Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαVino Santo. To κρασί του έρωτα - Ελένη Πριοβόλου

  Vino Santo. To κρασί του έρωτα – Ελένη Πριοβόλου

  -

  Το βιβλίο «Vino Santo. To κρασί του έρωτα» της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Θα ξεκινήσω για άλλη μια φορά από την έλλειψη επιμέλειας στο κείμενο. Όσα βιβλία του εκδοτικού διάβασα πρόσφατα, ήταν χωρίς καμία επιμέλεια, με εξόφθαλμα λάθη που δημιουργούν εκνευρισμό στον αναγνώστη.

  Έχοντας διαβάσει την περίφημη τριλογία των Αθηνών αλλά και πολλά εφηβικά και παιδικά της βιβλία, η συγκεκριμένη συγγραφέας συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μου και απολαμβάνω την ανάγνωση των έργων της.

  Το Κρασί του έρωτα είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο αρώματα που μεθούν τον αναγνώστη, αλλά και μια εξαιρετική γραφή με άριστο χειρισμό της γλώσσας μας. Ένα άρτιο λογοτεχνικό κείμενο που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται από την πρώτη σελίδα το πόσο πρόσεξε την κάθε λέξη που χρησιμοποίησε.

  Κι όμως η γιορτή του ανοίγματος των βαρελιών με τη νέα ρετσίνα λάμπρυνε το κονάκι. Ο Αφεντάκης την καθιέρωσε όταν άρχισε να ασχολείται με τον παραγοντισμό, τον οποίον ο ίδιος ονόμαζε πολιτική. Ο Ανδρέας δεν θυμόταν πότε καθιερώθηκε για πρώτη φορά, αφού από τη στιγμή που τα γεγονότα άρχισαν να καταγράφονται στο νου του σαν αναμνήσεις, ο πατέρας του ήταν ο ισχυρός άνδρας της κοιλάδας.

  Η συγγραφέας μας παρουσιάζει τη ζωή της οικογένειας Πρωτόγερου. Ο Αφεντάκης Πρωτόγερος είναι οινοπαραγωγός, υμνητής της ρετσίνας. Γνωστός για τη λατρεία του στις ηδονές, φροντίζει να έχει στο κονάκι του πολλές ψυχοκόρες που την ημέρα βοηθούν τη γυναίκα του στις δουλειές του αρχοντικού του και το βράδυ ικανοποιούν τις ερωτικές του επιθυμίες. Η Ευανθούλα, η σύζυγός του, κάνει τα στραβά μάτια στις απιστίες του και στέκεται βράχος στο πλευρό του. Όμοιος σε χαρακτήρα με τον Αφεντάκη είναι ο γιος του ο Μιχάλης, ενώ τελείως διαφορετικός είναι ο Αντρέας, ο μεγάλος του γιος, που θα ασχοληθεί και αυτός με το κρασί αλλά θα φτιάξει ένα κρασί ανώτερης ποιότητας, η φήμη του οποίου θα φτάσει στα πέρατα της Γης.

  Ήχοι, αρώματα, εικόνες, ζυμώνονταν μέσα του κι αυτός αφουγκραζόταν. Έμοιαζε με τη ζύμωση του μούστου στα βαρέλια μέχρι να γίνει κρασί. Την προηγούμενη νύχτα ένιωσε κοσμογονία εντός του, αρχικά όταν πρόσθεσε στη συλλογή των αρωμάτων του τη μυρωδιά από το χαρμάνι της πίπας του πατέρα και ύστερα το άρωμα και τη γεύση της Μορφούλας που χωρίς φειδώ του χάρισε μια πρωτόγνωρη ηδονή. Εκείνο το πρωί, πήρε την απόφασή του.

  «Του χρόνου ένα τέτοιο κρασί θα φτιάξω. Το νιώθω, το μυρίζω, το γεύομαι».

  Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο αρώματα και εικόνες που ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε τρύγους και γιορτές κρασιού. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή των μελών μιας οικογένειας με τα πάθη, τα μυστικά τους, χωρίς πολλές ανατροπές και αγωνία. Ο αναγνώστης μαγεύεται με τη γραφή της συγγραφέως. Μια γραφή που μοιάζει με κέντημα και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Πραγματική λογοτεχνία που μας έχει λείψει τα τελευταία χρόνια, αφού τα περισσότερα βιβλία που εκδίδονται είναι γραμμένα απλοϊκά, χωρίς ίχνος λογοτεχνικής πινελιάς.

  Περίληψη: Ο Αφεντάκης Πρωτόγερος είναι ο αδιαμφισβήτητος κρασοβασιλιάς, ο υμνητής της ρετσίνας. Αδηφάγος της ηδονής, ανοίγει το κονάκι του σε συμπόσια και άκρατες, μέχρι τελικής πτώσεως, κρασοκατανύξεις. Για να σβήνει την ακόρεστη ηδονική του δίψα μετατρέπει το αρχοντικό του σ’ ένα ιδιότυπο χαρέμι, όπου τριγυρίζουν ψυχοκόρες, τις οποίες φέρνει τάχατε να βοηθούν στις δουλειές τη γυναίκα του.

  Την παντοδυναμία του Αφεντάκη και της ρετσίνας γκρεμίζει ο γιος του Αντρέας. Αρώματα, γέλια τραγούδια γάμων και πανηγυριών, ο λάγνος ήχος των φιλημάτων πίσω από τα φυλλώματα, ο συριγμός του μούστου στα βαρέλια ζυμώνονται μέσα του και δημιουργεί τον προσωπικό του οίνο με την ονομασία «Αμπελουργός». Κι όταν μπαίνει στη ζωή του η Κασταλία, η γυναίκα-σελήνη, η γυναίκα-οπτασία, δημιουργεί το δεύτερο κρασί με τ’ όνομά της. Ακολουθεί ο «Ίμερος», το κρασί του έρωτα και του πάθους, και τελευταίο το «Ποίημα», το πιο συγκλονιστικό, όπου εμπεριέχεται το όλον της ζωής, έως κι αυτός ο θάνατος και το πέρα απ’ αυτόν.

  Vino Santo. To κρασί του έρωτα - Ελένη ΠριοβόλουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Vino Santo. Το κρασί του έρωτα

  Συγγραφέας: Ελένη Πριοβόλου

  Εκδόσεις: Καστανιώτη

  ΙSBN: 978-960-03-5367-9

  Σελίδες: 544

  Ημερομηνία έκδοσης: 6/11/2014

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here