απεχθείς πράξεις πρωτόγνωρης βίας –μια φωτιά μέσα του που σβήνει μόνο προσωρινά από το ρούμι που τον συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μοίρα, όμως, επιφυλάσσει ένα τουλάχιστον ακόμα ταξίδι για τον Αρσίκ. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η θάλασσα κρύβει πολλά περισσότερα μυστικά από όσα μπορούσε να φανταστεί και ένα κάλεσμα θα τον τραβήξει σε πρωτόγνωρες φουρτούνες, εσωτερικές και μη.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το Ναυάγιο της Καράντρα

  Συγγραφέας: Άγγελος Κυπριανός

  Εκδόσεις: Πηγή

  Έτος Έκδοσης: 2019

  Σελίδες: 300

  ISBN: 978-960-626-162-6

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here