Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Ρούλης ο Νερουλάς - Βασιλική Μακρή

  Ρούλης ο Νερουλάς – Βασιλική Μακρή

  -

  Από τις Eκδόσεις iWrite κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Βασιλικής Μακρή «Ρούλης ο Νερουλάς». Απευθύνεται σε ηλικίες 5+. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Λυδίας Χατζημάρκου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος του βιβλίου δεν με ενθουσίασε. Θα ήθελα κάτι πιο ευφάνταστο, που να εξάπτει και τη φαντασία των παιδιών. Άλλωστε το παιδικό αναγνωστικό κοινό είναι δύσκολο και απαιτητικό και αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι συγγραφείς. 

  Η Βασιλική Μακρή, με την ιδιότητά της ως ωκεανογράφος και θαλάσσιος βιολόγος, έγραψε μια ιστορία βραχείας φόρμας, για να ενημερώσει τα παιδιά για τους κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον από τη ρύπανση, αλλά και για να τα προτρέψει να ασχοληθούν με την προστασία του. 

  Ο Ρούλης είναι ένα μπουκάλι νερό που ζει στη Νερούπολη. Θα βρεθεί στα χέρια του Τάκη, που θα το αγοράσει για να ξεδιψάσει. Όμως, όταν το μπουκάλι αδειάζει, το αγόρι το ρίχνει στη θάλασσα.

  Ο Ρούλης ο Νερουλάς φοβήθηκε πάρα πολύ. Βρέθηκε σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Δεν ήξερε κολύμπι και φοβήθηκε ότι θα τον φάνε τα ψάρια.

  Θα καταφέρει άραγε το μπουκάλι να βγει και πάλι στην ξηρά; Πού θα καταλήξει;

  Μέσα από την ιστορία που μας παρουσιάζει, η συγγραφέας αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, αυτό της ρύπανσης, που προκαλείται από απερίσκεπτες συμπεριφορές του ανθρώπου, που νομίζει ότι η φύση του ανήκει και μπορεί να κάνει τα πάντα.

  Διαβάζοντας το βιβλίο, τα παιδιά μαθαίνουν για την ανακύκλωση και ποια αντικείμενα μπαίνουν στους μπλε κάδους. Αντιλαμβάνονται ότι μια ασυλλόγιστη πράξη μπορεί να προκαλέσει κακό στο περιβάλλον και δεν υπάρχουν πια περιθώρια. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε στη σωτηρία του.

  Επίσης, είχε μάθει πως το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και πρέπει να το κρατάμε καθαρό… Όσο πιο καθαρό είναι το περιβάλλον, τόσο πιο υγιείς θα είμαστε και εμείς οι άνθρωποι.

  Ένα βιβλίο που δίνει αφορμές για συζητήσεις αλλά και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

  Περίληψη: Είµαι ο Ρούλης ο Νερουλάς και ζω στην πανέµορφη Νερούπολη. Το σπίτι µου είναι το ράφι του καταστήµατος ΝΕΡΟΥΛΗΣ όπου ζω µε άλλους Νερουλάδες, Πορτοκαλάδες και Λεµονάδες. Το καλοκαίρι στη Νερούπολη είναι πολύ ζεστό και οι άνθρωποι έρχονται να αγοράσουν νερό και εγώ χαίροµαι να τους ξεδιψάω. Όµως, µη βιάζεστε να βγάλετε συµπεράσµατα, γιατί δεν µάθατε ακόµα την ιστορία µου. Η περιπέτεια τώρα αρχίζει!

  Όλα ξεκίνησαν µια µέρα ενός θερµού καλοκαιριού στη Νερούπολη όταν ένα αγοράκι ο Τάκης, αγόρασε τον Ρούλη τον Νερουλά και τότε ξεκίνησε η µεγάλη περιπέτεια του Ρούλη. Θα καταφέρει ο Ρούλης να γυρίσει στο σπίτι του και να ξαναδεί τους φίλους του και θα καταλάβει ο Τάκης το µεγάλο λάθος που έκανε; 

  Ένα διδακτικό παραµύθι για την ανακύκλωση και την αγάπη για το περιβάλλον από τις εκδόσεις iWrite! Μέσα από την περιπέτεια του Ρούλη µαθαίνουµε να είµαστε υπεύθυνοι και καταλαβαίνουµε µε έναν διαφορετικό και απλό τρόπο τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Βοήθησε και εσύ τον Ρούλη να γυρίσει σπίτι του. 

  Στοιχεία βιβλίου

  Ρούλης ο Νερουλάς - Βασιλική ΜακρήΤίτλος: Ρούλης ο Νερουλάς

  Συγγραφέας: Βασιλική Μακρή

  Εικονογράφος: Λυδία Χατζημάρκου

  Εκδόσεις: iWrite  

  ISBN: 978-960-627-323-0

  Σελίδες: 28

  Ημερομηνία έκδοσης: 4/4/2022

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ