Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο πασχαλινό δώρο του Κωνσταντίνου Γανωτή - Κωνσταντίνος Σ. Γανωτής

  Το πασχαλινό δώρο του Κωνσταντίνου Γανωτή – Κωνσταντίνος Σ. Γανωτής

  -

  «Το πασχαλινό δώρο του Κωνσταντίνου Γανωτή» είναι το νέο βιβλίο του συγγραφέα, μια συλλογή από σκέψεις, μνήμες και ιστορίες, όπως πολύ σωστά αναγράφεται στο εξώφυλλο.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Ήδη από τις πρώτες σελίδες φαίνεται ότι πρόκειται για το σύγγραμμα ενός ανθρώπου σκεπτόμενου βαθιά, που νοιάζεται για τους συνανθρώπους του και προσπαθεί να βρει τρόπο να βοηθήσει. Ασχολείται με θέματα που ανέκαθεν μας απασχολούν, όπως ο θάνατος και η ευτυχία, και προσπαθεί μέσα από τα κείμενά του να μεταφέρει τις απόψεις και τις εμπειρίες του από τη ζωή. Παρακολουθεί τη σύγχρονη εποχή (δεν κρύβει ότι πλησιάζει τα 90 του χρόνια, αναφέρει άλλωστε και στο εξώφυλλο ότι είναι «παππούς») και καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με το πώς η λιτότητα, η ταπεινότητα και γενικά ένας τρόπος ζωής που ακολουθεί τις προτροπές της εκκλησιαστικής ζωής μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα από εμάς να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται τις δυσκολίες των ημερών που διανύουμε.

  Ο πολιτισμός μας μάς ποτίζει αναισθησία, για τον παγκόσμιο πόνο. Μας διασκεδάζει τους φόβους μας, τις πίκρες αυτής της ζωής, τις ενοχές μας· μας πληροφορεί «επιστημονικά» ότι δεν είμαστε τίποτε παραπάνω από μια ράτσα πιθήκων εξελιγμένη, ότι ο Θεός βέβαια δεν υπάρχει και κάθε επιθυμία μας μπορεί άνετα να ικανοποιηθεί. Ύστερα από αυτά τα αναισθητικά, που συμπληρώνονται με τις «ουσίες», το αλκοόλ και τις θορυβώδεις διασκεδάσεις, πώς να στοχαστεί κανείς πάνω στα στοιχεία της ζωής, πώς να πονέσει, να φοβηθεί, να μετανοήσει, να νοσταλγήσει;

  Δεν πρόκειται για ένα ενιαίο κείμενο, το βιβλίο είναι μια μικρή συλλογή από σκέψεις και ιστορίες που θέλησε να μας αφηγηθεί ο κύριος Γανωτής. Κοινό σημείο όλων είναι η αγαλλίαση που φέρνει στην ανθρώπινη ψυχή η πίστη στον Χριστό, η ηρεμία που έρχεται όταν ζούμε με ταπεινότητα και λιτότητα, σύμφωνα με όσα η θρησκεία μας ορίζει.

  Υπάρχουν μέσα αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια που αφορούν τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα, αλλά και διδαχτικές ιστορίες γραμμένες με απλό και όμορφο τρόπο, κατάλληλο και για ανάγνωση από παιδιά. Επανέρχεται συχνά στο θέμα του θανάτου και της μετά θάνατον ζωής, του Παραδείσου και της Ανάστασης, ενώ βάζει σε μια σειρά και τα όσα συμβαίνουν (πνευματικά) στους Πιστούς που τηρούν όσα προβλέπονται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης.

  Ο κόσμος θεωρεί τη λιτότητα ταπεινωτική και στερητική της ευτυχίας. Με την εκκλησιαστική ζωή θεωρούμε τη λιτότητα τόσο υποχρεωτική όσο και απελευθερωτική αρετή. Η λιτότητα κάνει όλους τους ανθρώπους πλούσιους σύμφωνα με το απόφθεγμα: «Τις έστιν πλούσιος; Ο εν ολίγοις αναπαυόμενος».

  Ο τρόπος που γράφει ο συγγραφέας δημιουργεί το αίσθημα της ηρεμίας παρά τη δυσκολία κάποιων εκ των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Πίστη και η εκκλησιαστική ζωή πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε πιστό στην καθημερινότητά του απομακρύνοντας το ψυχοφθόρο άγχος.

  Περίληψη:  Κι εσείς του μοιάζετε του Χριστού, ταπεινά χορταράκια. Γιατί κι εσείς φυτρώσατε για πρώτη φορά μεσ’ απ’ τη γη παρθένα όπως ο εκ Παρθένου τεχθείς Κύριος. Μόνο με το λόγο του δημιουργού.

  – Κι ως πότε θα πεθαίνομε κι εμείς, ευλογημένε; ρωτάει ο νάρκισσος.

  – Όταν θάρθει ο Κύριος «ίνα κρίνει τον κόσμον» θα σταματήσει ο θάνατος πάνω στη γη κι όλες οι ομορφιές θα γίνουν αιώνιες, λουλουδάκια μου, κι αιώνια θα τον υμνείτε με τις πολυποίκιλες ομορφιές σας.

  Τότε αναγάλλιασαν τα ξερόχορτα κι ήρθε ένας άνεμος παγωμένος χειμωνιάτικος και τα μάζεψε και τάθαψε μέσα στη λάσπη. Εκεί με τους σπόρους τους άρχισαν χαρούμενα να ετοιμάζονται για την Άνοιξη, για την Ανάσταση.

  Το πασχαλινό δώρο του Κωνσταντίνου ΓανωτήΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το πασχαλινό δώρο του Κωνσταντίνου Γανωτή

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Σ. Γανωτής

  Εκδόσεις: Άθως

  Σελίδες: 88

  Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2022

  ISBN: 9789604953523

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ