Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Το χρυσό κλουβί - Μαρία Ανδρικοπούλου

  Το χρυσό κλουβί – Μαρία Ανδρικοπούλου

  -

  Το χρυσό κλουβί

   Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, το νέο βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Ανδρικοπούλου, με τίτλο «Το χρυσό κλουβί».

  Το χρυσό κλουβίΕκείνο που σε εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, είναι το υπέροχο εξώφυλλο του βιβλίου. Καθώς ξεφυλλίζεις τις σελίδες, οι εικόνες, η μια μετά την άλλη, σε μαγεύουν. Η πανέμορφη εικονογράφηση του βιβλίου ανήκει στη Francesca Rossi. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6+.

  Ηρωίδα του βιβλίου της Μαρίας Ανδρικοπούλου, είναι η πριγκίπισσα Ευτυχία. Κανείς δεν την αποκαλεί όμως έτσι, αφού η ίδια δεν γελά σχεδόν ποτέ. Όλοι, πίσω από την πλάτη της, την αποκαλούν Αγέλαστη. Τίποτα δεν της προκαλεί τη χαρά και το γέλιο. Έχει τα πάντα αλλά με τίποτα δεν ικανοποιείται.

  Ζούσε κάποτε μια μικρή πριγκίπισσα που δεν έσκαγε ούτε ένα τόσο δα χαμόγελο. Την είχαν βαφτίσει Ευτυχία, μα τ’ όνομά της κόντευε να ξεχαστεί. Γιατί όλοι πίσω από την πλάτη της την έλεγαν Αγέλαστη.

  «Γιατί να έχω αυτά τα μαύρα μαλλιά; Χάθηκαν οι ξανθές πλεξούδες της Ραπουνζέλ;» αναστέναζε κάθε τόσο.

  «Αχ και να’ χα τα γοβάκια της Σταχτοπούτας ή τα φιογκάκια της Χιονάτης…..» μουρμούριζε, αλλάζοντας φορεσιές για αν ξεγελάσει τη πλήξη της.

  Για την μόρφωσή της, οι γονείς της επέλεξαν τη διδασκαλία κατ’ οίκον και βρήκαν τη κυρία Δωροθέα που ήταν η καλύτερη δασκάλα σε όλο το βασίλειο. Η κυρία Δωροθέα δεν ήταν μόνο καλή δασκάλα αλλά και επίμονη. Έβαλε σκοπό της ζωής της να κάνει χαρούμενη την πριγκίπισσα.

  Η δασκάλα όμως ήταν αυτό που λέμε σκληρό καρύδι, δηλαδή δεν τα παρατούσε μόλις συναντούσε κάποια δυσκολία.

  «Η πριγκίπισσα έχει ανάγκη από παιδική συντροφιά», ενημέρωσε ορθά κοφτά τους εργοδότες της η Δωροθέα. Μα εκείνοι ήταν ανυποχώρητοι σ’ αυτό το θέμα.

  Έτσι, όταν το βασιλικό ζευγάρι έφυγε λίγες μέρες από το παλάτι για να πάει σε έναν γάμο, η κυρία Δωροθέα έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό της. Θα καταφέρει να κάνει την πριγκίπισσα Ευτυχία να χαμογελάσει; Τι θα συμβεί όταν επιστρέψει το βασιλικό ζεύγος και μάθει όσα συνέβησαν στο παλάτι, κατά την απουσία του;

  Το χρυσό κλουβίΜια όμορφη ιστορία για τη σημασία της φιλίας στη ζωή μας. Πολλά τα μηνύματα που έμμεσα προβάλλει η συγγραφέας. Η αφθονία των υλικών αγαθών, σίγουρα δεν αποτελεί εγγύηση για την ευτυχία και τη χαρά στη ζωή μας. Τα χρήματα δεν είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ευτυχία. Η συγγραφέας, με τη βοήθεια της ηρωίδας της, της πριγκίπισσας Ευτυχίας, δείχνει στους μικρούς της αναγνώστες τις σημαντικές αξίες της ζωής. Παράλληλα, κάνει τους γονείς να προβληματιστούν για το τρόπο με τον οποίο δείχνουν την αγάπη στα παιδιά τους. Ευτυχισμένα παιδιά δεν είναι αυτά που έχουν ό,τι ζητήσει η ψυχή τους, ούτε αυτά που είναι κλεισμένα σε μια γυάλα για να μη πληγωθούν, να μη λυπηθούν.

  Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

  Περίληψη: Το χρυσό κλουβί Ζούσε κάποτε μια μικρή πριγκίπισσα που δεν έσκαγε ούτε ένα τόσο δα χαμόγελο. Την έλεγαν Ευτυχία, μα τ’ όνομά της κόντευε να ξεχαστεί.
  Γιατί όλοι πίσω από την πλάτη της την αποκαλούσαν Αγέλαστη.
  Μέχρι που μια μέρα μια δασκάλα βάζει σκοπό της να την κάνει να γελάσει… και όχι μόνο!
  Πρωταγωνιστής του σχεδίου της ο Θύμιος, ο γιος της.
  Οι μπελάδες πολλοί. Ποιο θα είναι όμως το αποτέλεσμα;

  Στοιχεία Βιβλίου:

  Τίτλος: Το χρυσό κλουβί

  Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου 

  Ηλικία: 6+ ετών

  Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

  Ημ. Έκδοσης 2018

  ISBN: 978-618-5151-56-0

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here