Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
More

  Πατρίδα – Fernando Aramburu

  -

  Πατρίδα

  Προσωπική άποψη: Αναστασία Ελευθεριάδου

  Διάβασα το βιβλίο Πατρίδα του Φερνάντο Αραμπούρου, ένα βιβλίο με πολλές διακρίσεις και βραβεία σε Ισπανία και Ιταλία, και το οποίο πρόκειται να μεταφερθεί προσεχώς στην τηλεόραση ως τηλεοπτική σειρά. Εύχομαι να μπορέσει να αποτυπώσει σωστά την εποχή και την ατμόσφαιρα του βιβλίου!

  Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει στη Χώρα των Βάσκων, από την αρχή της δεκαετίας του 1980 έως το 2011. Με εξαιρετική αφηγηματική άνεση, ξεδιπλώνει μια ιστορία βαθιά… άρτια δομημένη, με ήρωες καθημερινούς.

  Τριάντα δύσκολα χρόνια διανύει το μυθιστόρημα, που σημάδεψαν τη χώρα. Η βασκική τρομοκρατία ανθεί και ο πολιτικός φανατισμός περισσεύει. Το βασκικό ζήτημα είναι μια αιματηρή ιστορία που μέχρι και σήμερα πληγώνει και διχάζει.

  Αποχαιρετίστηκαν, πονεμένες ψυχές με ψυχρή τρυφερότητα, με τρυφερή ψυχρότητα.

  Οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι εννέα άτομα που αποτελούν τα μέλη δύο οικογενειών, στενά συνδεδεμένων, που ζουν σε ένα μικρό χωριό. Από τη μια πλευρά, η οικογένεια του Τσάτο και της Μπιττόρι με τα δύο παιδιά τους, τον μελαγχολικό γιατρό Σαμπιέρ, χαμένο μέσα στην καθημερινότητα της δουλειάς του, και τη χαϊδεμένη από τη μεριά του πατέρα, Νερέα. Από την άλλη, η οικογένεια του Χοσιέν και της Μίρεν με τα τρία παιδιά τους, την ανάπηρη Αράντζα, τον ευαίσθητο Γκόρκα και τον τρομοκράτη Χόσε Μάρι.

  Οι άντρες των δύο οικογενειών φίλοι αχώριστοι, με κοινές αγάπες την ποδηλασία και τα χαρτιά. Οι γυναίκες καλές φίλες, που γεμίζει η καθημερινότητά τους με τη συντροφιά που κάνει η μια στην άλλη.

  Πατρίδα – Fernando Aramburu

  Ξαφνικά όλα ανατρέπονται και οι φίλοι γίνονται εχθροί. Στη μία οικογένεια υπάρχει ένα θύμα της τρομοκρατίας και στην άλλη ένας τρομοκράτης. Ο καθένας από τους ήρωες του μυθιστορήματος βιώνει διαφορετικά τα νέα δεδομένα. Άλλωστε, κανενός η ζωή δεν είναι πια ίδια! Δεσπόζει η βαριά ατμόσφαιρα, το μίσος, το πένθος, ο φανατισμός, αλλά αυτά που συγκλονίζουν είναι η τρομοκρατία μέσα στην ίδια την οικογένεια και η τεράστια ανάγκη της συγχώρεσης!

  Στην ανάμνηση βλέπει τον εαυτό του να κοιτάζει από ένα άλλο παράθυρο. Όχι του κελιού, αλλά ενός χωριάτικου σπιτιού στη Βρετάνη. Δε χρειάζεται παρά να το σκεφτεί και, τσακ, παρά τα χρόνια που πέρασαν έρχεται εκεί, στην οσφρητική μνήμη του, ζωηρή, ακριβής, η μυρωδιά του ξύλου.

  Η δράση της διαβόητης ΕΤΑ καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της πλοκής, με τον συγγραφέα, κατά την άποψή μου, να παίρνει σαφώς μέρος υπέρ των θυμάτων της, αλλά χωρίς να ξεχνά να αναφερθεί στα βασανιστήρια που διαπράχθηκαν στους Βάσκους τρομοκράτες κρατούμενους από τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους.

  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ύψος του περιπτέρου μουσικής. Ήταν ένα αγκάλιασμα σύντομο. Κοιτάχτηκαν οι δυο τους μια στιγμή κατάματα, προτού χωρίσουν. Είπαν κάτι; Τίποτα. Δεν είπαν τίποτα.

  Το μυθιστόρημα είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που διευκολύνουν την ανάγνωση και υπάρχει ένα διαρκές πίσω-μπρος της ιστορίας που γίνεται με στρατηγική τεχνική καθιστώντας κάθε σελίδα πολύτιμη! Πριν την ανάγνωση αυτού του βιβλίου ήξερα ελάχιστα για τη Χώρα των Βάσκων και δεν γνώριζα τον συγγραφέα. Μετά την ανάγνωση του μυθιστορήματος, νιώθω πιο “πλούσια” αναγνωστικά! Το βιβλίο αυτό θα αποτελεί πάντα για εμένα ένα κομμάτι αναντικατάστατο της πολύπλευρης εμπειρίας που λέγεται ανάγνωση.

  Περίληψη: Η Πατρίδα, το µεγάλο µυθιστόρηµα της Χώρας των Βάσκων, είναι το µεγάλο µυθιστόρηµα της εποχής µας.

  Η ιστορία δύο πάλαι ποτέ στενά συνδεδεµένων οικογενειών, που κατασπαράχθηκαν µέχρι θανάτου, είναι η καρδιά της Πατρίδας του Αραµπούρου, που ανατέµνει τα γεγονότα τριάντα χρόνων στη Χώρα των Βάσκων, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως το 2011, όταν η εθνικιστική και αυτονοµιστική οργάνωση ΕΤΑ (Euskadi Ta Askatasuna) ανακοίνωσε την οριστική παύση της ένοπλης δράσης.

  Την ηµέρα που η ΕΤΑ καταθέτει τα όπλα, η Μπιττόρι πηγαίνει στο νεκροταφείο για να ανακοινώσει στον άντρα της πως αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό και στο σπίτι τους, που εκείνη εγκατέλειψε µετά τον θάνατό του. Θα καταφέρει να συµβιώσει µε όσους την παρενοχλούσαν πριν και µετά τη δολοφονική επίθεση που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τη δική της και της οικογένειάς της;

  Θα καταφέρει να µάθει ποιος ήταν ο κουκουλοφόρος που µια βροχερή µέρα σκότωσε τον άντρα της, στον δρόµο για τη δουλειά του; Η παρουσία της Μπιττόρι θα διαταράξει την επιφανειακή ηρεµία του χωριού, κυρίως της γειτόνισσάς της, της Μίρεν, άλλοτε στενής φίλης της και µητέρας του Χόσε Μάρι, ενός φυλακισµένου τροµοκράτη και ύποπτου για τους χειρότερους φόβους της Μπιττόρι. Τι συνέβη ανάµεσα σ’ εκείνες τις δύο γυναίκες; Τι δηλητηρίασε τη ζωή των παιδιών και των συζύγων τους, τόσο δεµένων στο παρελθόν;

  Με τις συγκαλυµµένες ρήξεις και τις ακλόνητες πεποιθήσεις της, µε τις πληγές και τις παλικαριές της, η παράφορη ιστορία της ζωής τους πριν και µετά το χάσµα που άνοιξε ο θάνατος του Τσάτο µάς µιλάει για το ανέφικτο της λήθης και για την ανάγκη της συγχώρεσης σε µια κοινωνία διαιρεµένη από τον πολιτικό φανατισµό.

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Πατρίδα

  Συγγραφέας: Φερντάντο Αραμπούρου

  Μετάφραση: Σπερελάκη Τιτίνα

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 720

  ISBN: 9789601680965

  Ημ. Έκδοσης: 11/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Πουλτσίδη Νεκταρία

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here