Σάββατο, 21 Αυγούστου, 2021
More

  Old Library – Trinity College Dublin

  -

  Old Library – Trinity College Dublin

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Στο κολέγιο Trinity, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου. Το επίσημο Ιρλανδικό όνομα του Τrinity College είναι Το κολέγιο της Αγίας και Αδιαιρέτου Τριάδος της βασίλισσας Ελισάβετ κοντά στο Δουβλίνο”. Αυτό το πανεπιστήμιο είναι το παλιότερο στην Ιρλανδία, ιδρύθηκε το 1592 με απόφαση της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι, η οποία γι’ αυτό το λόγο θεωρείται “η μητέρα του πανεπιστημίου”.

  Αρχικά, ήταν εγκατεστημένο εκτός των τειχών της πόλης κοντά στα ερείπια του μοναστηριού των Αυγουστίνων μοναχών All Hallows και τότε οι επιρροές και ο τρόπος λειτουργίας του βασιζόταν στα προτεσταντικά πρότυπα. Οι ρωμαιοκαθολικοί έγιναν αποδεκτοί στους κύκλους του πανεπιστημίου μόλις το 1753 και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η δράση τους υπόκειται σε περιορισμούς. Τέλος, οι γυναίκες εισήχθησαν για πρώτη φορά στα τμήματα του ιδρύματος το 1904. Σήμερα το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην πλατεία College Green, απέναντι από το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο και απλώνεται σε έκταση 47 στρεμμάτων.

  Η ιστορία της βιβλιοθήκης Old Library χρονολογείται από την ίδρυση του Κολλεγίου το 1592 και είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ιρλανδία. Xτίστηκε μεταξύ του 1712 και 1732 και φιλοξενεί πάνω από 200 χιλιάδες σπάνιους τίτλους βιβλίων. Σήμερα διαθέτει πάνω από 6 εκατομμύρια έντυπες εκδόσεις, με εκτεταμένες συλλογές περιοδικών, χειρογράφων, χαρτών και μουσικής, που αντικατοπτρίζουν πάνω από 400 χρόνια ακαδημαϊκής εξέλιξης. Τα βιβλία των Κελτών είναι από τα πιο όμορφα εικονογραφημένα χειρόγραφα που περιέχουν κείμενα των Ευαγγελίων στα Λατινικά και αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς ιστορικούς.

  Ανάμεσα στους θησαυρούς της βιβλιοθήκης είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα αντίγραφα της Ανακήρυξης της Ιρλανδικής Δημοκρατίας του 1916 και μια ειδική άρπα -η Trinity College harp, γνωστή και ως Brian Boru’s Harp-, η παλαιότερη του είδους της στην Ιρλανδία, που πιθανώς χρονολογείται από τον 15ο αιώνα (μαζί με την Queen Mary Harp και την Lamont Harp, είναι οι τρεις παλαιότερες σωζόμενες Γαελικές άρπες). Είναι κατασκευασμένη από ξύλο βελανιδιάς και ιτιάς και διαθέτει 29 ορειχάλκινες χορδές. Είναι το μοντέλο για το εθνόσημο της Ιρλανδίας (θα το έχετε δει στο ευρώ ή στην μπύρα Guinness).

  Κατά τον 17ο αιώνα, η βιβλιοθήκη αποτελούταν από δύο αίθουσες που επικοινωνούσαν με σκάλες και χωρίζονταν με μια θύρα, συνήθως κλειδωμένη. Τα βιβλία δεν ήταν αλυσοδεμένα και δανείζονταν χωρίς περιοριστικούς όρους, γεγονός που οδήγησε σε πολλές απώλειες και παράπονα. Κατά το δεύτερο μισό του αιώνα προστέθηκαν δύο δρύινες σκάλες και ένα δωμάτιο, γνωστό ως ‘‘the Countess of Bath’s Library’’, καθώς  ο πυρήνας των βιβλίων που περιείχε είχε αγοραστεί με δωρεά της.

  Το 1661 δωρίσθηκε στο κολλέγιο η συλλογή του James Ussher, αρχιεπισκόπου του Armagh και επικεφαλής της Εκκλησίας της Ιρλανδίας (Primate of the Church of Ireland). Η συλλογή περιείχε σχεδόν επτακόσια χειρόγραφα και έργα σχετικά με τη θεολογία, την ιστορία, τα μαθηματικά και την αστρονομία, όπως έργα του Γαλιλαίου και του Κέπλερ· πολλοί από τους κώδικες προέρχονταν από αγγλικά μοναστήρια αλλά και από την Ανατολή, μέσω ενός μηχανικού στο Χαλέπι και ενός καθηγητή στην Ουψάλα με επαφές στην Κωνσταντινούπολη, μεσολαβητές και οι δύο του Ussher. Το ίδιο έτος, πραγματοποιήθηκε άλλη μία σημαντική δωρεά από τον Henry Jones, επίσκοπο του Meath.

  Πρόκειται για το Book of Kells, χειρόγραφο με πλούσιο και εξαιρετικά περίτεχνο διάκοσμο από τα τέλη του 8ου αιώνα, το οποίο περιέχει τα τέσσερα Ευαγγέλια στα λατινικά. Γράφτηκε από μοναχούς πάνω από 1.200 χρόνια πριν και είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και πολύτιμα χειρόγραφα που υπάρχουν. Το βιβλίο πήρε το όνομα του από το αββαείο του Kells στην κομητεία Meath της Ιρλανδίας, όπου φυλασσόταν πριν τη μεταφορά του στο Trinity.

  Εκτός από τον θησαυρό αυτό, εξαιρετικά πολύτιμο είναι και το Book of Armagh (807), ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο με κείμενα σχετικά με τον προστάτη της Ιρλανδίας, Άγιο Πατρίκιο (Saint Patrick), και το Book of Durrow (7ος αιώνας), το οποίο ονομάστηκε έτσι από το αββαείο του Durrow στην Ιρλανδία, όπου φυλασσόταν κατά τον 10ο αιώνα –ήταν και αυτό δωρεά του Jones στη βιβλιοθήκη του κολλεγίου. Τέλος, άξια αναφοράς είναι και τα χειρόγραφα του Ιρλανδού ποιητή και συγγραφέα J.M. Synge (1871-1909), που αποκτήθηκαν το 1968 και η συλλογή Fagel του 1802.

  Η βιβλιοθήκη έχει το προνόμιο της νομικής κατάθεσης -το δικαίωμα να αποκτήσει ένα δωρεάν αντίγραφο κάθε βιβλίου που κυκλοφορούσε στη Βρετανία και την Ιρλανδία-  από το 1801 και συνεχίζει να λαμβάνει αντίγραφα υλικού που δημοσιεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, γεγονός που εξηγεί τον τεράστιο αριθμό βιβλίων που μπορεί κανείς να βρει μέσα σ’ αυτή.

  Επιβλητική, δομημένη με προτομές, ακόμη και Ελλήνων φιλοσόφων, αξίζει την επίσκεψη. Ένα μνημείο πολιτισμού για τους Ιρλανδούς.

  Υποστηρίζει τις μαθησιακές κι ερευνητικές ανάγκες όλων των κλάδων του κολλεγίου. Χαίρει μεγάλης, διεθνούς φήμης. Παρέχει υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα εξωτερικών χρηστών και ιδρυμάτων. Συμβάλλει στην ανάπτυξη δημιουργικών πρωτοβουλιών στην παροχή πληροφοριών και οι εκθέσεις χειρογράφων και άλλων θησαυρών προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες για να επισκεφτούν την Old Library κάθε χρόνο. Αν και θεσμός μεγάλης αρχαιότητας, η βιβλιοθήκη πρωτοπορεί σε σύγχρονες μεθόδους ανεύρεσης πόρων και εξελίξεων στις διαδικασίες διδασκαλίας, μάθησης και έρευνας.

  Ο κύριος χώρος της είναι το «Long Room», το οποίο έχει μήκος σχεδόν 65 μέτρα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το εκπληκτικό Long Room θυμίζει την επίθεση των κλώνων στο Star Wars Episode II. Τα αρχεία Jedi είναι παρόμοια με το long room, αν και ο σκηνοθέτης αρνήθηκε κάθε ομοιότητα.

  Διαθέτει 14 παρατεταγμένες μαρμάρινες προτομές, μια συλλογή που ξεκίνησε το 1743, όταν ανατέθηκαν στον γλύπτη Peter Scheemakers. Πρόκειται για προτομές μεγάλων φιλοσόφων και συγγραφέων (μόνο ανδρών!) του δυτικού κόσμου, αλλά και ανθρώπων που συνδέονται με το Trinity College. Η καλύτερη προτομή στη συλλογή είναι του συγγραφέα Jonathan Swift του Louis Francois Roubiliac. Η λωρίδα γραμματοσειρών χρυσού κάτω από τη γκαλερί μνημονεύει ευεργέτες του 17ου και 18ου αιώνα. 

  Το νησί ήταν ανέκαθεν γεμάτο αρχαίους μύθους και θρύλους, καταπληκτικά τοπία και φιλόξενους κατοίκους. Αν βρεθείτε στην Ιρλανδία λοιπόν, εκτός από τις άγριας ομορφιάς χερσονήσους, τα μελαγχολικά, βραχώδη τοπία, τις λίμνες και τις γραφικές πόλεις με τις φημισμένες παμπ, αφιερώστε λίγο χρόνο στη βιβλιοθήκη Old Library του Trinity College. Θα σας μαγέψει!

  Old Library – Trinity College, Dublin

  https://www.tcd.ie/library/

  https://www.facebook.com/tcdlibrary/

  Old Library – Trinity College Dublin

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here